Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Ο κόσμος δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό από τον ανασχηματισμό

Πώς κρίνετε τον ανασχηματισμό; Ήταν μία στρατηγική κίνηση και τι σηματοδοτεί η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου;

Ο ανασχηματισμός εμπεριέχει πολλά μηνύματα. Πρώτα από όλα είδαμε τη συμμετοχή αρκετών βουλευτών της περιφέρειας, επιλογή που μας προϊδεάζει για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι σε εκείνα τα μέτωπα που η κυβέρνηση καλείται να δώσει μεγάλες μάχες, επιστρατεύθηκαν βαριά κομματικά στελέχη. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε για να υλοποιήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με τη συνδρομή του υφυπουργού κ. Τσακλόγλου για να παρέχει την τεχνογνωσία. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η συμμετοχή σειράς στελεχών του ακραίου Κέντρου, αποτυπώνει σε μία νέα εκδοχή αυτό που ήταν η κυβέρνηση. Δηλαδή τη συνύπαρξή τους με ανθρώπους της ακροδεξιάς. Το βασικό βέβαια είναι ότι ενώ το περιτύλιγμα αλλάζει, δεν σηματοδοτείται αναπροσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής. Αντίθετα, έχοντας προετοιμάσει την κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο των εκλογών, ετοιμάζεται να υλοποιήσει, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, μιας σειρά κρίσιμων για αυτήν πολιτικών, οι οποίες έχουν ένα ακραία, ταξικό, νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος με δήλωσή του χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «φιάσκο», ο Αλέξης Τσίπρας ως «ανούσιο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Γιατί αυτή η ανάγνωση;

Δεν αξιολογώ ως ιδιαίτερα σοβαρό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση, από τη στιγμή που ο εκπρόσωπος Τύπου κάνει δήλωση, θεωρώ ότι το καλύπτει. Όπως είπα και προηγουμένως, δεν επηρεάζει τον βασικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Επομένως είναι ένας ανασχηματισμός για το φαίνεσθαι και όχι για το περιεχόμενο. Ο κόσμος δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό από αυτόν.

Υπάρχει μία εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός έχει ακόμα πιο δεξιό πρόσημο και πως εγκαταλείπει το Κέντρο. Τη συμμερίζεστε;

Αποτυπώνει τα ήδη υπαρκτά χαρακτηριστικά που αφορούν τη σύνθεση αυτής της κυβέρνησης. Άρα και τη συμμετοχή των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του ακραίου Κέντρου, με αυτές των ανθρώπων που ούτως ή άλλως προέρχονται από την ακροδεξιά, αλλά συμμετέχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι νεοεκλεγέντες στη Νέα Δημοκρατία και αποτελούν πια ένα βασικό συστατικό της σημερινής δεξιάς παράταξης. Ταυτόχρονα, διατηρείται η παρουσία τεχνοκρατών, οι οποίοι αποτελούν και τη γέφυρα της κυβέρνησης με κάποια οικονομικά κέντρα εξουσίας. Παρότι ο ανασχηματισμός οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο αριθμητικά υπουργικό συμβούλιο, ως προς τη δομή της κυβέρνησης παραμένει συγκεντρωτική και το Μαξίμου είναι αυτό που έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των ζητημάτων.

Όπως αναφέρατε, ο ανασχηματισμός είναι προπομπός εκλογών…

Θα έλεγα ότι στρώνει ένα δρόμο προεκλογικής ετοιμότητας, εκ μέρους της κυβέρνησης. Διότι οι εκλογές είναι κάτι που κάποιος πολύ δύσκολα μπορεί να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η βασική παράμετρος της πανδημίας  και του προγράμματος του εμβολιασμού, το οποίο έχει ξεφύγει. Χωρίς το success story ενός πετυχημένου εμβολιαστικού προγράμματος, που όπως μας έλεγαν θα οδηγούσε στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, είναι πολύ δύσκολο να προκηρύξει κανείς εκλογές, με δεδομένα τα κοινωνικά προβλήματα που ούτως ή άλλως θα διογκώνονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που αποτιμά ως αποτυχημένη τη διαχείριση της πανδημίας και ζητά πολύ συχνά παραιτήσεις υπουργών, γιατί δεν ζητά εκλογές;

Οι εκλογές δεν είναι μόνο η μέρα της κάλπης. Η προκήρυξή τους θα σήμαινε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής προεκλογικής περιόδου, τη δυνατότητα ενός δημόσιου διαλόγου και κυρίως θα προϋπόθετε την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης. Νομίζω ότι θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου να έβλεπε ο κόσμος, τη στιγμή που δεν υποχωρούν τα κρούσματα ή ότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του, τα κόμματα να συζητούν για εκλογές. Αυτό δεν θα ήταν κατανοητό από τον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει παρ’ όλα αυτά σε προεκλογική τροχιά;

Οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση. Από τη μία ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει το κατάλληλο ξέφωτο για να οδηγηθεί σε εκλογές, εκτιμώντας ότι ίσως για αυτήν είναι καλύτερες οι συνθήκες. Από την άλλη, κάτι που είναι ίσως πιο πιθανό, ενδέχεται να οδηγηθούμε σε εκλογές ανάγκης, μέσα από τον εκτροχιασμό καταστάσεων και με την κυβέρνηση να αδυνατεί να διαχειριστεί όσα συμβαίνουν. Και τα δύο θα έλεγα ότι έχουν ισχυρές πιθανότητες, χωρίς βέβαια να αποκλείει κανείς και το σενάριο της εξάντλησης, αν δηλαδή η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν τη βοηθά η συγκυρία και επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία, προσδοκώντας ότι τα χρήματα που θα έρθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα της δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστεί αλλιώς κάποια πράγματα.

Γιατί, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει δέσμευση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση νόμων της παρούσας κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια ή της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων, με το δεύτερο να είναι εξαιρετικά δύσκολο;

Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ με ξεκάθαρο τρόπο να δεσμευτεί μπροστά στον ελληνικό λαό, χωρίς υπερβολές και περιττούς βερμπαλισμούς, ότι θα ακυρώσει πλευρές και μέτρα αυτής της πολιτικής, είτε αυτό αφορά θέματα καταστολής είτε αφορά άλλα μέτρα που σχετίζονται με την περαιτέρω αποδιάρθρωση εργασιακών συνθηκών. Θα έλεγα ακόμα ότι και πράγματα που δεν έχουν συμβεί, θα πρέπει να τα αποτρέψουμε, αλλά αν συμβούν θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα τα ακυρώσουμε, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν αρκεί, όμως, μόνο το τι θα πάρει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μεγαλύτερη, ίσως, σημασία έχει το τι θα κάνει.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην αμέσως επόμενη φάση;

Καταρχάς, είναι η παρουσίαση της δικής μας προγραμματικής-εναλλακτικής πρότασης, η οποία δεν έχει συζητηθεί σε ένα ευρύτερο κύκλο, παρότι έχουν γίνει αρκετές επεξεργασίες. Η δυναμική αυτής της πρότασης θα κριθεί από την ικανότητα της να ενσωματώνει τα προβλήματα της σημερινής πολύπλευρης κρίσης αλλά και από τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα των προτάσεων της . Ένας διακριτός βραχίονας αυτής της δουλειάς είναι και η πρότασή μας για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσουν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα. Όσον αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση, προχωράμε στην ανανέωση των νομαρχιακών οργάνων του κόμματος. για πρώτη φορά η διαδικασία αυτή θα συμπεριλαμβάνει τα χιλιάδες νέα μέλη που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019. Άρα έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Απέναντί μας έχουμε τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, στην εργασία, την παιδεία, την δημοκρατία, και επομένως, παρά τις ιδιόμορφες συνθήκες, το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετά κρίσιμο και πυκνά πολιτικό.

Η Εκκλησία δεν πειθάρχησε στα νέα περιοριστικά μέτρα, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, λειτουργώντας τους ναούς ανήμερα των Φώτων. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

Η εκκλησιά πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι κράτος εν κράτη. Ούτε θα πρέπει να της αναγνωρίζεται μια “υπερβατική παρουσία” σε τέτοιου είδους ζητήματα. Επιβεβαίωσε πως είναι ένας συντηρητικός και δυσκίνητος μηχανισμός και θεσμός, που δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί στις αναγκαίες συνθήκες που θέτει η ίδια πραγματικότητα για την προστασία της υγείας των πολιτών. Βεβαία εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε τη διγλωσσία αρκετών στελεχών της κυβέρνησης που ενθαρρύνουν την ανεύθυνη στάση της εκκλησιάς Ωστόσο, θα της αναγνωρίσω πως όπως και με άλλους φορείς της κοινωνίας, η κυβέρνηση θα όφειλε να ενημερώσει και να εξαντλήσει τη δυνατότητα διαλόγου μαζί της. Όπως το ζητάμε για την εκπαιδευτική κοινότητα και για το άνοιγμα των σχολείων, προφανώς θα έπρεπε και η Εκκλησία να μην μάθει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πηγή: Η Εποχή