Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Να στηρίξουμε τη ζωή των εργαζομένων

Τη στήριξη των εργαζομένων με την καταβολή ολόκληρου Δώρου Χριστουγέννων, καθώς και τη  στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επαγγελματιών που δεν «χαρτογραφούνται» ως δικαιούχοι επιδομάτων, παρότι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία με τις τροπολογίες που έχει καταθέσει και θα συζητηθούν στη Βουλή, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5», στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» με την Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις μειώσεις που παρατηρούνται σε βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση του κόμματος για συμφωνία των κομμάτων της Βουλής σε ένα εξάμηνο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας προϋποθέτει την αναστολή μέτρων που έχουν αντικοινωνικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή δεν πρέπει να συσχετιστεί με σενάρια για «Οικουμενική» τύπου Παπαδήμου, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σε καμία περίπτωση. «Δεν υπάρχουν οικουμενικές λύσεις, υπάρχουν επιλογές οι οποίες προϋποθέτουν τη ρήξη με άλλες», τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν περιθώρια για κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως έγινε με το Πολυτεχνείο, σε συγκεκριμένα θέματα.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Σχετικά με τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα συζητηθούν αύριο στη Βουλή

«Μία αφορά την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, για τις  επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοί τους έχουν πληγεί από την αναστολή λειτουργίας τους, από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Εάν είχαν υιοθετηθεί τέτοιου είδους λύσεις, η ύφεση που η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα είναι πάνω από 10%, θα ήταν πολύ πιο μικρή. Αυτή την ώρα έχουμε ανάγκη με τα διαθέσιμα μέσα μας να στηρίξουμε τη ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και καταναλωτές και ως καταναλωτές θα στηρίξουν και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Η δεύτερη είναι για να μπορέσουμε να στηρίξουμε όλους αυτούς οι οποίοι είναι “αχαρτογράφητοι”, όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο των επιδοματούχων, δεν είναι οι καταγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι. Άλλωστε είδαμε ότι και από αυτούς που ονομάζουν μακροχρόνια άνεργους ένα πολύ μικρό μέρος θα επιδοτηθεί με κάποιο μικρό ποσό. Έρχονται γιορτές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο».

 

Για τη μείωση βασικών μεγεθών στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού

«Βρισκόμαστε στην έναρξη της τελευταίας φάσης της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, ο οποίος θεωρητικά θα έπρεπε να ενσωματώνει όλες εκείνες τις προβλέψεις, δηλαδή τις δαπάνες, για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να μπορέσουμε να κλείσουμε “τρύπες”, να στηρίξουμε επιχειρήσεις, να στηρίξουμε εργαζόμενους. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει. Αυτό είναι προκλητικό από μόνο του, “μιλάει”, δεν χρειάζεται να λέμε πάρα πολλά επιχειρήματα, θα πρέπει απλά και μόνο να μοιράζουμε τα νούμερα που προβλέπει ως δημόσιες δαπάνες ο Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, όταν μας ρωτάει ο κόσμος».

«Στην υγεία έχουμε μείωση, ο κοινωνικός προϋπολογισμός μειώνεται, στον πολιτισμό έχουμε μείωση. Στον πολιτισμό, ο οποίος τρώει απανωτά “χαστούκια”, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της πολιτιστικής δημιουργίας, πένεται. Οι εικόνες με τα συσσίτια φαίνεται ότι επεκτείνονται, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, πια».

 

Σε σχέση με την πρόταση για συμφωνία σε ένα σχέδιο εξάμηνου ορίζοντα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία

«Η συμφωνία σε αυτό το εξάμηνο σχέδιο δεν προϋποθέτει απλά και μόνο να συμφωνήσουμε σε δυο – τρία μέτρα, στενά υγειονομικού χαρακτήρα. Προϋποθέτει ότι θα ανασταλούν κι όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία οδηγούν τον κόσμο στο περιθώριο, υποβαθμίζουν την εργασία, φτωχοποιούν και νέες κοινωνικές ομάδες. Διαφορετικά, στο όνομα της πανδημίας, των προβλημάτων και του φόβου που γεννά, καλούμε τον κόσμο παθητικά να αποδεχτεί την μοίρα του και το σχέδιο της κυβέρνησης, το “σχέδιο Πισσαρίδη”. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση».

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συζητά καν μια τέτοια συνεννόηση. Προσέξτε, δεν είναι  συνεννόηση στο πλαίσιο μιας οικουμενικής αντιμετώπισης των πραγμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Είναι μια αναγκαία συνεννόηση, με όλες αυτές τις προϋποθέσεις που είπαμε, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν την αποδέχεται νομίζω ότι κάνει κατανοητό στον κόσμο πως είναι δέσμια ιδεοληψιών, πως δεν σταματά μπροστά σε τίποτα για να εφαρμόσει ορισμένα πράγματα που τα έκανε και πριν την πανδημία. Βλέπουμε, για παράδειγμα, στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις».

«Ακόμη και αυτοί που μπορεί να πρεσβεύουν τέτοια σενάρια, (σ.σ. Οικουμενική τύπου Παπαδήμου) μιλούν στο όνομα μιας οικουμενικής αποδοχής μιας τέτοιας προοπτικής για να εφαρμόσουν πολιτική νέας λιτότητας. Απλώς θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι αυτή η πολιτική έχει μια ευρύτερη αποδοχή. Στο σημείο που βρισκόμαστε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, υπάρχουν πλέον αμείλικτα ερωτήματα. Δεν υπάρχουν οικουμενικές λύσεις, υπάρχουν επιλογές οι οποίες προϋποθέτουν τη ρήξη με άλλες».

 

Υπάρχουν περιθώρια για κοινές πρωτοβουλίες στο πρότυπο του ψηφίσματος για το Πολυτεχνείο

«Έχουμε ένα καλό προηγούμενο, έστω κι αν αυτό προέκυψε κάτω από την πίεση των καταστάσεων. Αναφέρομαι στο κοινό ψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Νομίζω ότι αντίστοιχες θετικές πρωτοβουλίες μπορούν να παρθούν και τώρα. (…) Μια άλλη πρόταση, που έχει κατατεθεί από το ΚΙΝΑΛ -το οποίο, βεβαίως δεν συμμετέχει σε αυτή τη διεργασία, δεν την παρακολουθεί, ακολουθώντας μια στρατηγική απόλυτης, πλέον, δορυφοριοποίησης σε σχέση με τη ΝΔ- μια επιθετική πρόταση που έχει κάνει, είναι να μπουν οι γιατροί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να τύχει μιας ευρύτερης στήριξης».

«Χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο μιας Επίκαιρης Ερώτησης προς τον κ. Βρούτση, εγώ κατέθεσα μια άλλη πρόταση, το να μπουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και να θεωρηθούν μια νέα, ενιαία ειδικότητα, οι “ντελιβεράδες”, οι οδηγοί δικύκλων, είτε αφορά τρόφιμα, είτε εμπορεύματα. Οι άνθρωποι δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή, ζουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης».

 

Η οπτική της κυβέρνησης υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας, εμποδίζει τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος

«Είχε τον εύηχο τίτλο ΣΔΙΤ, τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που με άλλα λόγια σήμαινε την άτακτη υποχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα στο πεδίο της υγείας και την εισβολή, σε κερδοφόρους τομείς, των ιδιωτών. Ιδιώτες οι οποίοι τώρα στα δύσκολα, σηκώνουν τα χέρια. Ζητούν δε, την επιστράτευση γιατρών από το δημόσιο σύστημα για τις ιδιωτικές κλινικές. Εδώ είναι το μεγάλο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε, όχι μόνο ως χώρα, συνολικά ο σύγχρονος κόσμος, ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας μπορεί να είναι προσιτό σε όλες και όλους όταν στηρίζεται σε ένα αντίστοιχο δημόσιο σύστημα υγείας».

Πηγή: Independent News από Στο Κόκκινο