Macro

ΝΔ: Μια φωτιά που σιγοκαίει…

Ήταν σαφέστατη η φράση που μου είπε πηγή στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όταν ζήτησα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, βλέποντάς τα υπό το πρίσμα των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων και τα επεισοδίων στην επέτειο του Πολυτεχνείου: «Μια φωτιά που σιγοκαίει, αλλά προς το παρόν μόνο ζεσταίνει»

Το επίμαχο σημείο της έρευνας αναφέρει: «Το τρίτο συμπέρασμα είναι η απήχηση του φιλελεύθερου κέντρου, ως πολιτικού χώρου που δύναται να καλλιεργήσει την ευημερία και την ανάπτυξη. Οι πολίτες διαχωρίζουν τον φιλελευθερισμό από τον νεοφιλελευθερισμό, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, και αναγνωρίζουν στον πρώτο περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες». Ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλαμβάνονται ως οι κύριοι εκφραστές του φιλελευθερισμού στο πολιτικό σύστημα». Σύμφωνα με την ταυτότητα της, η έρευνα έγινε από την ΚΑΠΑ Research, στις 13 περιφέρειες της χώρας, με δείγμα 1214 άτομα, το χρονικό διάστημα από 14 έως 22 Οκτωβρίου 2020.

 

Επιτελικές κινήσεις

 

Η κρίση που προκαλεί η πανδημία μπορεί να ταράζει την ελληνική κοινωνία, όμως δεν επηρεάζει, έως τώρα, ούτε τα σχέδια της ηγεσίας ούτε τις ισορροπίες στα εσωτερικά μέτωπα του κυβερνώντος κόμματος. Παρ΄ όλο που η «πλευρά Σαμαρά» –η οποία, κατά το πνεύμα της έρευνας, δεν περιλαμβάνεται στον φιλελεύθερο αλλά στον νεοφιλελεύθερο χώρο– προσπαθεί να πάρει απόσταση από τις σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης, δείχνει να μην επιδιώκει, τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε δεινή θέση, να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του. Το πιθανότερο είναι ότι οι «σαμαρικοί» ικανοποιούνται από τους χειρισμούς του ανθρώπου –που συνέβαλαν δυναμικά ώστε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, ως προσωρινή λύση– σε άλλα σημεία, όπως η οικονομική πολιτική και η καταστολή κάθε οργανωμένης φωνής διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, ο ενημερωμένος πολίτης αντιλαμβάνεται μικρά, αλλά σημαντικά χτυπήματα κατά της κυβέρνησης, και από τον θεωρούμενο ως «φιλονεοδημοκρατικό τύπο». Το συγκρότημα Φιλιππάκη (εφημερίδες «Δημοκρατία», «Εστία» κ.λπ.), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Εποχής» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά παλιού, μεγάλου ραδιοφωνικού σταθμού ο οποίος «διατελεί εν υπνώσει», έχει σαφή αντιμητσοτακική θέση, χωρίς, όμως, να προβάλλει ιδιαίτερα κάποιον άλλο πολιτικό χώρο. Τα κατά καιρούς χτυπήματα από το συγκρότημα Μαρινάκη –τα «Νέα» είναι μία από τις λίγες εφημερίδες που δημοσίευσαν στοιχεία από την προαναφερθείσα έρευνα– ερμηνεύονται ως πιέσεις επιχειρηματικού περιεχομένου από τον ιδιοκτήτη του, ενώ η ακραία και κατά καιρούς «φιλοσαμαρική» ιστοσελίδα antinews, ποτέ δεν ήταν φιλική προς τον αρχηγό της ΝΔ, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπαθώσει. Παράδειγμα τίτλων άρθρων που αναφέρονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ούτε πρωτοετής φοιτητής διεθνών σχέσεων δεν θα την πατούσε έτσι», «Συνεχίζει να κατηγορεί το λαό ο Μητσοτάκης – Σε τροχιά δυστοπίας η χώρα», «Κρύβεται πίσω από το εμβόλιο…»

 

Ακλόνητη η βάση

 

Αυτή τη στιγμή το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να συγκροτήσει ένα συμπαγές σώμα των αποκαλούμενων συντηρητικών ψηφοφόρων, που να δίνει στη ΝΔ το σίγουρο 25% ώστε, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, με κατάλληλους προεκλογικούς χειρισμούς, να πετύχει την επανεκλογή της κυβέρνησης. Παρ’ όλο που η εκλογική βάση της ΝΔ μοιάζει να συμπιέζεται εξαιτίας των οικονομικών μέτρων, παρ’ όλο που μια μεγάλη μερίδα των ονομαζόμενων «καραμανλικών» δυσανασχετεί με τις ακρότητες στελεχών τύπου Άδωνη Γεωργιάδη ή την ξενίζουν χειρισμοί τύπου «σκόιλ ελικίκου», παρ’ όλο που είναι εμφανής πλέον η αδιαφορία προς τους νέους, η εμμονή του «υδραυλικού από το Περιστέρι» αφού «ούτως ή άλλως ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσουν και επιδιώκουν και αυτοί να μπουν στην ομάδα για το βόλεμα των “δικών μας παιδιών”», παρ’ όλο που η γκρίνια αντιμητσοτακικών, «επειδή κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ενώ δεν είχε καταθέσει την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου» ή επειδή «ο Χρυσοχοΐδης άφησε να γίνουν παρελάσεις των κομμουνιστών, αλλά τι περιμένεις από πασόκους», έφθασε μέχρι το Μαξίμου, πιστεύει ότι δεν θα μεταπηδήσουν αλλού, όχι τουλάχιστον προς τον μεγάλο αντίπαλο. Οι εντός κόμματος μετατοπίσεις θεωρούνται, αυτή τη στιγμή, παντελώς αδιάφορες ενώ ως αμελητέες υπολογίζονται και οι μετακινήσεις προς την «Ελληνική Λύση», κυρίως λόγω της προσωπικότητας του Κυριάκου Βελόπουλου. Οι ψηφοφόροι που η ΝΔ δεν μπορεί να ελέγξει και της δημιουργούν όλο και πιο έντονη ανησυχία, ειδικά λόγω της αύξησης του αριθμού των θανάτων από τον κορονοϊό, είναι αυτοί που δεν ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Γι’ αυτούς προετοιμάζεται το έδαφος ώστε να επιρριφθούν ευθύνες, ειδικά για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, «στην εμμονή της Προέδρου της Δημοκρατίας να παραστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις την 26η Οκτωβρίου, τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να ακυρωθούν».

Η κατάσταση είναι πλέον καταγεγραμμένη. Εκτός από πολιτικές κινήσεις υπάρχει μελέτη, με στοιχεία και αριθμούς. Εξίσου σαφής με την πρώτη ήταν και η τελευταία απάντηση της πηγής: «Εντάξει, και να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, πού θα φθάσει;», απαντά ψυχρά. «Όπως και να έχει η κατάσταση, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αυτός που είναι, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι. Ήταν να γίνει ανασχηματισμός, δεν έγινε, παραμένουν υπουργοί άνθρωποι που όλοι τους βρίζουν και δεν κουνιέται φύλλο. Γιατί να τα χαλάσουμε τώρα, όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει ότι είναι να γίνει».

Νίκος Σερβετάς
Πηγή: Η Εποχή