Βίντεο

Πάνος Σκουρλέτης: Με την ψήφο τους οι πολίτες μπορούν να διασώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας από την πολιτική της ΝΔ

📺 Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αποδυναμωμένο και η Ελλάδα ήρθε πρώτη στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνητότητα, τον Φεβρουάριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει και οι εκλογές δίνουν αυτή την ευκαιρία. Υπηρετούμε τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Το πρωί, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου, τόνισα ότι καταλύτης για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα. Ακολουθούν ορισμένα σημεία από όσα είπα.
✔ Ελλείψεις γιατρών, ραντεβού μετά από μήνες στα δημόσια νοσοκομεία:
Όλα αυτά τα προβλήματα και το παράδειγμα του νοσοκομείου της Χαλκίδας και η παραίτηση του γιατρού από την Σέριφο, ο οποίος έχει μια πάρα πολύ δυνατή ανάρτηση στο facebook, ουσιαστικά μια δημόσια καταγγελία για την κατάσταση του συστήματος υγείας, αποτυπώνονται στα στοιχεία της Eurostat που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, τα οποία μιλούν για την υπερβάλλουσα θνητότητα όπου η Ελλάδα πήρε την πρωτιά τον Φεβρουάριο. Η υπερβάλλουσα θνητότητα σχετίζεται, σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, με όλα αυτά τα κενά και με την επιβάρυνση η οποία σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας, που έχουν καταστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμωμένο και σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήταν όταν ξεκινήσαμε.
Πρέπει δε, να δει κανείς, για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, το πώς ήταν το δημόσιο σύστημα υγείας πριν τα μνημόνια και μετά. Σημειώστε, όμως, ότι την περίοδο του «μετά», τα τελευταία δυόμισι χρόνια, είχαμε την πανδημία και είχαμε και την απελευθέρωση της δυνατότητας δαπανών για την υγεία, που δεν την εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση. Να δει πόσες χιλιάδες λιγότερους γιατρούς έχει το σύστημα απ’ ότι το 2009, πριν τα μνημόνια; Αυξήθηκαν κατά 85% οι Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό. Είμαστε μία χώρα που σπουδάζει τα παιδιά της με επιδότηση οικογενειακών προϋπολογισμών και τα στέλνει έξω. […] Η μεγάλη διαφορά, για να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, είναι ότι το 2020 είχαμε αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, άρα μπορούσε να δαπανήσει αυτή η κυβέρνηση για την υγεία και ανέβασε μόνο κατά ένα δισεκατομμύριο μέσα στην τριετία τα ποσά για τον προϋπολογισμό, χωρίς να συνυπολογίζει αυτά που πηγαίνουν στην υγεία μέσω των Ταμείων.
✔ Για το διακύβευμα των εκλογών:
Η μεγάλη διαφοροποίηση είναι ανάμεσα στη στρατηγική των μονοκομματικών, αυτοδύναμων κυβερνήσεων και των κυβερνήσεων συνεργασίας, με απλή αναλογική, που βασίζονται σε προγραμματική βάση. Το δεύτερο υπηρετούμε, είναι σαφές. Με βάση τους συσχετισμούς, όπως και να τους εκτιμήσει κανείς, αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα. Είναι ο καταλύτης σε αυτή την πολιτική διαδικασία. Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν προγραμματικές προϋποθέσεις και να υπάρχει και η αντίληψη της συνεργασίας. Προφανώς η ΝΔ υπηρετεί μια διαφορετική αντίληψη. Υπάρχει κι ένα θέμα ισοτιμίας της ψήφου, μη το ξεχνάμε. Δεν μπορεί, όποιος ψηφίζει το πρώτο κόμμα, ελέω εκλογικού νόμου η ψήφος του να πολλαπλασιάζεται επί ενάμισι. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό. Απλή αναλογική, λοιπόν.