Ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Κύριε υπουργέ, η “πράσινη” πολιτική δεν είναι λογότυπο τυπωμένο πάνω σε ένα μπλουζάκι, το οποίο φοράμε κατά περίπτωση. Έχει περιεχόμενο. Άκουσα πριν έναν συνάδελφο της πλειοψηφίας, με παράπονο, να λέει ότι “χαρίσαμε τα ζητήματα της οικολογίας στην Αριστερά, πέρασε αυτή η περίοδος». Νομίζω ότι δεν έχετε καταλάβει ποιο είναι το μήνυμα της εποχής. Δεν έχετε καταλάβει το μήνυμα των διαδηλώσεων που συντάραξαν όλη την Ευρώπη πέρσι. Των μαθητικών διαδηλώσεων, που το αίτημά τους ήταν “αλλάξτε το σύστημα”. Αναφέρονταν στο παραγωγικό σύστημα, στο καταναλωτικό πρότυπο. Όλα αυτά τα οποία εσείς, ενώ εμφανίζεστε με ένα περιτύλιγμα φιλοπεριβαλλοντικό, θέλετε να διατηρήσετε.
Διότι πόσο φιλοπεριβαλλοντικό είναι, μία κυβέρνηση να σταματάει τους δασικούς χάρτες; Πόσο φιλικό στο περιβάλλον είναι να διαλύει τους φορείς διαχείρισης του περιβάλλοντος, των προστατευόμενων περιοχών; Πόσο φιλοπεριβαλλοντικό είναι όταν λέτε ότι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις υιοθετούμε κατά περίπτωση; Αναφέρομαι σε ένα διαρκές περιβαλλοντικό πρόβλημα, όπως είναι αυτό που συμβαίνει με την περίπτωση του χρυσού της Χαλκιδικής. Ο κ. υπουργός έχει ερωτηθεί. Υπάρχει μία συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, όπου εγκαλεί την “Ελληνικός Χρυσός” για τον τρόπο που εκμεταλλεύεται εκεί τα μεταλλεία. Γιατί κωφεύει; Γιατί κωφεύει; Τι θα κάνετε με αυτό; Μας λέγατε ότι εσείς σέβεστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Ερχόσαστε σήμερα και εισηγείστε την ενσωμάτωση μίας Οδηγίας η οποία είναι υποχρεωτική -και καλώς κάνετε- αλλά, συνοδεύεται από μία άνευ προηγουμένου προχειρότητα. Στοιχεία δεν υπάρχουν για προηγούμενες εφαρμοσμένες πολιτικές, δίκες μας, όπως για την υπόθεση της πλαστικής σακούλας. Και σας εγκαλούν γι’ αυτό.
Το θέμα της μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης είναι ένα, μόνο, μέρος μιας συνολικής αντίληψης που πρέπει να χαρακτηρίζει την Πολιτεία για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Και σ’ αυτό το μείζον ζήτημα, εσείς τι κάνετε; Ανοίξατε τον δρόμο της καύσης και με την πολιτική σας πριμοδοτείτε τη διαχείριση μέσω των ΣΔΙΤ, μέσα από συμβάσεις που προβλέπουν ότι οι ιδιώτες που θα τα εκμεταλλεύονται πρέπει να αμείβονται με βάση τον όγκο των σκουπιδιών. Ουσιαστικά τορπιλίζετε την υπόθεση της ανακύκλωσης στην πηγή και τη δυνατότητα ανάκτησης προϊόντων από αυτή τη διαδικασία. Άρα, κατ’ επέκταση, και την κυκλική οικονομία. Και σ’ όλη αυτή την παράμετρο, βάζετε πρωτευόντως την υπόθεση του κέρδους των ιδιωτών, αυτών οι οποίοι θα διαχειρίζονται τα απόβλητα. Πόσο οικολογικό είναι αυτό; Αυτό δεν είναι οικολογικό, δεν είναι “πράσινο”. Είναι βαθύ “γαλάζιο”. Διότι προκρίνει τους νόμους της αγοράς και του κέρδους και στην υπόθεση της διαχείρισης των αποβλήτων.
Και καλά, να το κάνατε αυτό πριν από 20 χρόνια, το καταλαβαίνω. Ήταν άλλες οι αντιλήψεις. Τώρα τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης δεν τα βλέπετε; Είδατε τι έγινε προχθές, τι έγινε τον προηγούμενο μήνα; Δεν υπάρχει σημείο της Ελλάδας, το οποίο να μη βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιου είδους συμβάντα κλιματικής κρίσης. Και εσείς εξακολουθείτε να υποκρίνεστε. Και εξαγγέλλετε την απολιγνιτοποίηση εντελώς έωλη, χωρίς περιεχόμενο. Απλά και μόνο για να ανοίξετε χώρο στους ιδιώτες επενδυτές στο φυσικό αέριο, αγνοώντας μια ολόκληρη περιοχή που την καταδικάζετε στον “ξαφνικό θάνατο”.
Έτσι κι εδώ, ερχόσαστε, συνεπείς προς την “γαλάζια”, νεοφιλελεύθερη αντίληψή σας, με δύο τροπολογίες οι οποίες αφορούν την εμμονή σας γύρω από τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων. Μιλάτε για τον ΔΕΔΔΗΕ. Συνιστά τον πλήρη ενταφιασμό της ΔΕΗ, αυτή η πολιτική, αυτό που πάτε να κάνετε με τον ΔΕΔΔΗΕ. Διότι πάτε να δημιουργήσετε άλλο ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Γνωρίζετε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά τα δίκτυα Χαμηλής και Μέσης Τάσης, αμείβεται με βάση ρυθμιζόμενες χρεώσεις, είναι πάντοτε κερδοφόρος. Γνωρίζετε ότι έχει μπροστά του μια πολύ μεγάλη επένδυση, αυτή των “έξυπνων μετρητών”. Πάτε να “προικοδοτήσετε”, απ’ ότι λένε τα δημοσιεύματα -και δεν έχουν διαψευσθεί- με 850 εκατομμύρια τον υποψήφιο αγοραστή, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί; Για να δημιουργήσετε άλλο ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το δημόσιο συμφέρον;
Ακριβώς αυτή η αντίληψή σας, υποτίμησης της δημόσιας περιουσίας, του δημοσίου συμφέροντος, αποτυπώνεται και στην τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ συμπυκνώνει όλη τη φαυλότητα, την κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που αφορά τα πεπραγμένα των δικών σας κυβερνήσεων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών. Αφήσατε μια πολύ μεγάλη, μοναδική στην Ευρώπη σε μέγεθος, επιχείρηση, να μαραζώσει. Οι δικές σας διοικήσεις δεν ήταν, οι οποίες έκλειναν συμβόλαια υπερδεκαετή, για να πουλήσουν σε τιμές νικελίου όταν αυτό ήταν χαμηλά και όλες οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα ανέβαινε; Και μάλλον δεν το έκαναν με το αζημίωτο.
Τώρα λέτε ιδιωτικοποίηση, με “προικιό” να μην έχει υποχρεώσεις ο νέος επενδυτής, με βάση τον μεταλλευτικό κώδικα, προς το δημόσιο. Να μη πληρώνει αυτά που του αναλογούν. Τι είναι αυτό; Δεν είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο; Δεν είναι ένα νεοφιλελεύθερο σκάνδαλο; Δεν είναι μια πολιτική η οποία βλάπτει ευθέως τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο συμφέρον;
Είναι φανερό ότι ακολουθείτε -και ιδιαίτερα ο κ. Χατζηδάκης- αυτό που ξέρετε από παλιά. Δικαίως έχει τον τίτλο του νεοφιλελεύθερου “κατεδαφιστή”. Μόνο που αυτή η πολιτική, ξέρετε, γεννάει κοινωνικές συγκρούσεις. Και είδαμε σήμερα τι έγινε εδώ, έξω από τη Βουλή. Είναι ολισθηρός ο δρόμος της αντιμετώπισης της κοινωνικής διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων με περισσότερη βία και καταστολή. Σήμερα ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μαθητές. Την προηγούμενη βδομάδα πάλι το ίδιο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Πηγή: Independent News