Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση μετακυλίει τις ευθύνες της στους πολίτες

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Realnews» και στoν δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό:

– Πως βλέπετε την επαναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού;
Δεν νομίζω πως ο κ. Τσιόδρας είχε αποστασιοποιηθεί από τον έλεγχο της πορείας της υγειονομικής κρίσης. Το γεγονός βέβαια ότι παίρνει ξανά τη θέση του στη δημόσια ενημέρωση δείχνει τη σοβαρότητα των πραγμάτων. Αν μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος, από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά, θα σας έλεγα πως δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το διάστημα για μια μόνιμη και ισχυρή θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αναφέρομαι στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει από εδώ και εμπρός να κινούνται, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση. Όσον αφορά την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα στα μέτρα και αποσπασματικότητα στους ελέγχους, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει στους πολίτες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, το θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης για να μειώσει τις δικές της ευθύνες. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού. Τέλος, νομίζω πως απαιτείται μια στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων που συναλλάσσονται με το κοινό καθώς και μια πολιτική διατίμησης στις μάσκες, ακόμη και τη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

– Γιατί ασκείτε κριτική στην έκθεση Πισσαρίδη; Η χώρα δεν χρειάζεται ένα σχέδιο αξιοποίησης του ευρωπαϊκού ταμείου ανασυγκρότησης και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο;
Ακριβώς επειδή έχουμε ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου, με σκοπό να παρέμβουμε στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, απορρίπτουμε το παρωχημένο, νεοφιλελεύθερο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Πρόκειται για ξεπερασμένες προτάσεις που αποσκοπούν στο να ολοκληρώσουν τις όποιες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις που δεν υλοποιήθηκαν την εποχή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Αλήθεια, πόσο καινούργιες είναι οι προτάσεις της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων δικτύων της χώρας που αποτελούν φυσικά μονοπώλια, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και η ολοσχερής διάλυση των εργασιακών σχέσεων; Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει ανάγκη από βαθιές αλλαγές που θα το καταστήσουν πιο ισορροπημένο, αλλά και με αναβάθμιση της θέσης της εργασίας. Τέλος, θα πρέπει να αποτραπεί μια εκ νέου συγκέντρωση οικονομικής ισχύος σε λίγους σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για την αντιμετώπιση της νέας ύφεσης πρέπει να ενσωματώνει την λογική της πράσινης οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε την κλιματική κρίση, με τις απτές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και την οικονομία, όλο και πιο σοβαρές τα τελευταία χρόνια. Αλλά και τις εμπειρίες από την πανδημία, που επανέφεραν δυναμικά στο προσκήνιο τις αντιλήψεις για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της παρέμβασης του Δημοσίου. Όχι μόνο στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας. Παλιά και νέα προβλήματα διαμορφώνουν το καινούργιο σκηνικό. Οι απαντήσεις μας στις νέες προκλήσεις οφείλουν να είναι αποτελεσματικές και να έχουν κοινωνικό πρόσημο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν βασιστούμε σε αποτυχημένες συνταγές και στον νεοφιλελευθερισμό.

– Ποιο είναι το σχόλιό σας για τον ανασχηματισμό;
Μα δεν ήταν ανασχηματισμός αυτό που συνέβη. Μάλλον πρόκειται για ένα «μερεμέτι» ως αποτέλεσμα εσωτερικών παραλυτικών ισορροπιών. Το βέβαιο είναι ότι δεν συνιστά κανενός είδους αναπροσανατολισμό στη μέχρι τώρα κυβερνητική ρότα. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης ως μιας κυβέρνησης της οικονομικής ελίτ, ακραία νεοφιλελεύθερης.

– Η Τουρκία μας πιέζει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Πιστεύετε ότι η χώρα μας πρέπει να χρησιμοποιήσει διαπραγματευτικά το χαρτί της Χάγης;
Η Τουρκία έχει τη δική της στρατηγική, γνωστή εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι τι κάνει η δική μας πλευρά. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται να έχεις μια σαφή στρατηγική πλεύση. Η κυβέρνηση απευθύνεται σε ένα εσωτερικό κοινό που αρέσκεται σε υπερπατριωτικές κορώνες, ενώ ταυτόχρονα, ακολουθεί μια παθητική στάση στο εξωτερικό. Νομίζω πως έχουμε ανάγκη από μια εξωτερική πολιτική που να υιοθετεί το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα θα πρέπει να προσεγγίσουμε και το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία.

– Θα ήταν χρήσιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας ανασχηματισμός τομεαρχών μετά τις αλλαγές στο κυβερνών σχήμα;
Νομίζω πως μετά από ένα χρόνο στην αντιπολίτευση και ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό «ανασχηματισμό», θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας σε όλους τους τομείς, συνεκτιμώντας όλες τις ανάγκες και τα δεδομένα. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές. Η ανακατανομή των χρεώσεων, όταν έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα, βοηθάει.

– Εκτιμάτε ότι η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα αναβολή του Συνεδρίου του κόμματος σας;
Το Συνέδριο του κόμματός μας είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Ένα δεύτερο κύμα πανδημίας θα συνιστούσε ένα σοβαρό εμπόδιο. Το βέβαιο είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα συνέδριο fast track με υποβαθμισμένο περιεχόμενο απλά για να πούμε πως το κάναμε. Ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει το Συνέδριό μας στα τέλη του 2019. Όλα αυτά βέβαια θα τα εκτιμήσουμε στα τέλη Αυγούστου, σε σχέση με τα υγειονομικά δεδομένα. Το Συνέδριο αποτελεί ταυτόχρονα και μια εκπαίδευση για τα μέλη μας στη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, τον διάλογο, για να μπορούν να λειτουργούν ως κόμμα στον χώρο τους.

Πηγή: Left από Real News