Βίντεο

Πάνος Σκουρλέτης: Η αυτοδυναμία δεν υφίσταται ως ενδεχόμενο, μόνο για κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούμε να μιλάμε πια

📺 Αυτές τις μέρες βλέπουμε ένα θέατρο του παραλόγου, μια συζήτηση εκτός πραγματικότητας ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Βαρουφάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του, και δεν μπορεί να εγγυηθεί μια θετική αυριανή μέρα, ενώ η αυτοδυναμία έχει τελειώσει ως ενδεχόμενο και πρέπει να συζητάμε πλέον στη βάση των κυβερνήσεων συνεργασίας. Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή «ΧΩΡΙΣ ΧΡΩΜΑ», με τον Γιώργο Βαθιώτη, επεσήμανα, μεταξύ άλλων:

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να γυρίσει πίσω τη συζήτηση διότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του και δεν μπορεί να εγγυηθεί, λόγω της διακυβέρνησής του και της αρνητικής πορείας σε κρίσιμους τομείς, μια θετική αυριανή μέρα.
Η αυτοδυναμία έχει τελειώσει ως ενδεχόμενο και αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να συζητάμε πλέον στη βάση των κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι συνεργασίες, για να είναι φερέγγυες, δεν μπορούν να προκύψουν ούτε με μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, ούτε να προκύψουν από άλλου είδους πρακτικές. Για εμάς μετράει η ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση. Έχει επιτευχθεί; Όχι. Ζητούμενο είναι, αλλά ένα ρεαλιστικό ζητούμενο κατά τη γνώμη μου. Σ’ αυτή τη βάση καλούμε τα άλλα κόμματα, της αριστερής – προοδευτικής αντιπολίτευσης να απαντήσουν σε μια σειρά ζητήματα που αποτελούν τον κοινό τόπο.
Στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δαπάνες του Προϋπολογισμού για την υγεία και δεν προτίθεται η κυβέρνηση να φτάσει τουλάχιστον τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι περίπου στο 7 – 7,5% του ΑΕΠ. Το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών πάει για την υγεία. Αντί να αντιστρέψει αυτή την ισορροπία η κυβέρνηση ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Θα επαναφέρουμε το θέμα της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης. Ο εισαγωγικός μισθός των γιατρών στο ΕΣΥ πρέπει να πάει στις 2.000 ευρώ. Να καλυφθούν τα κενά στους νοσηλευτές. Δεν μπορεί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο πρωθυπουργός, ότι φεύγουν τα σπουδαγμένα παιδιά μας έξω. Μα θα φεύγουν, δεν θα πάει κανείς στη Σάμο μ’ αυτές τις συνθήκες. Άρα είναι συνειδητή επιλογή.

Απευθυνόμενος στον υποψήφιο βουλευτή Σάμου της ΝΔ, Χριστόδουλο Στεφανάδη:

Είχατε την «τύχη» να έχετε το καθεστώς πανδημίας, να έχει ανασταλεί το σύμφωνο σταθερότητας και να μην εγγράφονται οι δαπάνες για την υγεία στο έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Δεν το αξιοποιήσατε. Το χρησιμοποιήσατε για να κάνετε απευθείας αναθέσεις, για να δανειστείτε 45 δισεκατομμύρια και να δίνετε σε ημέτερους. Αντί, λοιπόν, να κάνετε βήματα προς μια ολιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ουσιαστικά το «ρευστοποιείτε» και οδηγείτε τον κόσμο στην ιδιωτική υγεία. Όποιος έχει ιδιωτικό ασφαλιστήριο να σώζεται.