Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ «ίδια πολιτική»;

Σήμερα στο Action24, με αφορμή τοποθέτηση εκπροσώπου του ΚΚΕ σε πάνελ που συμμετείχα, τοποθετήθηκα για αυτό το ‘ίδια πολιτική’:

«Άκουσα ότι οποιοδήποτε κόμμα εκλεγεί, θα ακολουθήσει την ‘ίδια’ πολιτική. Δηλαδή αν έχουμε κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες συνεργασίες, η πολιτική θα είναι η ίδια; Θα κατοχυρωθούν τα λαϊκά αιτήματα με τον Μητσοτάκη; Αυτό πιστεύουν ορισμένοι; Μα με αυτή την πολιτική ανάλυση, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής. Ούτε στα μικρά ούτε στα μεγάλα. Αλλά τότε γιατί χρειάστηκε να νομοθετήσει ό,τι νομοθέτησε και ό,τι εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Στα εργασιακά, στα υπερκέρδη του κεφαλαίου και την έκρηξη ανισοτήτων, στις υποκλοπές, στο χτύπημα των δημοκρατικών θεσμών, στην κατακόρυφη αύξηση των φόρων. Θα κρίνει ο λαός αυτή την εκλογική τακτική. Θα κρίνει αν η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, συγκρινόμενη με τα μνημόνια του 2010-2015, ήταν ίδια ή και… χειρότερη.

»Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια που την είχαν βάλει οι προηγούμενες, και το έκανε εφαρμόζοντας πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Με ρύθμιση του χρέους για μια δεκαετία, με πτώση της ανεργίας δέκα μονάδες από το 27%, με ακόμα μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία των νέων, με ενίσχυση της δημοκρατίας. Προβλήματα ασφαλώς υπήρξαν. Αλλά το κρίσιμο σήμερα είναι αν θα αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, αν θα ‘επιστρέψει’ το δημόσιο, όπως συνέβη με την πανδημία στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες: καλύτερη δημόσια εκπαίδευση, καλύτερη δημόσια υγεία για όλους, πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, αυτά που ξεχαρβάλωσαν οι Μητσοτάκης, Κεραμέως, Πλεύρης, Χατζηδάκης και σία. Αυτά οφείλει να υπερασπιστεί και να ανατάξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Που αντίθετα απ’ ό,τι μας προπαγανδίζουν ως ‘αδιάφορο’ ορισμένοι, εμείς αγωνιζόμαστε να προκύψει».