Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Αμείλικτα τα ερωτήματα για την κυβερνητική ολιγωρία σε υγεία και παιδεία

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο:

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα φαίνεται πως παίρνει ξανά ανησυχητικές διαστάσεις. Θα στηρίξετε ένα νέο lockdown; Θα αντέξει η κοινωνία και η οικονομία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Θα στηρίξουμε ό,τι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και επιβεβλημένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως άλλωστε κάναμε στην πρώτη της φάση. Ωστόσο δεν θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους μας να αφήσουμε έξω από το πεδίο της κριτικής μας τη στάση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα, που το άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτο.

Σήμερα λοιπόν βλέπουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας να έχει φθάσει τα όριά του. Τα ερωτήματα που γεννιόνται είναι αμείλικτα. Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού; Γιατί τα σχολεία ανοίγουν με τις ίδιες συνθήκες όπως όταν έκλεισαν πριν το καλοκαίρι, χωρίς περισσότερες αίθουσες, χωρίς επιπλέον καθηγητές, με ελλείψεις σε σχολικές καθαρίστριες και χωρίς μαζικά τεστ για το διδακτικό προσωπικό και τις ευάλωτες ομάδες μαθητών; Ενώ, την ίδια στιγμή που δεν στηρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας, έχει στηθεί ένα μηχανισμός υπερκερδών για ιδιωτικές μονάδες υγείας. Αλλά και στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση επέλεξε να μη στηρίξει όσο μπορούσε τον κόσμο της εργασίας και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας την ύφεση ως μία ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς και της οικονομίας, δέσμια των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων συνταγών. Έστω και τώρα υπάρχουν δυνατότητες για ένα άλλο μίγμα πολιτικής που θα περιορίσει την έκταση της ύφεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη τις προτάσεις του κόμματος  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για ανεύθυνη παροχολογία. Τι απαντάτε;

Ανεύθυνη είναι η στάση της κυβέρνησης που, ενώ είχε τη δυνατότητα να περιορίσει το βάθος της ύφεσης, άφησε τα πράγματα να κινούνται ανεξέλεγκτα. Τα μεγέθη της ύφεσης είναι πρωτόγνωρα. Σε συνδυασμό με τα φαινόμενα αποπληθωρισμού δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό πλαίσιο. Κινδυνεύουμε μέσα σε λίγους μήνες να υποστούμε απώλειες του ΑΕΠ που θα ξεπερνούν το μισό των όσων χάσαμε από το 2010 έως το 2015, αλλά και θα καταστήσουν ακόμα πιο μακρινή την έξοδο από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας κατέθεσε μια ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση στήριξης της οικονομίας που αγγίζει τα 11,5 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιώ τον όρο ρεαλιστική γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν ότι με βάση την οικονομική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για μία τέτοια πολιτική στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Ήδη λόγω της ηθελημένης κυβερνητικής απραξίας η κρίση προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ακόμη και τώρα, όμως, υπάρχουν τα μέσα για να περιορισθεί έτσι ώστε να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες θέσεις εργασίες και επιχειρήσεις.

Στην νέα Κοινωνική Συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνεται και η αλλαγή του ρόλου του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Θεωρείτε ότι κατά τη διακυβέρνηση σας κάνατε ότι μπορούσατε για την αλλαγή της λειτουργίας των τραπεζών;

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι εκτός των απαιτούμενων τραπεζικών κριτηρίων ώστε να μπορούν να δανειοδοτηθούν. Το φθηνό χρήμα που έχουν εξασφαλίσει από την ΕΕ οι συστημικές τράπεζες δεν το διοχετεύουν στην αγορά, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν το έχουν ανάγκη.

Με δυο λόγια το τραπεζικό σύστημα δεν παίζει το ρόλο του παρά το γεγονός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατά το πρόσφατο παρελθόν με τα λεφτά των φορολογουμένων. Υπάρχει η ανάγκη παρεμβάσεων έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και της αξιοποίησης και της ενίσχυσης των παράλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση π.χ. την αναπτυξιακή τράπεζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκασμένος να κυβερνά κάτω από ένα ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, σήμερα αυτό δεν υπάρχει, δίνοντας νέες δυνατότητες παρέμβασης.

-Η πανδημία είναι πιθανό να επιφέρει εκτός από κοινωνικές και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την διεύρυνση και το Συνέδριο σε αναμονή, να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, έχοντας αποτιμήσει την πρόσφατη κυβερνητική του εμπειρία, έχοντας μάθει από τα λάθη του και τις επιτυχίες του, πιο ώριμος πια, να σταθεί στο πλάι όλων όσων τον χρειάζονται. Να αναλάβει εκ νέου την ευθύνη να οδηγήσει την κοινωνία σε νέους δρόμους, με γνώμονα τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων, δηλαδή τις ανάγκες των πολλών. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε πλέον. Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις θα είναι πυκνές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

-Στο κλείσιμο της συνέντευξης θα ήθελα να σας ρωτήσω για την μετακόμισή σας από την Κουμουνδούρου στη Βουλή. Πώς βλέπετε τον στελεχιακό ανασχηματισμό του κόμματός σας;

Δεκατέσσερις μήνες μετά τις εκλογές νομίζω πως ήταν εύλογο να υπάρξουν ανακατανομές σε χρεώσεις και ρόλους. Το ιδανικό θα ήταν κάτι τέτοιο να προέκυπτε μέσα από ένα συνέδριο. Δυστυχώς η πανδημία δεν άφησε τέτοια περιθώρια. Αφήσαμε μεγάλο διάστημα μετά τις εκλογές μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το συνέδριό μας. Η ενίσχυση της συλλογικής μας λειτουργίας και η προγραμματική μας υπεροχή μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα πιο δυναμικό και αξιόπιστο βηματισμό. Είμαι αισιόδοξος.

Πηγή: Left από Μακεδονία