Συνεντεύξεις

Πάνος Λάμπρου: Χρειάζεται ενωτική απάντηση στο συνδυασμό νεοφιλελευθερισμού-αυταρχισμού της ΝΔ

Απέναντι στην «Νέα Μαύρη Διεθνή» του νεοφιλελευθερισμού που χρησιμοποιεί την καταστολή και τον αυταρχισμό για να περιστείλει δικαιώματα και ελευθερίες, χρειάζεται σοβαρή ιδεολογική απάντηση απολύτως ενωτική κοινωνικά και κοινοβουλευτικά, τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Δεν ξέρω εάν ήταν εντελώς αναμενόμενη η επιλογή της ΝΔ, εδώ και τέσσερις μήνες, να αντιμετωπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, στην καρδιά της πολιτικής και της δράσης της, θεωρώντας ότι είναι προνομιακό πεδίο για την ίδια σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο … το είχε πει άλλωστε, δεν το είχε κρύψει, κατηγορώντας την προηγούμενη τετραετία τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερβολικό ζήλο σε σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και από την πρώτη στιγμή, είδαμε να χτυπάει ακριβώς εκεί. Είναι το μότο της, η καρδιά της πολιτικής της -και συνάδει απολύτως με την σύνθεση, σε επίπεδο προσώπων, με την σύνθεση της κυβέρνησης, την ακροδεξιά πτέρυγα. Θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία», εκτίμησε ο κ. Λάμπρου, στο άσυλο για τους πρόσφυγες, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα σωφρονιστικά θέματα που τα πέρασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «εξορίζοντας την Δικαιοσύνη».

Δεν πρόκειται για πραγματικό ενδιαφέρον για τον νόμο και την τάξη, όπως τόνισε ο ίδιος, «χρησιμοποιεί την λέξη “ανομία” για να κάνει την δουλειά της … η εγκληματικότητα την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί … έρχεται σήμερα η ΝΔ να μιλήσει στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας, της ανομίας, όλων αυτών των φοβερών λέξεων, για να εφαρμόσει το δόγμα “τάξη και ασφάλεια” και να χτυπήσει τα δικαιώματα, όχι την ανομία».

«Αν θέλουμε ασφάλεια, το μυστικό δεν είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων για να χτυπηθεί η ανομία, αλλά η διεύρυνση δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όσο πιο πολλά δικαιώματα έχει μία κοινωνία, στην Παιδεία, την Υγεία, σε τόσα άλλα, τόσο μειώνεται η εγκληματικότητα … όταν η συζήτηση γίνεται με επιστημονικό τρόπο, αποδεικνύεται και μάλιστα εύκολα, με παραδείγματα διεθνή, κτλ.», σημείωσε ο κ. Λάμπρου.

Η ΝΔ, κατά τον ίδιο, «έχει ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη σε αυτά τα ζητήματα, χρειάζεται ιδεολογική αντεπίθεση, αξιακή αντεπίθεση από την Αριστερά. Εμείς πρέπει να το ανεβάσουμε 15 φορές το ζήτημα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων … τα ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, αφορούν και ανθρώπους που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Μπορεί να τοποθετούνται τελείως διαφορετικά σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, αλλά αντιλαμβάνονται ότι αυτός είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, ολισθηρός και επικίνδυνος δρόμος για όλους τους ανθρώπους, όλα τα δικαιώματα. Στη δική μας δράση και παρέμβαση είχαμε πάντα αυτό το στοιχείο ενότητας … μιλάμε για ένα “αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο” … προσπαθούμε να κουβεντιάσουμε και δημόσια ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν πάει μόνος του, πάει πάντα με τον αυταρχισμό … είναι η συνταγή του Όρμπαν και του Τραμπ, η “Νέα Μαύρη Διεθνής” που παντρεύει αυτές τις δύο πλευρές. Γιατί δεν μπορεί να περνάς σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα στο οικονομικό πεδίο, χωρίς να απαντάς ταυτόχρονα με αυταρχισμό. Παντρεύονται αυτές οι δύο πλευρές. Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε σοβαρή ιδεολογική απάντηση που ταυτόχρονα να είναι απολύτως ενωτική σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά ασφαλώς και στη Βουλή, κάθε φορά που τίθενται αυτά τα ζητήματα».