Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση κινείται στη λογική «κάνω τα λιγότερα δυνατά και αφήνω την αγορά από μόνη της να ισορροπήσει» (βίντεο)

Εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα στην οικονομία για να μην έχουμε lockdown στην απασχόληση και στις ΜμΕ

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια μίας λογικής που λέει ότι “κάνω τα λιγότερα δυνατά και αφήνω την αγορά από μόνη της να ισορροπήσει”.  Αν το δούμε αυτό στην περίπτωση του κάθε ελεύθερου επαγγελματία και μικροεπιχειρηματία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που θα πληγούν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν και ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν τη δουλειά τους. «Lockdown» θα υπάρξει. Άρα, υπάρχει ανάγκη ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος, τώρα που πέφτουμε στο “πηγάδι” της ύφεσης για να πέσουμε όσο το δυνατόν σε μικρότερο βάθος. Διότι όσο πιο βαθιά είσαι, τόσο περισσότερες δυνάμεις θες για να βγεις στην επιφάνεια. […] Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να τολμήσει να υπάρξει μια μη επιστρεπτέα επιδότηση. Να μη κλείσει ο “διακόπτης”. Δανεισμό θα δούμε σε ποιες περιπτώσεις. Εμείς έχουμε μιλήσει για ένα ποσό της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. […] Η λογική κάποιων κύκλων του ΣΕΒ, όπου η κατάσταση θεωρείται ευκαιρία αναδιάρθρωσης για να φύγουν οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αγοράς και να μείνουν οι πιο ισχυροί, αλλά με μια πιο μικρή “πίτα”, είναι καταστροφική και αντικοινωνική».

Εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες παραπέμπουν σε ακραίο τακτικισμό, εκτός κι αν υπάρξει αδυναμία διαχείρισης των προβλημάτων

«Όπως είπατε και εσείς, ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει το πότε και αν θα γίνουν εκλογές. Αλλά, νομίζω ότι, με βάση αυτά που συζητάγαμε πριν για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και του κόσμου, κάτι τέτοιο θα ήταν μία επιλογή που θα υπηρετούσε έναν ακραίο τακτικισμό. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι και γι’ αυτό θα δυσκολευτεί πάρα πολύ, εάν υπάρξει  μια τέτοια επιλογή, να την εξηγήσει πρώτα από όλα στους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Αλλά εάν τα πράγματα εκτροχιαστούν. Αν σηκώσει τα χέρια ψηλά αυτή η κυβέρνηση και πει ότι “εγώ δεν μπορώ να διαχειριστώ τα προβλήματα”, ε, τότε προφανώς υπάρχει και η οδός των εκλογών. Έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες».

Χρειάζεται ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας

«Στον τομέα της υγείας, αυτό που θα περίμενε κάποιος στην Ελλάδα, είναι παράλληλα με το έγκαιρο των μέτρων να ακούσει από εδώ και μπρος και για τους επόμενους μήνες, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Προς το παρόν αυτό δεν το έχουμε ακούσει. […] Στη βάση παλαιότερων μετρήσεων  -και θα ήθελα να ακούσω κάτι γι’ αυτό από τον σημερινό υπουργό Υγείας- υπήρχαν κενά που έφταναν τις 30.000 για το δημόσιο σύστημα υγείας όχι σε γιατρούς μόνο, σε κάθε είδους προσωπικό. Αν έχουμε βγάλει ένα συμπέρασμα από αυτή την κρίση είναι ότι η δημόσια υγεία υπηρετείται από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό δεν δοκιμάστηκε, ευτυχώς, διότι πήραμε το μήνυμα από τις διπλανές μας χώρες και στο σωστό χρόνο πάρθηκαν τα μέτρα, όλοι τα στηρίξαμε, πρωτίστως οι Έλληνες πολίτες αυτοπειθάρχησαν, αλλά για φανταστείτε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα. Διότι η ελληνική κοινωνία είναι και ένα παρθένο έδαφος αυτή τη στιγμή. […] Θα ήθελα να υπάρξει ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Να βάλει στην άκρη η ΝΔ τα περί ΣΔΙΤ και ιδιωτικού τομέα. Φάνηκε απ’ από άκρο σε άκρο στον πλανήτη ότι η υγεία υπηρετείται όταν το δημόσιο “πατάει γερά στα πόδια του” σε αυτό το χώρο. Άρα, προσλήψεις, ανακαίνιση των νοσοκομείων, ενεργειακά προγράμματα για τα νοσοκομεία. Αυτό μπορεί να είναι και ένας μοχλός ανάπτυξης. Να επενδύσουμε στην υγεία. […] Θα ήθελα να δεσμευτεί η κ. Μπακογιάννη ότι θα πιέσει την κυβέρνηση να πληρώσουν τις απλήρωτες υπερωρίες των γιατρών και να μην υπάρχει το πλαφόν. Δεύτερον, να μη μιλάμε για προσλήψεις διετούς χρονικού ορίζοντα, αλλά να μιλήσουμε για μόνιμες προσλήψεις».

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κατακτήσει μια δημοκρατική, συλλογική λειτουργία

«Αντιλαμβάνεστε ότι επικοινωνώ με τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό, όχι μέσω των εφημερίδων. Γνωριζόμαστε από το 2008 και συμπορευόμαστε από τότε που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω να διαβάσω τις εφημερίδες, ούτε εκείνος να απευθυνθεί σε μένα έτσι. […] Εμείς πραγματικά έχουμε κατακτήσει μια διαφορετική λειτουργία, δημοκρατική και συλλογική, στο κόμμα μας. Στα άλλα κόμματα βλέπετε ότι θυμίζει λίγο “Βυζάντιο”. Περιμένουν πότε θα υπάρξει ένα “στραβοπάτημα” για να εκπαραθυρώσουν κάποιον. Θα έλεγα ότι μιλάμε με όρους δημοκρατικής ηγεμονίας απέναντι στα άλλα κόμματα»

  • Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα της εκπομπής εδώ: