Macro

Οι Σλοβένοι ακύρωσαν τον… υδατοκτόνο νόμο της κυβέρνησης

Μπορεί ο Γιάνεζ Γιάνσα να μην έχει κατακτήσει ακόμα τη… δόξα του Βίκτορ Ορμπαν, αλλά ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας κάνει ό,τι μπορεί για να του μοιάσει. Αλλωστε δεν έχει διστάσει και δημόσια να εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ούγγρο ομόλογό του. Ρατσιστικές και ξενοφοβικές δηλώσεις, επιθέσεις εναντίον επικριτικών δημοσιογράφων, έλεγχος των ΜΜΕ και ένα συνολικά αυταρχικό στιλ διακυβέρνησης έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και έχουν χτυπήσει και κάποια καμπανάκια στις Βρυξέλλες.

Aπλώς λόγω συγκυρίας, επειδή δηλαδή η Σλοβενία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, οι τόνοι έχουν παραμείνει χαμηλοί.

Κάτι που ο κεντροδεξιός πολιτικός φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και στο εσωτερικό της χώρας, ελπίζοντας σε ένα μορατόριουμ από την αντιπολίτευση για να κάνει πράξη σιωπηρά κάποια από τα σχέδια του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο νομοσχέδιο, που πέρασε από τη Βουλή για τους υδάτινους πόρους, το οποίο ουσιαστικά προχωρούσε σε μια πλήρη ιδιωτικοποίηση των ακτών της θάλασσας, αλλά και των παραποτάμιων και παραλίμνιων περιοχών, στα πρότυπα μιας «ανάπτυξης», παρόμοιας εκείνης που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες και στη δική μας χώρα.

Ομως η σχέση των Σλοβένων με το νερό είναι ιδιόμορφη. Δεν είναι τυχαίο ότι το εθνόσημο  που κοσμεί τη σημαία τους και την βοηθά να ξεχωρίζει από τις «ομόχρωμες» (λευκό, γαλάζιο, κόκκινο) άλλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Σλοβακία, αποτελείται από τρεις βουνοκορφές και δύο κύματα για να θυμίσει ότι η χώρα είναι γεμάτη από ποτάμια και λίμνες ενώ έχει και πρόσβαση στην Αδριατική.

Οι Σλοβένοι λοιπόν αντέδρασαν. Φοβούνται και την καταπάτηση όλων των παράκτιων ζωνών από εργολάβους, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει μια άναρχη ιδιωτικοποίηση και δόμηση και για το περιβάλλον, αλλά ακόμα και για την ποιότητα του νερού που πίνουν. Διάφορες οργανώσεις με πρώτο το «Κίνημα για πόσιμο νερό» προκάλεσαν δημοψήφισμα ζητώντας την ακύρωση του νόμου. Θα το πετύχαιναν αν ψήφιζε το 20% των πολιτών και συγκεντρώνονταν 340.000 ψήφοι. Τελικά ψήφισαν όχι περίπου 675.000 ή ποσοστό 86% από το 47% των ψηφοφόρων που προσήλθε στις κάλπες.

Ηταν ένα ηχηρό χαστούκι για τον συντηρητικό πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να παραιτηθεί και υπονόησε ότι ετοιμάζεται για να πάρει τη ρεβάνς. Οπως επισημαίνουν όμως αρκετοί πολιτικοί επιστήμονες, από τη μια, πολλοί πολίτες θεώρησαν ότι η προστασία των υδάτινων πόρων είναι κάτι για το οποίο άξιζε να σηκωθούν από τον καναπέ και, από την άλλη, ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον Γιάνσα ότι απορρίπτουν συνολικά τις πολιτικές του και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Κι αυτό μόλις 16 μήνες μετά την ανάληψη του αξιώματος του πρωθυπουργού το Μάρτιο του 2020.

Κώστας Αργυρός

Πηγή: Η Εποχή