Για κρυφό κούρεμα κάνουν λόγο οι νεοφιλελεύθεροι στη Γερμανία, την ώρα που η Μέρκελ απλά δείχνει να περιμένει τις καλοκαιρινές διακοπές για να πάρει μια ανάσα εν όψει ενός δύσκολου φθινόπωρου
Σε μια ακόμα συνέντευξη, λίγο πριν τις θερινές διακοπές, η Ανγκέλα Μέρκελ έδειξε να χρειάζεται περίοδο διαφυγής εν όψει ενός θερμού φθινοπώρου. Η στιγμή της κρίσης θα έρθει μαζί με τις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας στις 14 Οκτωβρίου, που θα αποφασίσουν σε μεγάλο βαθμό για το μέλλον της Χριστιανοδημοκρατίας στη χώρα, αλλά και για το αν η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ήρθε για να μείνει οριστικά στο πολιτικό σκηνικό. Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ δεν φαίνεται ότι μπορούν να κρατήσουν την απόλυτη πλειοψηφία ενώ οι εθνολαϊκιστές θα ξεπεράσουν το ψυχολογικό φράγμα του 10%.
Η Ανγκέλα Μέρκελ δεν δείχνει να έχει ξεχάσει τα «καψόνια» που της έκανε ο Χορστ Ζέεχοφερ και το ρήγμα στις τάξεις των κεντροδεξιών αδερφών κομμάτων είναι δύσκολο να κλείσει. Αλλά η Βαυαρία δεν είναι αμελητέα ποσότητα, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά.
Πάντως πριν από τις διακοπές της η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, τις κατηγορίες των ακροδεξιών, αλλά και των Φιλελεύθερων και ενός κομματιού της πιο δεξιάς Χριστιανοδημοκρατίας, σε σχέση με την Ελλάδα και τη συμφωνία για το χρέος. Σε σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών για τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η απάντηση ήταν ότι το κέρδος για την οικονομία της χώρας μας υπολογίζεται σε 34 δισ. ευρώ. Αυτό χαρακτηρίζεται από τους πιο σκληροπυρηνικούς της Γερμανίας ως «συγκαλυμμένο κούρεμα» και αφαιρεί φυσικά και κάθε επιχείρημα από τη φαρέτρα της τυφλωμένης ελληνικής αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιότυπο συνασπισμό των ακραίων νεοσυντηρητικών σε Ελλάδα και Γερμανία, που δεν μπορούν να συγχωρήσουν το γεγονός ότι μια κυβέρνηση Μέρκελ έκανε μια «χάρη» σε μια κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι οι νοσταλγοί της εποχής της τρόικας που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί από αυτό το καλοκαίρι να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να απαλλαγεί από τη σκληρή επιτροπεία του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Αυτή η ιδιότυπη συμμαχία δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα της. Τους ενώνει το μίσος για οτιδήποτε προοδευτικό, η αντιαριστερή τους ιδεοληψία και η λατρεία στις αγορές, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτές θα είναι έτσι ρυθμισμένες που θα εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα.
Εν όψει και των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου η νεοδεξιά καταλαβαίνει από ένστικτο ότι θα πρέπει να συνεργαστεί, προκειμένου να σταματήσει τις διαρροές προς τα ακροδεξιά αλλά και για να πνίξει εν τη γενέσει της την όποια προσπάθεια για συγκρότηση μιας άλλης προοδευτικής πλειοψηφίας. Η Ανγκέλα Μέρκελ δείχνει αυτή τη στιγμή αιχμάλωτη των πιο συντηρητικών μέσα στο κόμμα της, άσχετα αν αυτή συνεχίζει να υπονοεί ότι το μεγάλο της επίτευγμα ήταν ότι άνοιξε το κόμμα της και για πιο κεντρώους ψηφοφόρους τα προηγούμενα χρόνια.
Η υπόθεση Εζίλ
Ακόμα και η συζήτηση για την αποτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και η παραίτηση από αυτή του τουρκικής καταγωγής Μεσούτ Εζίλ, δείχνει πόσο δεξιότερα έχει μετατοπιστεί η γερμανική κοινωνία. Μοιάζει παράδοξο ένας εκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής, που παίζει στην Αγγλία και έχει φορέσει 100 φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας, να αφήνει σοβαρούς υπαινιγμούς για ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του. Αλλά πίσω από την απόφασή του, όσο και αν αυτή μπορεί να έχει να κάνει με έναν ιδιόρυθμο χαρακτήρα, αποκαλύπτεται τώρα ότι ο μύθος της πολυεθνικής παρέας, που το απολάμβανε να γίνεται ομάδα και να γεύεται τη χαρά του παιχνιδιού δεν ήταν παρά μόνο αυτό. Ενας όμορφος μύθος.
Η γερμανική κοινωνία γίνεται όλο και πιο συντηρητική, όλο και πιο απορριπτική για το διαφορετικό, όλο και πιο προσηλωμένη στην τήρηση εθνικιστικών στερεοτύπων. Αποδέχεται τον «ξένο» που της φέρνει επιτυχίες, αλλά είναι έτοιμη να τον σταυρώσει ως «μη αρκετά» Γερμανό στο πρώτο του στραβοπάτημα. Ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα μεγάλη μερίδα του Τύπου αλλά και κάποιοι πολιτικοί, δικαίωσε ουσιαστικά τις έμμεσες ή άμεσες καταγγελίες του Εζίλ για ρατσισμό εναντίον του. Και σε αυτή την περίπτωση η Ανγκέλα Μέρκελ προτίμησε να μην παρέμβει στη δημόσια συζήτηση, που κρατά εδώ και μέρες, περιοριζόμενη να πει ότι η απόφαση του Εζίλ να εγκαταλείψει την εθνική ομάδα είναι «σεβαστή». Εδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι ολοένα και περισσότερο συρρικνώνεται τόσο η θέλησή της όσο και η δυνατότητά της να παρέμβει στα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια εκείνων, που θέλουν να την στρίψουν δεξιότερα και να την «προστατεύσουν» με φράχτες και κιγκλιδώματα.
Δημήτρης Σμυρναίος
Πηγή: Η Εποχή