Micro

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι

«Ο τραγικός θάνατος ενός μικρού παιδιού, και μάλιστα  στο προαύλιο του σχολείου του,   συγκλόνισε  ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το αποτρόπαιο αυτό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες μια σειρά περιοχών της Δυτικής Αττικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προσθέτει:

«Το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτο. Όμως, το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, όπως συστηματικά κάνει η ΝΔ,  επιχειρώντας να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ούτε βέβαια να γίνεται αφορμή για ακροδεξιά παραληρήματα και ρατσιστικά κηρύγματα, σπέρνοντας τη διχόνοια και δηλητηριάζοντας τους ανθρώπους που, εύλογα, ανησυχούν» (σ.σ.: εδώ οι τελευταίες εξελίξεις).

 «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου η περιοχή να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε καθεστώς ηρεμίας και ασφάλειας και να απαλλαχθεί από την εγκληματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων. Αυτό που επείγει, επίσης, είναι συνδυασμένες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, στην εκπαίδευση και στην άρση του αποκλεισμού», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

 

Παράλληλα, το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοινωσή του τα εξής:

«Η κατάσταση στο Μενίδι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Ο θάνατος του μικρού Μάριου ανέδειξε με τραγικό τρόπο, δυστυχώς, ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Μιλάμε για μια περιοχή με έντονο το στοιχείο της εγκατάλειψης εδώ και δεκαετίες, με πολλαπλές διακρίσεις, με ταξικούς διαχωρισμούς ακόμα και μέσα στην κοινότητα των ρομά, με πλούσιους και φτωχούς να συνυπάρχουν όχι ανώδυνα και όχι τυχαία, με την παιδεία και τον πολιτισμό εκτός πλάνου ή μόνο για λίγους, με την παραβατικότητα κυρίαρχη…

Το “άβατο” όπως ειπώθηκε, δεν είναι τίποτα άλλο, από μια αποκλεισμένη περιοχή, ένα γκέτο φτώχειας και εγκατάλειψης, με ποτάμι – χωματερή, μια υγειονομική βόμβα που θερίζει κυρίως μικρά παιδιά, που ανέμελα παίζουν στο ρέμα της Εσχατιάς.

Μέσα σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, σε μια διαιρεμένη και βαθιά διχασμένη κοινωνία, είναι ασφαλώς εύκολο να εισχωρήσει το δηλητήριο του φασισμού, να μεγεθύνει τη σύγκρουση ανάμεσα στους φτωχούς, να μετατρέψει την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη.

Ο δρόμος για τη λύση, προφανώς, δεν μπορεί να είναι η βία, η αντεκδίκηση, ο παραπέρα αποκλεισμός κοινωνικών ομάδων, όπως οι ρομά. Λύση είναι μια συνολική αντιμετώπιση που να αφορά το σύνολο των κατοίκων του Μενιδίου, είτε είναι ρομά, είτε μπαλαμοί. Λύση είναι να ανοίξει το γκέτο για να σπάσει ο κύκλος της παραβατικότητας και να βρουν χώρο η εξορισμένη παιδεία, η εργασία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, να πάρουν άμεσα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι».