Macro

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Δεν είναι αναληθές ούτε κιόλας περίεργο ότι όλα τα κόμματα και όλοι οι αρχηγοί τους, προσπαθούν να κερδίσουν την εξουσία. Υπάρχει ωστόσο μια μεγάλη διαφοροποίηση στο πως θα επιλέξεις να το καταφέρεις. Υπάρχουν δυο τρόποι. Ο πρώτος τρόπος είναι να δώσεις βάρος στο πρόγραμμα σου και απάντηση στα προβλήματα των πολιτών, με σχέδιο, όραμα, προτάσεις. Ο δεύτερος τρόπος είναι να απαξιώσεις το πολιτικό και να το ανατρέψεις, δίνοντας τεράστια σημασία στην επικοινωνία. Πάμε λοιπόν να δούμε τι συνέβη στην Ελλάδα τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, ειδικότερα τώρα στην εποχή της πανδημίας!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που από την πρώτη κιόλας μέρας της εκλογής του ως πρόεδρος της ΝΔ κλήθηκε να αποφασίσει ανάμεσα σε αυτούς τους δυο τρόπους, προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία. Δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε στην απόφαση αφού είναι “ηλίου φαεινότερον”, το τι τελικά επέλεξε. Ο Μητσοτάκης επέλεξε να υποκαταστήσει την πολιτική από την επικοινωνία, μια συνταγή που του βγήκε εύκολα καθώς απολάμβανε και απολαμβάνει την πλήρη στήριξη από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Θα ενδιέφερε πραγματικά τον κόσμο εάν ο Μητσοτάκης είναι γκόμενος, άριστος, μεσσίας κτλ. εάν αυτός ο προβληματισμός δεν είχε επιβληθεί από τους μιντιάρχες; Στην καλύτερη περίπτωση ο Μητσοτάκης θα ήταν ένας ακόμη γόνος μιας πολιτικής οικογένειας που χρησιμοποιεί τον λαό ως μάρτυρα στην συμβολαιογραφική πράξη κληρονομιάς της χώρας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα οδηγηθήκαμε όλοι μας στην κάλπη. Δεν ήταν μια εθνική παράνοια όπως πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν. Ήταν ένα καλά στημένο σχέδιο από το βαθύ κράτος και μια παρασιτική οικονομική και μιντιακή ολιγαρχία που συντηρείται από τις κρατικές επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις.

Στους μήνες της διακυβέρνησης του, όπως ήταν φυσικό ο Μητσοτάκης συνέχισε να χρησιμοποιεί την μιντιακή του υπεροπλία για να πολιτευτεί. Δεν κάνει ωστόσο μόνο αυτό. Γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή η πολιτική που αντικαθίσταται από την επικοινωνία θα τον ξεβράσει, προνοεί και δημιουργεί μια υβριδικού τύπου Δημοκρατία μιας παρασιτικής ελίτ, συμπληρωμένης με τυπικές και απαξιωμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Προ κορωνοϊού εποχή, ο Κυριακός θεμελίωσε και έκανε θεσμό τον Μητσοτακισμό. Έτσι θα καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος αυτή την εποχή. Εντός αυτού του μηχανισμού λειτουργεί ένα υπουργικό συμβούλιο, σε ρόλο εκτελεστή των εντολών της Αγίας Οικογένειας. Σε αυτό τον πυρήνα εξουσίας όπως είναι φυσικό κυριαρχεί μια συγκεκριμένη ελίτ, με ένα παλιό πελατειακό σύστημα, μια δίχως άλλο υπεροψία και έναν ακραιφνή κοινωνικό και οικονομικό κλασσικό συντηρητισμό. Αυτός ο πυρήνας εξουσίας τροφοδοτείται και επιβιώνει μέσω εξυπηρετήσεων και κυρίως μέσω ενός τρίγωνου διαπλοκής που θα αναφερθεί στην συνέχεια του άρθρου.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, στάθηκε η καλύτερη ευκαιρία για τον Κυριάκο να εμβαθύνει το οικοδόμημα του, τον Μητσοτακισμό και το βαθύ του κράτος. Αρωγοί του όπως είναι φυσικό σε αυτή την προσπάθεια είναι όλοι αυτοί που τρέφονται, ζουν και επιβιώνουν οικονομικά χάρη του δημόσιου που του χρωστούν τόσα πολλά, ωστόσο το απεχθάνονται και θέλουν να του δώσουν την χαριστική βολή. Όπως καταλάβατε, δεν είναι άλλοι από τους μιντιάρχες και τους δημοσιογράφους.

Η συνταγή της επένδυσης στον φόβο των πολιτών είναι παλαιά. Την ζήσαμε επί Σαμαρά και Βενιζέλου, την ξαναζούμε πάλι σήμερα, με κεντρικό πρόσωπο αυτή την φορά τον Μητσοτάκη. (Οι άνθρωποι κινδυνεύουν, θάνατος, κοινωνίες καταστρέφονται, φτώχεια παντού). Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που θέλουν να μας περάσουν. Εμείς ωστόσο είμαστε τυχεροί διότι διαθέτουμε τους συγχρόνους Μωυσήδες, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι και άριστοι και είναι έτοιμοι να μας σώσουν. Απώτερος στόχος; Να μην φτάσει ποτέ στην μάζα η πραγματική αλήθεια, να προβληθεί ένα αφήγημα, ένα ωραίο σύνθημα, μια ωραία ιστοριούλα που θα πουλήσει. Ποιος θα φτιάξει αυτό το αφήγημα; Τα Μ.Μ.Ε φυσικά που λυμαίνονται τόσο καιρό το δημόσιο χρήμα. Αφού λοιπόν πληρωθούν και μάλιστα αδρά (κάπου στα 11.000.000 συν η μη υποχρέωση καταβολή του ειδικού φόρου και το αντίτιμο ενοικίασης της ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας) θα αναλάβουν να φτιάξουν και να προωθήσουν την ιστοριούλα, ενώ παράλληλα θα ενοχοποιούν την διαφορετική άποψη και θα φιμώνουν τον πλουραλισμό, όπως παραδείγματος χάρη με την μη προβολή των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκοπός του Μητσοτάκη δεν είναι απλώς η διατήρηση της εξουσίας, αλλά πρωτίστως να βαθυνθεί το καθεστώς τώρα που ο κόσμος φοβάται και δεν αντιδρά ακόμη. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά πως ο μηχανισμός αυτός θα ριζώσει καλά μέσα στην κρατική δομή και θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να λειτούργει και μετά από αυτόν. Επομένως νομιμοποιούμαστε να μιλάμε για την εδραίωση μιας ηγεμονίας με γνήσιο τεκνό της ένα γιγάντιο επιτελικό κράτος.

Ο τρίτος παίκτης του τρίγωνου είναι οι διάφοροι μεσάζοντες. Υπουργοί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με την παράλληλη απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου, μοιράζουν εκατομμύρια εξοφλώντας τα γραμμάτια που έβαλαν προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα. Να γίνουν κυβέρνηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χωρά που δεν παίρνει οριζόντια μετρά ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται από αυτή την κρίση. Αυτό που ευδοκιμεί στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι το ρουσφέτι. Δημιουργούνται φωτογραφικοί νομοί  και άλλοι διάφοροι νομοί με απαραίτητο στοιχειό έναν μεσάζοντα. Όλα περνάνε μέσα από τα χέρια του μεσάζοντα. Σε όλα θεσμοθετούνται ενδιάμεσοι των κυβερνητικών επίλογων και αυτό γίνεται για ένα και μόνο λόγο. Το καθεστώς πρέπει να διατηρηθεί, πρέπει να ζήσει για να φέρει εις πέρας αυτό που χρονιά τώρα σε διάφορες γωνίες του πλανήτη, ο νεοφιλελευθερισμός και η θεωρία του μονεταρισμού προσπαθεί να υλοποιήσει.

Φιμώστε κάθε φωνή αντίστασης, διαλύστε την αντιπολίτευση και θυμηθείτε, δεν υπάρχει κοινωνία αλλά μόνο άτομα, όπως συνήθιζε να λέει η γνωστή ως Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πέτρος Ράλλιος