Με σημαία το πλαν Β’, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ανακοίνωσε την πρόθεση του να παρουσιάσει μια διεθνική λίστα στις ευρωεκλογές, που θα γίνουν την άνοιξη του 2019. Έτσι θα ανοίξει «μια νέα πορεία στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Επιδίωξή του ήταν ακόμα να ενώσει όλες τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη σημερινή οικοδόμηση της Ευρώπης της λιτότητας και των μνημονίων.
Το «φόρουμ για το πλάνο Β’» για την Ευρώπη πήρε την τελική του μορφή στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου στη Λισαβόνα. Μια σύνοδο που πήραν μέρος εκπρόσωποι περίπου είκοσι χωρών (χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία ποιες χώρες και ποιες οργανώσεις ή συλλογικότητες παρευρέθηκαν εκεί). Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη του αγώνα για την επανοικοδόμηση της Ευρώπης. Και τόνισε πως «είναι αναγκαίο το πλάνο Β’, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε το πλάνο Α’. Ένα πλάνο που περιλαμβάνει λογικές προτάσεις για την έξοδο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», όπως αναφέρεται στη «Λε Μοντ».
Ένα τεράστιο χρέος
Αναφερόμενος επί μακρόν στο δημόσιο χρέος των χωρών, ο Μελανσόν υποστήριξε την εξαγορά του τεράστιου αυτού χρέους από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ) «για να τα φυλάξει στο ψυγείο».
Το χρέος αυτό «δεν πρόκειται να αποπληρωθεί όσες προσπάθειες και αν καταβληθούν», εκτίμησε. «Και αυτό είναι φοβερό μυστικό που διαφυλάσσεται… Και είναι σημαντικό γιατί κανείς δεν μπορεί να πει στους νέους ανθρώπους “ακούστε: στη διάρκεια των εκατό χρόνων δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικό σχέδιο, ούτε κοινωνικό σχέδιο, παρά μόνο να πληρώνουμε το χρέος!”».
Στη συνέχεια ο κ. Μελανσόν κάλεσε τον Εμ. Μακρόν να «αποδώσει στην Ελλάδα τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει και κατακρατεί η ΕΚΤ σε βάρος του ελληνικού λαού για την δήθεν εξυπηρέτηση του χρέους».
Τέλος, υπενθύμισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η απόδειξη της αποτυχίας της ΕΕ και όχι της αδυναμίας του ελληνικού λαού».
Ευρωεκλογές
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ελπίζει με ένα τέτοιο γενικό πλαίσιο να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών με δικό του ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, με όσες δυνάμεις από το χώρο της ευρύτερης ευρωπαϊκής αριστεράς, που συνεργάζονται για αρκετά χρόνια στην ευρωομάδα της αριστεράς, της οποίας ο Μελανσόν είναι μέλος της (εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του Μετώπου της Αριστεράς).
Οι τυχόν διαφορές που έχουν προκύψει στους κόλπους της δεν είχαν διαταράξει την ενότητά της. Ο Μελανσόν επιχειρεί την ξεχωριστή του παρουσία, με βάση τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ το καλοκαίρι του 2015, τότε που, όπως γράφει το γαλλικό περιοδικό «Regards», διαμορφώθηκαν δύο αντιτιθέμενες απόψεις στους κόλπους της αριστεράς. Από τη μια, η πλειοψηφία «συνέχισε να υποστηρίζει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ η άλλη άσκησε έντονη κριτική για «συμβιβασμό» και «προδοσία». Υποστηρίζει ότι έπρεπε να υπάρχει ένα πλάνο Β’. Το πλάνο αυτό, όμως, δεν υπήρξε, ούτε στάθηκε δυνατό να διαμορφωθεί. Όσοι το επιχείρησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το καλοκαίρι του 2015, διαφώνησαν και τελικά ακολούθησαν διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι στις ευρωεκλογές θα είναι υποψήφιος στη Γερμανία με το κίνημα Diem 25. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν επιδιώκει την παρουσία των ανυπότακτων όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα οξύνει την κριτική του στο κοινοβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική του προέδρου. Στις αρχές Οκτωβρίου κατέθεσε τροπολογία για την αφαίρεση της ευρωπαϊκής σημαίας από την αίθουσα της Βουλής. Με την τροπολογία αυτή ο ηγέτης των ανυπότακτων προχώρησε ένα βήμα ακόμα για να μετρήσει τις λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει.
Η τροπολογία απερρίφθη. Ο Μελανσόν, όμως, επανήλθε με μια άλλη εντυπωσιακή παρέμβαση, όταν συζητήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Εκεί υποστήριζε ότι τα χρήματα που προσφέρει η Γαλλία είναι πολλά και αυτά δεν επιστρέφουν ποτέ στη χώρα. Και μάλιστα υπενθύμισε τη φάση της Μάργκαρετ Θάτσερ («θέλω τα χρήματά μου πίσω»).
Ο Μελανσόν, σαν παλιός κοινοβουλευτικός, βλέπει την αντίφαση σε όσα υποστηρίζει, αλλά για να έχει μια επιτυχία στις ευρωεκλογές το 2019 θα πρέπει να αναδειχθεί ως ο βασικός αντίπαλος του Εμ. Μακρόν. Γι’ αυτό στις παρεμβάσεις του τελευταία έχει ένα ντεγκωλικό ύφος: «Η Γαλλία θα πρέπει να είναι περήφανη, όπως της αξίζει».
Μπορούν ν’ αλλάξουν οι κανόνες
Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν, και τα μίντια που τον στηρίζουν, προβάλλουν κάθε ενέργεια και δήλωσή του για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Τις τελευταίες ημέρες, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασαν σαν μεγάλη νίκη του τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργάτες (τους ξένους που δουλεύουν σε εργολάβους στη Γαλλία με μειωμένα δικαιώματα).
Το περιοδικό «Nouvelle Obs» έγραψε μάλιστα πως το σύνθημα που φώναζε μια μειοψηφία διαδηλωτών «για μια άλλη Ευρώπη…», δεν είναι μόνο πια σύνθημα. «Διαφαίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν οι κανόνες στην Ευρώπη. Βεβαίως δεν αλλάζει η φιλοσοφία των μεγάλων ισορροπιών, όμως ο συμβιβασμός αυτός αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να επικρατήσει η μοιρολατρία». Δείχνει ακόμα ότι πέρασε η εποχή του «πήγαινε έλα από το Παρίσι στο Βερολίνο χωρίς κάποιο αποτέλεσμα… Αντίθετα, μπορεί να υπάρξουν ανατροπές αν η Γαλλία το τολμήσει», καταλήγει το περιοδικό.
Μπάμπης Κοβάνης
Πηγή: Η Εποχή