Micro

Ο MBS, o Κασόγκι και η… στάμνα

Με τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Υεμένη και την αδιάκοπη υποστήριξη τζιχαντιστών, από το Αφγανιστάν και τη Συρία ώς τα Βαλκάνια και τους… Δίδυμους Πύργους, η σκοταδιστική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνη για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αθώων.

Ομως το στάτους της ως της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου, και τα αμέτρητα δισεκατομμύρια πετροδολάρια που αφειδώς μοιράζει εδώ και δεκαετίες πάνω και κάτω από το τραπέζι στις δυτικές πολιτικές ελίτ, της επέτρεπαν ώς σήμερα να «καθαρίζει» ακόμη και για τα πιο σκοτεινά πεπραγμένα της.

Οχι πια! Τις τελευταίες μέρες, με τις αποκαλύψεις για την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, αποδεικνύεται το παλιό ρητό με τη στάμνα και τη βρύση.

Και η ζημιά, όχι μόνο στην (ούτως ή άλλως «μαύρη») διεθνή εικόνα της Σαουδικής Αραβίας και του νέου «ισχυρού ανδρός» της, του 33χρονου πρίγκιπα-διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά πρωτίστως στους κοινούς σχεδιασμούς του «MBS» –όπως είναι ευρέως γνωστός ο πρίγκιπας– με την κυβέρνηση Τραμπ και το Ισραήλ, για «επίλυση» του Μεσανατολικού σε βάρος των Παλαιστινίων και κλιμάκωση της σύγκρουσης με το σιιτικό Ιράν, μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι αθεράπευτη.

Ο Κασόγκι, βλέπετε, δεν ήταν κάποιο ανώνυμο παιδάκι που διαμελίστηκε από τις βόμβες των Σαουδαράβων στη Σανάα ή τη Χοντέιντα, αλλά στενός συνεργάτης του «καρατομηθέντος» από τον MBS πρώην διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Νατζάφ, μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, αρθρογράφος της «Washington Post» και ο γνωστότερος ίσως Σαουδάραβας επικριτής του MBS στα ξένα ΜΜΕ…

Χτες, οι «New York Times» έγραψαν ότι η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από πολυήμερη ένοχη σιωπή, αποφάσισε να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία στο «δεξί χέρι» του MBS, τον στρατηγό Αχμεντ αλ Ασίρι.

«Οι Σαουδάραβες αναμένεται να πουν ότι ο στρατηγός έλαβε προφορικά άδεια από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να συλλάβει τον Κασόγκι ώστε να ανακριθεί στη Σαουδική Αραβία, και ότι είτε παρανόησε τις εντολές, είτε υπερέβη τη δικαιοδοσία του και διέταξε την αφαίρεση της ζωής του αντιφρονούντα» γράφουν οι «Times».

O Ασίρι, βέβαια, δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά ο άνθρωπος για τις «βρόμικες δουλειές» του πρίγκιπα: μέχρι πρότινος ήταν ο κυνικός εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που διεξάγει τον βρόμικο πόλεμο στην Υεμένη, δικαιολογώντας τις αδιάκοπες σφαγές αμάχων, ενώ πέρσι του ανατέθηκε ρόλος «συμβούλου» του MBS, μετά την εμπλοκή του στο ενδοδυναστικό πραξικόπημα και την «γκαγκστερική» σύλληψη και κράτηση δεκάδων μελών της βασιλικής οικογένειας σε ξενοδοχείο του Ριάντ.

Οσο για τον πρόεδρο Τραμπ, που κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τον κορυφαίο σύμμαχό του και… σπόνσορα της πολεμικής του βιομηχανίας στον αραβικό κόσμο, αναγκάστηκε χτες να παραδεχτεί ότι «Ο Κασόγκι είναι σίγουρα νεκρός» και να προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες θα είναι «πολύ σοβαρές», αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται η Σαουδική Αραβία.

Ολα αυτά, ενώ οι τουρκικές αρχές ψάχνουν πλέον τα (διαλυμένα με οξύ;) λείψανα σε δάσος στα προάστια της Πόλης, αλλά και σε χωράφια έξω από την πόλη Γιάλοβα, με βάση τις κινήσεις αυτοκινήτων που έφυγαν από το προξενείο και την κατοικία του πρόξενου την ημέρα του φόνου…

Γιώργος Τσιάρας

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών