Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Βαριά εκτεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση

Βαριά εκτεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση από τη δίωξη του διευθυντή της Frontex

• Για τη δίωξη του διευθυντή της Frontex και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων-μεταναστών.
Επί δυόμιση χρόνια, ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα ζητήματα των καταγγελιών που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς και από υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το καθεστώς επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, το οποίο είναι απολύτως και ρητά απαγορευμένο από τη σύμβαση της Γενεύης, και για κάλυψη αυτού του καθεστώτος από την Frontex.
Άκουσα πράγματι με έκπληξη την κυρία Βούλτεψη, νωρίτερα στην εκπομπή σας, να αναφέρεται στη δίωξη που γίνεται, επί της ουσίας, για τον διευθυντή της Frontex κ. Fabrice Leggeri. Η έκθεση λοιπόν της OLAF, του «εποπτικού φορέα της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης», για την οποία δήλωσε άγνοια η κα. Βούλτεψη και λυπάμαι πάρα πολύ δεν μπορώ να πιστέψω πως έχει άγνοια, αναφέρεται ρητά στο ότι υπήρχαν εντολές μετά το 2015 για αυστηροποίηση, τις οποίες υπερέβησαν.
Δηλαδή, υπάρχει υπέρβαση καθήκοντος. Κάλυψη σε πρακτικές push back και σε εσωτερικές λειτουργίες όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα αλλά και τρόπου διοίκησης μέσα στη Frontex και απόκρυψης ευθυνών. Είναι αναλυτική αυτή η έκθεση. Είναι μια έκθεση καταπέλτης. Είναι ζητήματα τα οποία είχαν διαρρεύσει, επαναλαμβάνω επί δυόμισι χρόνια έχουν γίνει πλήθος και από εμάς και από τον κύριο Καμίνη και από άλλους ερωτήματα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πως η Ελληνική πλευρά ανέχεται να υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες. Μάλιστα εμπλέκουν ευθέως ακόμα και σήμερα στα ξένα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Ελλάδα. Κυρίως στην Ελλάδα αφορούν αυτές οι κατηγορίες γιατί εμείς έχουμε το Αιγαίο. Άρα λοιπόν είναι όνειδος. Όπως όνειδος είναι, επειδή αναφερόμαστε σε ζητήματα δικαιωμάτων – δυστυχώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν πήγε στην ακρόαση που έγινε σε αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής – το ότι η ελληνική κυβέρνηση επί μήνες επί της ουσίας αρνείται να ενσωματώσει την οδηγία για τη στήριξη των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και το ότι γίνονται αγωγές εναντίον δημοσιογράφων, ζήτημα το οποίο εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα το ζήτημα Δημοκρατίας, το οποίο είχε ανακύψει και επαναλαμβάνω με αιχμή και για το ζήτημα των πρακτικών push back είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
• Για τα εργασιακά δικαιώματα με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά
Αυτά τα δυόμιση χρόνια της ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε στο επίκεντρο της πολιτικής τη συρρίκνωση και την αποστέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μάλιστα αυτό έγινε μέσα στην πανδημία αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενη το ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις του κόσμου αλλά και το ότι η κοινοβουλευτική δραστηριότητα εξελισσόταν, σε μεγάλο βαθμό μέσω των ΠΝΠ, μέσω τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και μέσω fast track αντεργατικής νομοθεσίας.
Επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ένα προς ένα τα εργασιακά δικαιώματα στάθηκαν ξανά στα πόδια τους σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι τους ελέγχους που έκανε ο ΣΕΠΕ και έως τα ζητήματα που αφορούν στον «βάσιμο λόγο» απόλυσης, στη συνευθύνη και την τήρηση του οκταώρου. Είναι συγκεκριμένα τα εργασιακά δικαιώματα κι αν θυμάστε ήταν ο τομέας που και στην αντιπαράθεση και την πίεση που υπήρχε από την πλευρά των λεγόμενων «Θεσμών» υπήρξε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστόν μεγάλη αντίσταση. Μάλιστα μόλις βγήκαμε και τυπικά από τα μνημόνια επανήρθε το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σήμερα ωστόσο, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουμε περάσει σε μία φάση μεγάλης υποχώρησης αυτών των δικαιωμάτων όπως η δεκάωρη εργασία χωρίς πληρωμή των υπερωριών, η ελαστικοποίηση της εργασίας, οι μειωμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ.
Στη σημερινή εποχή με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση οι δυνατότητες που έχουμε είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν πρέπει να γίνεται άμυνα για τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του προηγούμενου ενάμιση αιώνα. Θα έπρεπε και ως Ε.Ε. αλλά και ως χώρα να είμαστε μπροστά και να φτιάχνουμε ένα καλύτερο μέλλον με το να εξετάζουμε την τετραήμερη εργασία, τη στήριξη στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων, την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή.
• Για την τιμή του ρεύματος και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει φυσικά ονοματεπώνυμο. Θα είδατε σήμερα τους πίνακες οι οποίοι βγήκαν από την Εurostat για τη χονδρική τιμή του ρεύματος και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Μιλάμε για μία περίοδο πολύ πριν από τον πόλεμο, πολύ πριν τον Φλεβάρη του 2022. Η χώρα μας, μαζί με τη Βουλγαρία είναι επικεφαλής στο ράλι ακριβείας μετά το καρτέλ το οποίο έχει γίνει από το Νοέμβριο του 2020 με δεσπόζουσα δυστυχώς θέση της ΔΕΗ, που τότε ακόμα δεν είχε ιδιωτικοποιηθεί εν συνόλω. Διότι είναι ένας από τους τέσσερις παρόχους με μερίδιο 63%. Από τότε λοιπόν υπήρχε καρτέλ, υπήρχε αύξηση της χονδρικής του ρεύματος. Είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια μαζί με τη Βουλγαρία. Επαναλαμβάνω και σας καλώ να δείτε σήμερα τους πίνακες που κυκλοφόρησε η Εurostat και είναι σε περίοδο σαφώς προγενέστερη του πολέμου.
Σε ότι αφορά την λιανική τιμή του ρεύματος να θυμίσω ότι επί 4,5 χρόνια πρωθυπουργίας Τσίπρα δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ αύξηση στη λιανική στο ρεύμα. Άρα πράγματι για το ζήτημα που αφορά στην τιμή του ρεύματος, η ακρίβεια και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και αυτό είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
• Για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Στις 15 Μαΐου δίνεται μία ενισχυμένη εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα να εντείνουμε τους αγώνες μας έτσι ώστε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο, να δυναμώσει η ελπίδα στον λαό και να οδηγηθούμε το ταχύτερο δυνατόν σε εκλογές. Μόνο με εναλλακτική προοδευτική κυβέρνηση και με μία διαφορετική πολιτική θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν όλα τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ 1 και την εκπομπή ΕΠΤΑ με την Βάλια Πετούρη