Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ REALNEWS ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
– Κύριε Βούτση, συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση περιορισμού της πανδημίας; Θα αποδώσουν;
Τα δεδομένα του τετάρτου κύματος της πανδημίας, στο οποίο ήδη προφανώς έχουμε μπει είναι δραματικά και προοιωνίζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα πιθανές τραγικές εξελίξεις με μία ταυτόχρονη μεγάλη πίεση για το ΕΣΥ, στα όρια της αντοχής του. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε για πολλοστή φορά μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο και αντιδρά με το μονόδρομο της γνωστής αποτυχημένης συνταγής, δηλαδή επικοινωνία και οριζόντιες απαγορεύσεις που αφορούν σε μεγάλο δείγμα όλων των πληθυσμιακών ομάδων καθώς και η εμβολιαστική εκστρατεία επίσης έχει «κολλήσει» στο ποσοστό του 55% που βεβαίως απέχει πολύ από το να αποτελεί ασπίδα για την κοινότητα. Για εμάς είναι σαφής και διαχρονική, είναι αξιακή η θέση μας ως Αριστερή προοδευτική δύναμη για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.
Για να μιλήσει λοιπόν κανείς για την ατζέντα των περιοριστικών μέτρων και για την πιθανότητα αποτελεσματικής δράσης τους θα έπρεπε να μην έχει υπονομευθεί εξ’ αρχής από την ίδια την κυβέρνηση αυτή η πολιτική. Θέλω να είμαι σαφής, εννοώ ότι έπρεπε και πρέπει πρώτα να ληφθούν επείγοντα και ριζικά μέτρα για την πολύπλευρη ενίσχυση του ΕΣΥ, για ειδικά πρωτόκολλα και στήριξη στους χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, σε όλες τις βαθμίδες εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Αυτές τις προτεραιότητες τις δίνουν από πέρυσι οι επιστήμονες και τις έχουν προτείνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη πολλές φορές. Η κυβέρνηση κωφεύει και παίρνει πλέον μεγάλο ρίσκο σε βάρος της κοινωνίας, λόγω της προφανούς εμμονής της σε ιδεοληπτικούς νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς και στη μεροληπτική εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, αποδίδοντας μάλιστα τις ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό. Τι θα κάνατε διαφορετικά, αν ήσασταν στην κυβέρνηση;
Η κλιματική κρίση έχει έρθει εδώ και χρόνια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τραγική εμπειρία στο Μάτι, η οποία όπως είχα πει τότε σε συνέντευξη στην εφημερίδα σας θα στοιχειώνει για χρόνια πολλά την ελληνική κοινωνία, είχε κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία στο θεσμικό επίπεδο και στο πεδίο της ενίσχυσης, της πρόληψης και της δασοπροστασίας με βάση την έκθεση Γκολντάμερ που είχε τύχει διακομματικής στήριξης τότε.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέτρεψε όλον αυτόν το σχεδιασμό, με βάση τον οποίο προφανώς εμείς θα κινούμασταν για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ήταν άκρως αποκαλυπτική καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε τίποτα να αντικρούσει στην τεκμηριωμένη κριτική αλλά και αποτίμηση του έργου που άφησε η δικιά μας κυβέρνηση από το θέμα των δασικών χαρτών μέχρι το σύγχρονο νόμο περί Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας και τους αναγκαίους διορισμούς για την πρόληψη και τη δασοπροστασία.
– Μετά από την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών όπως την είδαμε την Τετάρτη στη Βουλή, αισιοδοξείτε ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη συνεννόηση, ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στο μέλλον από πυρκαγιές;
Απαιτείται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προτάσεων και βεβαίως προοδευτική ενόραση συνολικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που αποτελεί κορυφαίο παράγοντα και σχετίζεται προφανώς πλέον με τις άλλες κρίσεις που διεθνώς παράγουν και οξύνουν μεγάλες ανισότητες.
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν ένα πεδίο που μπορούν να συναντηθούν με πολιτικές τομές και που θίγουν πέραν των μέτρων πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών το ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης που έχει χρεοκοπήσει και στην περιβαλλοντική του διάσταση.
Συναινέσεις με νεοφιλελεύθερες συνταγές δεν μπορούν να υπάρξουν.
– Κύριε Βούτση, βλέπετε πρόωρες εκλογές; Και, σε κάθε περίπτωση, εσείς, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις ζητάτε; Το ρωτώ, διότι πάνε δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ και στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να κερδίζει το χαμένο έδαφος…
Οι προφανείς ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά για την αδυναμία πρόληψης αλλά και για την αποτυχημένη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών κλονίζουν ακόμα περισσότερο μέσα στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού την «αγιογραφημένη» ικανότητα του ιδίου και του δήθεν επιτελικού του κράτους για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Την ίδια ώρα η μεγάλη ακρίβεια δίνει αποφασιστικό πλήγμα στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, ενώ και η πανδημία, δυστυχώς για όλους μας, φέρνει στην επιφάνεια προφανείς κυβερνητικές ευθύνες. Αδιόρθωτοι συνεχίζουν να εργαλειοποιούν την κρίση φέρνοντας υπονομευτικές για το απεργιακό δικαίωμα ρυθμίσεις λίγο πριν έρθει προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα στη Βουλή το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σε αυτό το περιβάλλον το αίτημα για πολιτική αλλαγή ωριμάζει μέσα στην κοινωνία που διακατέχεται από φόβο, από αβεβαιότητα αλλά πλέον και από οργή για τη σημερινή διακυβέρνηση.
Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα θα ενισχύεται συν τω χρόνω ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει εκλογές. Άλλωστε αυτό το μήνυμα έχουν πάρει και οι κυβερνώντες από την κοινωνία γι’ αυτό επιδίδονται σε μια τυφλή, πολωτική και διχαστική ρητορική είτε προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ιδιαίτερα βεβαίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς τις κοινωνικές ομάδες που ευαισθητοποιούνται και πλήττονται περισσότερο μέσα στην κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τεκμηριωμένη προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα να δώσει την ελπίδα για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Έτσι μόνο το αίτημα για πολιτική αλλαγή θα αποκτήσει και πρόσημο για την προσδοκία προοδευτικής διακυβέρνησης.
– Σας ανησυχεί η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν; Και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, αλλά και η ΕΕ ένα νέο προσφυγικό κύμα, όπως αναμένεται;
Η Αριστερά πρέπει να μένει σταθερή στις αξίες της αλληλεγγύης και των πολιτικών διεξόδων με επίκεντρο την αντιμετώπιση ανθρώπινων τραγωδιών όπως αυτές που γεννούν τα αλλεπάλληλα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα. Αυτή είναι η δικιά μας οπτική που δυστυχώς δεν είναι οπτική των περισσότερων και κυρίαρχων δυνάμεων στην Ε.Ε. όπως απεδείχθη και με το κρίσιμο ζήτημα του διεθνούς και κοινωνικού ελέγχου πάνω στις πατέντες για τα εμβόλια εναντίον της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ήδη μεγάλες διεθνείς γεωπολιτικές και κοινωνικές ανισότητες.
Εν προκειμένω για το Αφγανικό αυτονόητο είναι το αίτημα για μία πολιτική ανοιχτών και ασφαλών διελεύσεων για Αφγανούς πρόσφυγες τόσο για την απορρόφησή τους από γειτονικές χώρες όσο και από την Ε.Ε. με ποιοτικά αναλογικό επιμερισμό σε όλες τις χώρες.
Πηγή: Real News