Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Προκαλεί ανησυχία το «διπλωματικό φιάσκο» του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως τα κόμματα θα έπρεπε να είναι ενωμένα στα εθνικά θέματα;

Είναι προφανής η ανάγκη να υπάρχει μια ευρύτατη συνεννόηση και σύγκλιση απόψεων για την αποτελεσματική προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και τη συνεπή εφαρμογή μιας πολυδιάστατης στρατηγικής για την Ειρήνη στην ευρύτερη κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή μας. Μια τέτοια πολιτική σε μεγάλο βαθμό κληροδοτήσαμε στην παρούσα κυβέρνηση.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε και αναβάθμισε σταθερά τη διεθνή οντότητα της χώρας. Τόσο με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και το διαφορετικό κλίμα που αυτή δημιουργεί στον ευρύτερο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και με τις τριγωνικές και τετραμερείς συνέργειες με επίκεντρο και τον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.

Γίνεται δε πλέον ορατή και η μεγάλη σημασία που θα είχε η επίλυση του Κυπριακού, που είναι το «κλειδί» για να ωριμάσουν οι συνθήκες και για τη σύναψη συνυποσχετικού για παραπομπή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, όπως παγίως η ελληνική πλευρά προτείνει. Κλίμα που θα ευνοήσει και το διάλογο για τις διευθετήσεις που θα απαιτηθούν για τις ΑΟΖ της περιοχής και τις συνέργειες στους ενεργειακούς δρόμους.

Ανησυχείτε από την τουρκική προκλητικότητα; Ποια είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή της;

Ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα και την απόσπαση πλέον της Τουρκίας από την προοπτική συμμετοχής στην Ε.Ε., η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η επικινδυνότητα έχει αυξηθεί στην περιοχή μας. Η τουρκική ηγεσία εμπεδώνει τη ρητορική της για αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών και των συνοριακών διευθετήσεων αρχής γενομένης από τη στρατιωτική επέμβαση και «τακτοποίηση» στα νοτιοανατολικά της σύνορα και επίσης εν συνεχεία, υλοποιώντας υπό το μανδύα της «γαλάζιας πατρίδας», ενέργειες όπως η επιχείρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και η πρόσφατη συμφωνία με τη Λιβύη, που αποτελεί ανοικτή πρόκληση στην περιοχή μας και ιδιαίτερα για τη χώρα.

Με βάση τα παραπάνω, και καθώς μια πιθανή ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον ορατή με αφετηριακό γεγονός τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του αξιωματούχου του Ιράν Σουλειμανί, θέσαμε εγκαίρως και αναλυτικά, προ της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή έκβαση αυτής της κρίσιμης συνάντησης. Επίκεντρο η απαίτηση για δημόσια δέσμευση των ΗΠΑ για την υποστήριξη προς τη νομιμότητα και τις ελληνικές θέσεις τόσο για τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης όσο και για τη διέλευση του αγωγού EastMed.

Θέσαμε μάλιστα το ζήτημα της περαιτέρω προώθησης της διευρυμένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας με βάση και προϋπόθεση ρητές δεσμεύσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι, παρά τη σχετική ενθάρρυνση σε αυτήν την κατεύθυνση που είχε υπάρξει από δηλώσεις του State Department, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στο παραπάνω αυτονόητο αίτημα, αλλά ούτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αξιοποίησε την επίσκεψη, ώστε με δικές του δημόσιες δηλώσεις να στείλει διεθνώς το μήνυμα για τις «κόκκινες γραμμές» των ελληνικών θέσεων. Μόνο ανησυχία εκπέμφθηκε λοιπόν από αυτό το «διπλωματικό φιάσκο», η οποία αξιοποιήθηκε και από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς μάλιστα καρκινοβατούν και οι αποφάσεις, οι οποίες έχουν υπάρξει τόσο από τη Γερουσία των ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε. για λήψη συγκεκριμένων μέτρων απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο Τραμπ το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας…

Η ανησυχία εντείνεται από την επανάληψη της ορολογίας περί «προβλέψιμου συμμάχου» στην οποία αναλώθηκε ο Πρωθυπουργός, ενώ ταυτόχρονα εκφράστηκαν από μέρους του οι πιο ακραίες και εντέλει αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία ως προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών… Μόνο αρνητικά σχόλια προσέτι δημιουργεί τόσο η έμμεση αλλά σαφής υποστήριξη της πολιτικής των ΗΠΑ για το Ιράν, όσο και η συνηγορία για τις επιφυλάξεις για τα δίκτυα G5 και τη σχέση με την Κίνα.

Τι παραπάνω είχε κερδίσει η Ελλάδα από την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο;

Μέσα στο πλαίσιο της συγκυρίας που είχε γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ, όλοι ενθυμούνται ότι δημόσια και ευθαρσώς ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε αναλυτικά και στην κοινή Συνέντευξη Τύπου το σύνολο των ελληνικών θέσεων και απαιτήσεων. Θέσεις και απαιτήσεις που μάλιστα καρποφόρησαν εν μέρει τόσο στον τότε κρίσιμο τομέα της υποστήριξης για να βγει η χώρα από τη βαθιά οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές όσο και σε επιμέρους θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός των F16 που τώρα μπαίνουν στη φάση υλοποίησης.

Ποια είναι πλέον η θέση σας για το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων;

Μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μητσοτάκη θεωρούμε ότι μέχρις ότου εξασφαλιστεί η ρητή και έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπάρξουν οι προϋποθέσεις, οι εγγυήσεις και το αναγκαίο προστιθέμενο «διεθνές κεφάλαιο» για τη χώρα, απαιτείται κατ’ ελάχιστον όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας να ανασταλεί η ψήφιση για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Πηγή: Κυριακάτικη Kontranews