Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Μπαίνουμε σε μια εφιαλτική περίοδο για την κοινωνία

Η κυβερνητική πολιτική είναι απολύτως υπεύθυνη για τις εφιαλτικές προοπτικές ιδιαίτερα στους τομείς των εγγυήσεων, των δικαιωμάτων και της αμοιβής της εργασίας τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη, σήμερα Τετάρτη 16/09/20, στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι το θέμα της εργασίας αποτελεί το κεντρικό ζήτημα για τη χώρα αφού λόγω της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαίτερα της διαχείρισης των βαρύτατων συνεπειών της κρίσης της πανδημίας με τη μη εμπροσθοβαρή στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις με λουκέτα, απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας.

Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική ο τ. Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ζάεφ όπου αναγνωρίζεται η απόλυτη στροφή Μητσοτάκη για τη Β. Μακεδονία, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να μιλήσει επιτέλους ο Πρωθυπουργός τη γλώσσα της αλήθειας προς τον Ελληνικό λαό για την πολιτική του στη σημερινή μείζονα ελληνοτουρκική κρίση. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό τονίζοντας πως η επίλυση του αποτελεί κλειδί για την Ειρήνη στην Αν. Μεσόγειο.

Τέλος ο Νίκος Βούτσης ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε συμβολή στη Δημοκρατία και στην πολιτική τις διεργασίες του πλούσιου διαλόγου ακόμα και τις αντιπαραθέσεις στο δημόσιο χώρο, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα με την ΝΔ. Επιλογή μας  τόνισε ο κ. Βούτσης είναι η μη μετάλλαξη του κόμματος και η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως καρδιά και ραχοκοκαλιά της ευρύτερης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης με τις απαιτούμενες κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες για την πειστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Βασικά σημεία συνέντευξης του Νίκου Βούτση:

ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, με βάση όσα λέει ο ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, είναι το σημείο κλειδί για να επέλθει οποιαδήποτε ισορροπία με Ειρήνη σε όλη την Αν. Μεσόγειο. Χωρίς το Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρήνευση στην περιοχή. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να αποστούμε απολύτως από διχοτομικές αντιλήψεις, ομολογημένες ή ανομολόγητες, από αντιλήψεις συνομοσπονδίας και από αντιλήψεις που θέλουν συνέχιση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων στην επίλυση του θέματος. Θυμηθείτε και τρία αυτά σημεία ενόψει της κινητικότητας που υπάρχει στο Κυπριακό. Πρέπει να αποτραπούν λύσεις διχοτομικές ή Συνομοσπονδίας.

ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προφανώς και είμαι ικανοποιημένος από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ζάεφ και θα ήθελα να πω προς την ελληνική πλευρά, δηλαδή προς τον κ. Μητσοτάκη, επ’ αφορμή των εξελίξεων στην ελληνοτουρκική κρίση ότι θα πρέπει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα να ακολουθήσει τη γραμμή της αλήθειας προς τον ελληνικό λαό. Είναι αυτό που λείπει τους τελευταίους μήνες. Όπως και επί των ημερών μας με τη σύγκρουση και την αμφισβήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών έτσι και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας για την πολιτική του.

Γενικότερα επισημαίνω ότι σε όλα τα κεντρικά ζητήματα πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης έχει μία άποψη και κυρίως μία κυβερνητική πρακτική, η οποία είναι σε αντίθεση πολύ μακριά από αυτά που του επισημαίνει η Αντιπολίτευση κι όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Το κεντρικό ζήτημα για τη χώρα είναι το θέμα της εργασίας. Μπαίνουμε σε μία εφιαλτική περίοδο, όπου οι απόψεις ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά απέχουν παρασάγγας αλλά βρίσκονται στον αντίποδα. Το θέμα της εργασίας διαχρονικά αποτελεί μεγάλο θέμα, ωστόσο τώρα κινδυνεύει να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι απόψεις διαφέρουν επίσης και σε άλλα ζητήματα καίριων χειρισμών όπως για την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπήρξε με ευθύνη της Κυβέρνησης ένας πολύ μεγάλος εφησυχασμός για τη δεύτερη φάση που βιώνουμε, τον οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέσα στη Βουλή. Έτσι τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που εμφανίζουν το «επιτελικό κράτος» σε μία πλήρη απροετοιμασία. Είναι κόλαφος αυτά που συνέβησαν στα σχολεία και δεν αναφέρομαι μόνο στις μάσκες αλλά και στο μεγάλο αριθμό των μαθητών ανά τάξη την ώρα που εμείς οι βουλευτές κυκλοφορούμε με μάσκες μέσα στη Βουλή και κρατάμε αποστάσεις. Δεν υπήρξε κανένα μέτρο, καμία προετοιμασία γι’ αυτό το κεντρικό ζήτημα.

ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τα εργασιακά είναι το πεδίο στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Είναι σαφές ότι δημιουργείται ένα καινούργιο πλαίσιο και σε σχέση με τη διατήρηση του υποκατώτατου μισθού, την αντιστοίχιση των δώρων με αυτόν, τις μη πληρωμένες υπερωρίες. Ακόμα και η αναφορά για τις 100 χιλ. νέες θέσεις εργασίας χωρίς προφανώς καμία διασφάλιση που είναι προτεραιότητα για τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις που χάνονται. Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι η στήριξη, η διατήρηση δικαιωμάτων , εισοδημάτων και εγγυήσεων για τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν. Αντίθετα η ρητορική περί νέων θέσεων εργασίας υποκρύπτει την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Οι μισοί από αυτούς που δουλεύουν στις μισές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και με μισθό 534 ευρώ. Αυτό λοιπόν είναι πράσινο φως για απολύσεις έτσι ώστε με νέο υποκατώτατο να πάρουν νέους εργαζόμενους. Μιλάμε για εφιαλτικές καταστάσεις. Ακόμα και για τη τηλεργασία σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος διαμαρτυριών για επιβολή ασφυκτικών πιέσεων υπερεργασίας.

Ο προϋπολογισμός έχει δώσει μόνο 4,6 δις. από τα προβλεπόμενα στη διάρκεια της πανδημίας. Και εχθές ο κ. Σταικούρας υπερήφανος δήλωσε ότι έχει μαξιλάρι 37,4 δις. Το να κρατάει η κυβέρνηση αυτό το μαξιλάρι και να μην έχει εμπροσθοβαρώς, από τον περασμένο Μάρτιο ή από τον Ιούνιο ή έστω τώρα, ενισχύσει τις μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εργασία αυτή καθαυτή, για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και αντίθετα να ανοίγει θέματα είτε απολύσεων είτε νέου συνταξιοδοτικού, ασφαλιστικού με ενδιάμεσο πυλώνα κεφαλαιοκρατικό είναι μία επικίνδυνη στρατηγική. Μία στρατηγική που ευνοεί και μεροληπτεί ευθέως υπέρ του κεφαλαίου σε μία φάση που τόσο η εργασία όσο και το κεφάλαιο υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας.

ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Στην ερώτησή σας για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μια αριστερή ή μία σοσιαλδημοκρατική, απαντώ ευθέως:

Η προγραμματική διακήρυξη που έχουμε καταλήξει εδώ και ένα χρόνο, ξεκαθαρίζει απολύτως ότι μιλάμε όλοι μας σαφέστατα για μια αριστερά νέα, ριζοσπαστική, σύγχρονη στην καρδιά και την ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Αυτό εκφράστηκε και με την χθεσινή αναγγελία από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για το σήμα και κυρίως το πολιτικό περιεχόμενο που προσδίδει. Δεν μιλάμε για μετάλλαξη κανενός τύπου, αλλά για ένα μετασχηματισμό μιας κυβερνώσας Αριστεράς που θα πρέπει όχι απλά να αφουγκράζεται αλλά να εκπροσωπεί την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Από εκεί και πέρα το ζήτημα της διακυβέρνησης είναι βεβαίως και θέμα κοινωνικοπολιτικών συμμαχιών. Θα πρέπει να υπάρχουν συμμαχίες με όμορους πολιτικούς χώρους, θα πρέπει να υπάρχει μια δημοκρατική εξέλιξη που να ευνοεί την εναλλακτική πολιτική λύση.

Πηγή: Left από Θέμα 104,6