Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Η κυβερνητική πολιτική έσπειρε ανέμους στο μεταναστευτικό και θερίζει θύελλες στη Μόρια (βίντεο)

Θερίζουμε θύελλες και δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜΕΓΚΑ» τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

Σε συνέντευξη στους δημοσιογράφους του ΜΕΓΚΑ Ιορδάνη Χασαποπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, σήμερα Τετάρτη 09/09/2020, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι γενεσιουργός αιτία της απαράδεκτης κατάστασης που επί μήνες επικρατεί στη Μόρια είναι η στρατηγική της αποτροπής και η διακοπή της ριζικής αποσυμφόρησης των νησιών, πολιτική που ακολούθησε επί μήνες η Κυβέρνηση της ΝΔ υπακούοντας στις αρνήσεις κάποιων δημάρχων και περιφερειαρχών του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.

Αυτή η τακτική της «αποτροπής» δημιούργησε μεγάλη συγκέντρωση σε σημεία όπως η Μόρια και έφερε σε αφόρητη κατάσταση τον ίδιο τον μεταναστευτικό πληθυσμό ενώ δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των νησιών υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης.

Η «καύσιμη ύλη» των γεγονότων – δεν αναφέρομαι στη σημερινή φωτιά – υπήρχε μέσα στη Μόρια τόσους πολλούς μήνες και ως προς την επικινδυνότητα για την πανδημία, όπου δεν υπήρξε στοιχειώδης πρόβλεψη και πρόληψη αλλά και ως προς την επικινδυνότητα για να έχουμε τέτοιες συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και φωτιές κατέληξε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.

Σε ότι αφορά το προβληματικό άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο τ. Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η «εθνική γραμμή για την πανδημία» είναι η αυστηρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και όχι η σιωπή και η άκριτη συναίνεση προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που μεσούσης της πανδημίας αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ:

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

·         Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό δυστυχώς θερίζουμε θύελλες και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Η Μόρια είχε μία αντοχή της τάξης των 3.000 ανθρώπων για φιλοξενία, έφτασαν τον Ιούλιο του 2019 περίπου 5.000 ενώ στη συνέχεια αυξήθηκαν και έφτασαν κοντά στις 23.000. Πολύ καθυστερημένα και με αργούς ρυθμούς ξεκίνησε ενός τύπου αποσυμφόρηση και σήμερα υπάρχουν στη Μόρια 13.000 άνθρωποι.

·         Θεωρώ ότι η στρατηγική της διακοπής της αποσυμφόρησης των νησιών έτσι όπως εξελίχθηκε το πρώτο 8μηνο της Κυβερνητικής θητείας της ΝΔ με τη διακοπή της μετεγκατάστασης των ανθρώπων αυτών στον ηπειρωτικό κορμό ήταν το γενεσιουργό αίτιο που δημιούργησε αυτήν την απαράδεκτη, επί πολλούς μήνες, κατάσταση.

·         Είδαμε πριν από την δραματική εξέλιξη με τις πυρκαγιές το σήμα που δόθηκε διεθνώς και πανευρωπαϊκά από το Βερολίνο με τις 13.000 καρέκλες, οι οποίες τοποθετήθηκαν μπροστά από το γερμανικό Κοινοβούλιο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη Μόρια.

·         Ωστόσο υπήρχε ολόκληρο σχέδιο που είναι σε γνώση της σημερινής Κυβέρνησης και μάλιστα είχε δεσμευθεί και διεθνώς ότι θα το συνέχιζε και το οποίο προέβλεπε την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μετεγκατάσταση στον ηπειρωτικό κορμό. Κι αυτό έως ότου εξελιχθούν οι διαδικασίες σε ένα επί της ουσίας ευρωτουρκικό ζήτημα και σε σχέση με το Δουβλίνο και σε σχέση με την ανάληψη της ευθύνης για το πραγματικό μοίρασμα μεταναστών και προσφύγων αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

·         Αντιθέτως η Κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει μια στρατηγική αποτροπής μέσω της πολύ μεγάλης συγκέντρωσης σε σημεία όπως η Μόρια που έφερνε σε αφόρητη κατάσταση τον ίδιο τον μεταναστευτικό πληθυσμό ενώ δημιουργούσε και πολύ μεγάλα προβλήματα και ζητήματα στο γηγενή πληθυσμό, στους ντόπιους.

·         Τώρα έτσι όπως είναι πλέον η κατάσταση θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα και τα δύο. Αφενός να υπάρξει μία μετάγγιση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού προς τον ηπειρωτικό κορμό με την επανέναρξη των διάφορων προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και αφετέρου για όσους μείνουν προφανώς άμεσα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στους ξενώνες, στα οικήματα και όπου υπάρχουν υποδομές σε ασφαλείς χώρους έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να προχωρήσουν στη ζωή τους. Είναι μία πολύ κρίσιμη κατάσταση που εξελίσσεται μέσα σε μία πανδημία. Η «καύσιμη ύλη» των γεγονότων και δεν αναφέρομαι στη φωτιά υπήρχε μέσα στη Μόρια τόσους πολλούς μήνες και ως προς την επικινδυνότητα για την πανδημία αλλά και ως προς την επικινδυνότητα για να έχουμε τέτοιες συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και φωτιές.

·         Είδαμε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πηγαίνει στα εγκαίνια της δομής Υγείας που έγινε εκεί σε αντίθεση με τον Περιφερειάρχη. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι θύλακες μέσα και στις τοπικές αρχές που με ένα μη συνεργάσιμο τρόπο «πολιτεύονται», για να το πω κομψά, γύρω από αυτό το θέμα.

·         Ο ρόλος της εκάστοτε Κυβέρνησης αλλά και όλων θεσμών όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ένα μείζον ζήτημα είναι να διαμορφώνουν τους όρους συναίνεσης, ανοχής και συνέργειας με τις τοπικές κοινωνίες. Υπήρχε ολόκληρο σχέδιο όπως είπαμε για την αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση στον ηπειρωτικό κορμό. Ήταν το σχέδιο της αναλογίας 1% σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το είχε προχωρήσει σε συνδυασμό με τα επιπλέον προγράμματα όπως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ αλλά και άλλα που χρηματοδοτούνταν από την Ε.Ε. για ξενοδοχειακές δομές. Όμως και η Κυβέρνηση της ΝΔ στην αρχή της πορείας της είχε δεσμευθεί διεθνώς ότι θα το συνεχίσει. Προσέκρουσε στην αντίθεση δημάρχων και περιφερειαρχών με τους οποίους η παρούσα Κυβέρνηση έχει μία ιδεολογικοπολιτική συγγένεια. Έτσι πέρασε και στη στρατηγική της αποτροπής στη θάλασσα με αποτέλεσμα να υπάρχει πληθώρα διεθνών καταγγελιών με ντοκουμέντα και μάλιστα και μέσα από την Frontex για εκτεταμένη χρήση μεθόδων, οι οποίες δεν επιτρέπονται από τις διεθνείς συνθήκες.

·         Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αυτό που έκανε και στην πράξη. Δηλαδή σε πάρα πολύ κρίσιμες περιόδους και με πολλαπλάσιες ροές να έχουμε τα μάτια μας προς την Ευρώπη και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που προβλέπουν την ανάληψη του μερίσματος της ευθύνης που τους αναλογεί από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η απόφαση αυτή είναι ειλημμένη αλλά δεν έχει εφαρμοστεί διότι αντέδρασαν οι χώρες του Βίζεγκραντ αλλά και άλλες. Και ενώ σε άλλους κανόνες η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη χώρα μας για την εφαρμογή τους ήταν συνεχής από τη Γερμανία, σε αυτό το θέμα που είναι κρίσιμο θέλησαν να μας κάνουν «ασπίδα» της Ευρώπης με το να δίνουν λεφτά για να είναι η χώρα μας συνεχώς σε εγρήγορση από τον Έβρο μέχρι τα νότια σύνορα μας για να συγκρατεί τις ροές.

·         Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε εργαλειοποίηση. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν θέλουν ή δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και ως προς τους τακτικισμούς της Τουρκίας. Εμείς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είμαστε αντίθετοι και να αποδομήσουμε την εργαλειοποίηση που κάνει η ηγεσία της Τουρκίας πάνω στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, πάνω δηλαδή σε ψυχές ανθρώπων.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

·         Η «εθνική αντιμετώπιση στο θέμα της πανδημίας» είναι να σηκώνονται οι τόνοι με μέτρο και επιχειρήματα κι αυτό προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση. Αυτό έγινε προχθές και μέσα στη Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη να οχυρώνεται πίσω από αυτοκριτικές περί «εφησυχασμού» και οδηγιών των επιδημιολόγων ενώ ο κ. Τσίπρας τον προκάλεσε να δώσει τα πρακτικά αυτών των δήθεν οδηγιών. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, νομοθετικά αυξήσαμε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Θα έπρεπε να χωριστούν οι τάξεις σε πρωινές και απογευματινές με προσλήψεις εκπαιδευτικών αλλά και λοιπού προσωπικού όπως καθαριστριών ή να δοθούν από κάθε δήμο εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζονται πνευματικά κέντρα και άλλες δραστηριότητες έτσι ώστε τα παιδιά μας να είναι ανά τάξη στο όριο των 15 μαθητών που αυξάνει κατά 50% την προστασία τους. Η Κυβέρνηση ήταν εντελώς απροετοίμαστη.

Πηγή: Left από Mega