Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί

«Η ευθύνη για την κατάρρευση των υποδομών ανήκει στην Πολιτική Προστασία, στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό»
«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση. Αν δούμε τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις τρείς πρόσφατες κρίσεις, τις φωτιές του καλοκαιριού, την κακοκαιρία και την πανδημία, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για την χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής και της εμμονικής της αντίληψης, ότι μόνο η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Αυτή η κυβερνητική αντίληψη επιβαρύνεται επιπλέον με την καθεστωτική αλαζονεία που θεωρεί ότι υπάρχει το ανάχωμα των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης που θα καλύψει όλα τα λάθη. Όμως η ανάληψη ευθύνης σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί παρά να είναι, η παραίτηση της κυβέρνησης», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούστης.
Η κυβέρνηση επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών. Νωρίτερα σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ Πελώνη, είπε ότι το 95% των βλαβών και των εκκρεμοτήτων της ΔΕΗ αποκαταστάθηκαν εχθές το βράδυ. Είναι ντροπή. Πρόκειται για απίστευτη αθλιότητα παραπληροφόρησης η οποία αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός, ότι τη Δευτέρα στις πέντε το απόγευμα, έβγαιναν εκπρόσωποι της Αττικής Οδού στα μέσα ενημέρωσης και λέγανε ότι σε μία ώρα ανοίγει η λεωφόρος Κατεχάκη προς την Ηλιούπολη. Αυτές οι δηλώσεις είναι σε γραμμένες εκπομπές και στη διάθεση κάθε εισαγγελέα.
Επίσης δεν είναι σωστό, ότι έχει απόλυτη ευθύνη μόνο η ιδιωτική εταιρεία, εν προκειμένω η Αττική Οδός και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με το νόμο, σε αυτές τις περιπτώσεις, στα επιχειρησιακά κέντρα που υπάρχουν σε αυτές τις μεγάλες εταιρείες από όπου γίνεται και η διευθέτηση της κυκλοφορίας, υπάρχουν υποχρεωτικά εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας και της Πολιτικής Προστασίας. Όταν είναι να ληφθεί απόφαση παραδείγματος χάρη, για να μην διέρχονται τα βαρέα οχήματα ή προκειμένου να κλείσει ο δρόμος όπως επίπσης για το πότε θα κληθεί ο στρατός, την τελική απόφαση λαμβάνει η Πολιτική Προστασία.
Η Αττική Οδός προφανέστατα ήταν ανέτοιμη και απροετοίμαστη όπως σχεδόν όλες οι ιδιωτικές εταιρίες που επιδιώκουν την κερδοφορία, αλλά η ευθύνη για την κατάρρευση των υποδομών, ανήκει στην Πολιτική Προστασία, στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Δεν αρκεί μία συγγνώμη, ούτε να ζητάει κανείς επιμέρους ευθύνες σε υπουργό ή σε διευθυντές του ιδιωτικού τομέα που σαφώς έχουν ευθύνη. Έχουμε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά πάνω σε δυο συγκυριακές κλιματικές κρίσεις και στην επελαύνουσα πανδημία που καταδεικνύουν την απόλυτη χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής. Η ανάληψη ευθύνης δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραίτηση της κυβέρνησης».