Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού έχει τεθεί εκτός ελέγχου

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Νίκου Βούτση στο ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ
• Βρισκόμαστε σε πυκνό πολιτικό χρόνο, στον οποίο η συνεχιζόμενη φθορά της κυβερνητικής πολιτικής και του κ. Μητσοτάκη λόγω της προφανούς αποτυχίας και των μεγάλων ευθυνών τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και για την πρωτοφανή ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, αναδιαμορφώνει και τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς.
• Μένει να αποδειχθεί εάν η αυξημένη προσέλευση πολιτών στην κάλπη για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ αποτελεί ένα σημείο επαναπροσέγγισης στην πολιτική. Με αυτήν την έννοια θα είχε πράγματι ενδιαφέρον.
• Το αίτημα για εναλλακτική και προοδευτική διακυβέρνηση είναι παρόν και ρεαλιστικό. Αφορά βεβαίως, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ
• Το ειδεχθές αυτό φαινόμενο αποτελεί μία μάστιγα της εποχής μας αλλά και προηγούμενων εποχών που τώρα ωστόσο έρχεται ορμητικά στην επιφάνεια και σε γνώση της κοινωνίας λόγω του κινήματος #Meetoo και της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έχουν θέσει το ζήτημα με την τροπολογία που έχουμε επανυποβάλει για να υπάρξει συγκεκριμένη ονοματοθεσία μέσα στον Ποινικό Κώδικα ως ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα. Στην νομική του διάσταση το δρόμο γι’ αυτό άνοιξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πλιώτας και υπήρξε κατάπληξη από την πλευρά μας για το ότι η ΝΔ και ο αρμόδιος υπουργός δεν έκαναν δεκτή αυτήν την πρόταση, τη στιγμή μάλιστα που και το δικαστικό σώμα, οι πιο έγκυροι νομικοί κύκλοι αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο συνηγορούν υπέρ αυτής. Εδώ μιλάμε για εγκληματικές πράξεις που έχουν σχέση με πατριαρχικές και ανδροκρατικές δομές, τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία μας έχει αναπτυχθεί παραδοσιακά και με μηνύματα που περνάνε ακόμα και τώρα εκπομπές της τηλεόρασης. Ποιους θέλει η κυβέρνηση να καθησυχάσει; Ποια τμήματα της κοινωνίας θέλει να χαϊδέψει;
• Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, δεν πρόκειται για καταστολή, λογοκρισία και αστυνόμευση. Πρέπει όλη η κοινωνία να πορευθεί με ένα προοδευτικό πρόσημο και σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση της κοινωνίας και τη συγκρότηση των έμφυλων σχέσεων και της ίδιας της οικογένειας. Εδώ έχει στηθεί ένα αφήγημα με «αντριλίκι» όπου καθένας αν του πειράξεις την μητέρα του, τη γυναίκα του και την κόρη του θα σε «σφάξει» και την ίδια ώρα ο ίδιος θεωρεί πως έχει το δικαίωμα λόγω μιας ιδιοκτησιακής νοοτροπίας να συμπεριφέρεται με τον χειρότερο τρόπο στη σύντροφό του. Είναι καταστάσεις αδιανόητες και εγκληματικές.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
• Φοβάμαι πολύ ότι η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού έχει τεθεί εκτός ελέγχου και κάποιος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για τις δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας που έχουν χαθεί και για τους εκατοντάδες που πεθαίνουν καθημερινά. Είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που έχει την πλήρη ευθύνη για το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα στην πρώτη θέση όλων των αρνητικών δεικτών σε Ευρωπαϊκό κι όχι μόνο επίπεδο. Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για όλη αυτή την κατάσταση και δεν μπορεί να είναι άλλος από την σημερινή κυβέρνηση. Αλίμονο αν επιρρίπτονται ευθύνες στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αντίθετα υπάρχει μια μεροληπτικά ιδεολογική πολιτική σε αυτά τα οποία έχουν πει ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Κικίλιας προηγούμενα και ο κ. Πλεύρης τώρα. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 130 συμπολίτες μας σε ράντζα και στους διαδρόμους εκτός ΜΕΘ; Που είναι οι 1320 ΜΕΘ που λέει ο κ. Μητσοτάκης; Η κυβέρνηση χρειάζεται να αλλάξει ρότα. Χρειάζεται μια ριζοσπαστική αλλαγή ρότας, να δοθούν λεφτά στην πρωτοβάθμια φροντίδα, να γίνουν διορισμοί, να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα, να αραιώσουν τα παιδιά μας στις σχολικές αίθουσες. Χρειάζονται μέτρα τώρα.
• Πρέπει άμεσα να γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια, κάτι που δεν το κάνει η κυβέρνηση, πάνω στις εστίες υπερμετάδοσης ώστε να αραιώσει ο συνωστισμός στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στην εργασία. Επίσης να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και να προχωρήσει ο καθολικός εμβολιασμός σπίτι – σπίτι. Στην Μακεδονία είναι μόνο 41% οι εμβολιασμένοι όπως και στην Κρήτη. Χρειάζεται να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχουν τεράστια νοσοκομεία όπου μπορούν να βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται αυταρχισμός όπως να κόψει 100ευρω από τις συντάξεις. Χρειάζεται ενημέρωση και καθολικός εμβολιασμός. Δυστυχώς όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατρέψει την πανδημία σε πολιτικό ζήτημα εκπέμποντας μηνύματα εφησυχασμού και λειτουργώντας καθαρά και μόνο επικοινωνιακά. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να ζούμε σήμερα μία τραγωδία.
Πηγή: Βουλή