Macro

Νίκος Βούτσης: Η αφωνία της Δικαιοσύνης και η ευθύνη του Αρείου Πάγου

«Κύριε Βούτση, 1,5 μήνας, όπως γνωρίζετε, είναι μικρό χρονικό διάστημα για να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη, να ρίξει άπλετο φως». Έτσι απάντησε ο κύριος Γεραπετρίτης σε σχετική μου ερώτηση στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ερώτηση με την οποία επεσήμανα καταρχήν την κυβερνητική ευθύνη για την δεδομένη και ηχηρή “αφωνία” της δικαιοσύνης επί τρίμηνο, καθώς από την έναρξη των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Κυβέρνηση παρήγγειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξετάσει την διαδρομή και τις ευθύνες των διαρροών από την ΕΥΠ αντί αυτής κάθε αυτής της αποκάλυψης του σκανδάλου.

 

Έκτοτε υπήρξαν και οι μηνυτήριες αναφορές των θυμάτων, πολιτικών και δημοσιογράφων, όπως επίσης και δεκάδες αποκαλυπτικά άρθρα της ερευνητικής δημοσιογραφίας που πιστοποιούν αν μη τι άλλο τη σοβαρότητα του θέματος. Στο πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, υπάρχει η αναλυτική αναφορά για τη στρατηγική και όλο το πλέγμα συσκότισης του σκανδάλου, με προφανή στόχο το να μη διαλευκανθεί η υπόθεση και να μην αποκαλυφθούν οι πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες της ενορχήστρωσης των υποκλοπών από το κέντρο του Μαξίμου με γνώση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

 

Την απάντηση του κυρίου Γεραπετρίτη δεν την εισπράξαμε μόνο ως απροκάλυπτα προσχηματική, αλλά και ως μια επιπλέον ένδειξη ενοχής που χρεώνει το σύνολο της Κυβέρνησης, τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και για το δεύτερο σκάνδαλο της συστηματικής συγκάλυψης. Έχει άλλωστε προηγηθεί η κατάθεση του πορίσματος από τη νεοδημοκρατική πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής, με αναλυτική αποδοχή και στήριξη, τόσο της επίκλησης του απορρήτου και της εχεμύθειας από τους διοικητές της ΕΥΠ, όσο και την άρνηση των καθ’ ύλη υπεύθυνων εισαγγελικών λειτουργών, να μαρτυρήσουν για τις διοικητικές- επισημαίνω- και όχι δικαστικές τους πράξεις, ενώπιων των μόνων κατά το Σύνταγμα, Αρχών και Επιτροπών του Κοινοβουλίου.

 

Το “κλίμα ομερτά” και η πρωτοφανής αλαζονεία που εκπέμπουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί επί τρίμηνο και που εκθέτουν επίσης τη χώρα διεθνώς, συνολικά, για τα πλήγματα που δέχεται το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστους και υπεύθυνους δικαστικούς λειτουργούς. Η επισήμανση αυτή δεν είναι καθ’ υπερβολή, καθώς στην ίδια αυτή συνεδρίαση η μεν εισαγγελέας της ΕΥΠ, έκανε την πρωτοφανή δήλωση για το ότι είναι δυνατόν με την υπογραφή ενός εισαγγελέα να παρακολουθείτε ακόμα και η ΠτΔ, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι υπονομεύει την πατρίδα, ο δε παρευρισκόμενος εκ μέρους της Κυβέρνησης, κύριος Γεραπετρίτης, αντί να συνηγορήσει στην πρόσκληση των βουλευτών προς την εισαγγελέα για να αποσύρει τη δήλωση, της ζήτησε συγνώμη εκ μέρους όλων των βουλευτών για την πίεση που της ασκήθηκε!

 

Επανειλημμένα στις ακροάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία φρόντισε η πλειοψηφία της ΝΔ, να μην κληθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί, ετέθη το ζήτημα για το κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρχουν “ανέλεγκτες” υπηρεσίες και λειτουργοί, μέσα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και η απάντηση που μας δόθηκε, ήταν ότι ο έλεγχος των εισαγγελέων, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ιεραρχίας τους, δηλαδή δια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εκφράστηκε η άποψη ότι επίσης είναι συμβατή, η παραγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, ακόμα και αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι καλύπτονται από το απόρρητο και την εχεμύθεια ενώπιων της ΑΔΑΕ, της Εξεταστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, “δείχνουν” ως διέξοδο την ανάληψη πρωτοβουλίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 

Από την παραπάνω εξιστόρηση των πρόσφατων γεγονότων, που νοηματοδοτούνται ακόμα περισσότερο και σε βάθος, από τις συνεχείς αποκαλύψεις που οδηγούν σε ευθύνες του Μαξίμου και καθιστούν διάτρητο το πόρισμα της ΝΔ, αβίαστα προκύπτει ότι η προτεινόμενη ηχηρή απουσία της Δικαιοσύνης από την προσπάθεια διαλεύκανσης του μείζονος σκανδάλου για την Δημοκρατία μας, συνιστά, προς ώρας ένα επιπλέον πλήγμα για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας.

 

Νίκος Βούτσης

Η ΑΥΓΗ