«Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατη συντηρητική, ούτε η Ελλάδα, η μεταμνημονιακή, για την οποία όλοι πρέπει να εργαζόμαστε και να έχουμε ένα όραμα, να είναι του “Πατρίς θρησκεία οικογένεια” και του “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην τηλεόραση της ΕΡΤ και σημείωσε πως «η επαναφορά συνεχώς μιας ατζέντας η οποία παραπέμπει, σε τελευταία ανάλυση, σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι η σημαία της μεταμνημονιακής Ελλάδας».
Σε ερώτηση για το ζήτημα της αριστείας στα σχολεία και την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «σκιαμαχίες γύρω από ταμπέλες» και τάχθηκε υπέρ μιας συζήτηση επί της ουσίας, λέγοντας: «Το να ανακαλύψουμε διάφορες έννοιες γύρω από τις οποίες διεξάγεται μια ιδεολογική, πολιτική συζήτηση ή αντιπαράθεση, δεν είναι πάντα το πιο χρήσιμο, όταν δεν μπαίνουμε στην ουσία των πραγμάτων. Διότι όλοι έχουν επίγνωση ότι ο συναγωνισμός και στο επίπεδο και στο σχολείο είναι μια έμφυτη, μια δημιουργική, θα μπορούσε να πει κανείς, διαδικασία. Αλλά, άλλο αυτό και άλλο ο ανταγωνισμός και η προσπάθεια ο ένας να πατάει πάνω στον άλλον και να ιδεολογικοποιούνται θέματα τα οποία η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι για κάθε έναν από εμάς, για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τα παιδιά, στο διάβα του, μέσα στη ζωή, ανάλογα με τις κλίσεις του, διαμορφώνουν μια άλλη διαδρομή και πορεία. Αλίμονο αν υπάρχει η σφραγίδα για τον άριστο ή για τον ενδιάμεσο ή για τον άλλον με τις αντίστοιχες απολαβές. Είναι πολύ καλό πράγμα η ευγενής άμιλλα , είναι πολύ καλό πράγμα το ότι κάποιοι κάνουν επιδόσεις πολύ σημαντικές σε ορισμένους τομείς. Γιατί να αμφισβητηθεί αυτό; Γιατί να γεννηθεί μια αντιπαράθεση γύρω από αυτό το πράγμα;».
Στην επισήμανση ότι ο ελληνικός λαός είναι Ορθόδοξος ο πρόεδρος της Βουλής αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι λαοί» και παρατήρησε: «Στην Ελλάδα η Ορθοδοξία αφορά το 90% του πληθυσμού. Είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους λαούς παγκοσμίως σε σχέση με θρησκευτικές δοξασίες. Αλίμονο, όμως, δεν είμαστε ούτε ταλιμπάν, ούτε φονταμενταλιστές. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι το ιδιαίτερο. Δεν γεννιέται κανείς και πεθαίνει στο πλαίσιο ενός λαού ή εθνότητας και με το θρησκευτικό συναίσθημα αποτυπωμένο πάνω του. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό Ορθόδοξο κράτος, ούτε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας».
Για τις μαθητικές παρελάσεις είπε ότι «δεν είναι ότι το καλύτερο και δεν είναι τυχαίο ότι δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη». Από εκεί και πέρα, όμως, επισήμανε ότι ως ένα βαθμό έχουν και κι ένα «πρόσημο παραδοσιακής λειτουργίας» και πρότεινε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για τις παρελάσεις, χωρίς βίαιες κινήσεις από τα πάνω, για το τι ακριβώς προσφέρουν, με την παρατήρηση ότι το θέμα αυτό δεν το θεωρεί μείζον αυτή τη στιγμή για την ελληνική κοινωνία.
Για το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων τόνισε ότι μια ψύχραιμη και σύγχρονη συζήτηση, σημειώνοντας ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε το θεσμό των φροντιστηρίων.
Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση μελών του “Ρουβίκωνα” που έκαναν παρέμβαση στη Βουλή ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι έγινε ακριβώς ότι είχε συμβεί και στο παρελθόν. Δηλαδή συνελήφθησαν τα άτομα, καταγράφηκαν τα στοιχεία τους και διασταυρώθηκαν.
«Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει τι συνέβη πραγματικά. Εγώ για υπηρεσιακά θέματα δεν μιλάω δημόσια», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής. Χαρακτήρισε «κυνικές και έξαλλες» τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη και του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη και μίλησε για «μια αντιπολίτευση που ξεκινάει από την αμηχανία, περνάει από τη νευρικότητα και τελειώνει στην εξαλλοσύνη, πάνω σε πράγματα για τα οποία, όμως, μερικά εξ αυτών δεν είναι για δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση».
«Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στελέχη του κόμματος ήξεραν πολύ καλά τι έγινε πριν μιλήσουν και το έκαναν επίτηδες», είπε χαρακτηριστικά και απέδωσε αυτή την επιλογή τους «σε μια ατζέντα για ψηφοθηρία, ενδεχομένως, από την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι είναι στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η αποτύπωση και στην Ελλάδα της σύγκλισης πολιτικών δυνάμεων σε προοδευτική κατεύθυνση που παρατηρείται στην Ευρώπη.
Σε ερώτηση για το τι χρειάζεται η κυβέρνηση απάντησε ότι «χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος συντονισμός και στο πεδίο της καθημερινότητας, όπου γίνονται ουσιαστικά βήματα, της ταχύτητας και κάποιας αποφασιστικότητας», αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί στο να μην γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Πηγή: Left από ΑΠΕ-ΜΠΕ