Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προγραμματίζει να ψηφίσει την Πέμπτη με διαδικασίες εξπρές παρέχει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να χειρουργούν, να εξετάζουν ασθενείς κλπ. σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές. Ή να ανοίγουν ιδιωτικό ιατρείο. Επανερχόταν κατά καιρούς αυτό ως αίτημα ορισμένων γιατρών, κυρίως πανεπιστημιακών μεγαλογιατρών. Γιατί δεν το «πήραν» ποτέ; Γιατί θα ερχόταν κόντρα στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, που προέβλεπε πλήρη και αποκλειστική εργασία των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, και μάλιστα με ποινή παύσης για όποιον γιατρό εξέπιπτε στην «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά» να προσφέρει υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Και γενικότερα, προέβλεπε ο νόμος τον απόλυτο διαχωρισμό δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.
Και το «παίρνουν» τώρα αυτό που ζητούσαν, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Νομίζω οι πολίτες το καταλαβαίνουν χωρίς να το πούμε: θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο και σε κάποιες περιπτώσεις (προφανώς δεν λέω σε όλες) θα ακούνε «δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει δυνατότητα, περάστε στο ιδιωτικό ιατρείο ή την κλινική». Μην μου απαντήσει κανείς «είναι θέμα συνείδησης»… Από τη στιγμή που θα το επιτρέπει ο νόμος, θα γίνεται. Αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα και η νέα ηθική.
Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή της ΝΔ που θα πλήξει ολόκληρη την κοινωνία αλλά περισσότερο τις πιο αδύναμες οικονομικά τάξεις. Θα το νιώσουν οι πάντες στο μεδούλι. Έρχεται αβεβαιότητα, ανασφάλεια, οικονομική αφαίμαξη. Θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η μετατόπιση της ιδιωτικής δαπάνης (τα χρήματα που πληρώνει η οικογένεια…) από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Που αναλογικά, είναι ήδη (η δαπάνη για ιδιωτική υγεία) η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το ΕΣΥ, μετά την πανδημία, είναι ήδη υποστελεχωμένο. Σε άλλες χώρες όμως η συγκυρία αξιοποιήθηκε για την ενίσχυσή του.
Την Πέμπτη πρέπει να είναι πυκνές οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κατά του νόμου. Να «μιλήσουν» οι πλατείες, αλλά να μιλήσουν και οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ τόσα χρόνια, μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία. Όποια και αν είναι η πολιτική τους τοποθέτηση. Είναι καθήκον τους να το κάνουν, όχι μόνο για τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και στη μνήμη των ανθρώπων που έστησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς και πολλοί άλλοι.
Όσο για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ρύθμισης με την επόμενη δημοκρατική κυβέρνηση, είναι αυτονόητη και απόλυτη. Αλλά δεν αρκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται επίσης για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, με αντιμετώπιση και της τραγικής σε πολλές περιπτώσεις μισθολογικής αντιμετώπισης των γιατρών και νοσηλευτών.
Νίκος Φίλης
Ανάρτησή του στο Facebook