Macro

Νίκος Φίλης: Το μέγιστο διακύβευμα της εποχής μας είναι το δίλημμα “Πόλεμος ή Ειρήνη”

– Τιμούμε την 79η επέτειο από τη συντριβή του ναζισμού και το τέλος του πολέμου, Τιμούμε τα εκατομμύρια των αντιφασιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Κρατάμε ενεργή την ιστορική μνήμη και δίνουμε έμπρακτα τον αγώνα απέναντι στην Ακροδεξιά και τον Πόλεμο. Τους δύο μεγάλους κινδύνους της εποχής μας.
 
– Το μέγιστο διακύβευμα της εποχής μας είναι το δίλημμα “Πόλεμος ή Ειρήνη”. Με δύο πολέμους να μαίνονται στην περιοχή μας, ο αγώνας για την Ειρήνη έχει προέχουσα σημασία. Ως Νέα Αριστερά, υποβάλλαμε σήμερα με επιστολή του Αλέξη Χαρίτση πρόταση για κοινή δράση όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων. Με στόχο την αποτροπή ενός νέου αιματοκυλίσματος, στη Ράφα αυτή τη φορά, την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, την επιστροφή της φρεγάτας Ύδρα από την Ερυθρά Θάλασσα.
 
– Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι καταδικαστέα. Όμως, η απάντηση δε μπορεί να είναι ένας γενικευμένος πόλεμος στην Ευρώπη ή η ανέγερση ενός νέου σιδηρού παραπετάσματος. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, συντηρητικού ή σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα έχουν τεράστιες ευθύνες. Σύρουν την Ευρώπη στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προετοιμάζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες για πόλεμο αντί να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Προωθούν τη στρατιωτικοποίηση και τη λεγόμενη “πολεμική οικονομία”, αντί να κατευθύνουν τους πόρους στην ανάπτυξη και στην οικολογική προστασία. Όλα αυτά συνιστούν τεράστιο κίνδυνο για τα δημοκρατικά δικαιώματα και το Κράτος Πρόνοιας.
 
– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εγκαταλείψει το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Έχει συμμαχήσει με τα “γεράκια” του πολέμου και μάλιστα προκλητικά και πρωταγωνιστικά. Ξοδεύει δισεκατομμύρια για υπερεξοπλισμούς, πέραν των ορίων της επαρκούς άμυνας. ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον ανεκδιήγητο κ. Κασσελάκη ψηφίζουν τους υπερεξοπλισμούς, που στερούν πόρους από την υγεία και την Παιδεία. Στο κρίσιμο αυτό θέμα, κάνουν αβάντα στον κ. Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως πρόσχημα την προσβλητική έννοια της “πατριωτικής Αριστεράς”, λες και υπήρξε ποτέ αντιπατριωτική η Αριστερά.
 
– Το κύριο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην οικονομία, είναι το μοντέλο ανάπτυξης που εξακολουθεί να αναπαράγει τις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η οικονομία που συμπιέστηκε σε πρωτοφανή ρυθμό για τα παγκόσμια χρονικά τα χρόνια της κρίσης αλλά και με την πανδημία, σημειώνει μια ασθενική ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας διανέμονται άνισα. Η χώρα μας είναι προτελευταία στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη αλλά τρίτη στα κέρδη των εισηγμένων στα χρηματιστήρια, χάρη στον πληθωρισμό της απληστίας και την πρωτοφανή κερδοσκοπία, που αφαιρεί δισεκατομμύρια από τις τσέπες των πολιτών και των καταναλωτών προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στα τρόφιμα, στην ενέργεια και στις Τράπεζες. Το πρόβλημα “στέγη” αποκτά κολοσσιαία σημασία και έχει φτάσει να ανησυχεί την πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι χαμηλοί μισθοί και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους αλλά και τους μετανάστες. Γι` αυτό έχουμε χιλιάδες άδειες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στον αγροτικό τομέα. Αυτα΄είναι τα αποτελέσματα μιας ταξικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που καταστρέφει τυπικά και ουσιαστικά τον κόσμο της εργασίας.
Νίκος Φίλης