Συνεντεύξεις

Nίκος Φίλης: Τα δύσκολα θα κληθεί από τον λαό να τα αντιμετωπίσει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

– Γιατί διαφωνείτε με την εισήγηση του κυρίου Τσιόδρα για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων;

Κατ’ αρχάς θέλω και εγώ να συγχαρώ τον καθηγητή Τσιόδρα και το σύνολο της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποφασιστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και θα  είναι πολιτική. Εμείς τασσόμαστε κατά και για τους υγειονομικούς κινδύνους που δεν αποκλείει -όπως είπε- ο κ. Τσιόδρας, αλλά και γιατί δεν υπάρχει εκπαιδευτικό όφελος με λίγες ημέρες μαθήματος. Είδατε τι έγινε με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, με την πολύ χαμηλή συμμετοχή μαθητών. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κατηγορηματική άρνηση της κοινωνίας για το άνοιγμα των δημοτικών.

– Ορισμένοι θεωρούν αναχρονισμό την άρνηση στις κάμερες, ενώ η τηλε-εκπαίδευση προχώρησε ικανοποιητικά. Τι σημαίνει για το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης η έως τώρα χαμηλή συμμετοχή στις τάξεις που άνοιξαν;

Τα παιδιά δεν πήγαν στο σχολείο γιατί αυτά και οι οικογένειές τους έκριναν ότι υφίστανται ακόμη οι λόγοι που επέβαλαν το κλείσιμο. Δεν μπορείς το βράδυ να κυνηγάς παιδιά για να μη διασπείρουν τον ιό στις πλατείες και το πρωί να λες ότι δεν υφίσταται κίνδυνος με 15 μαθητές σε μια αίθουσα 25 τ.μ. Το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης το πλήττουν άφρονες πολιτικές αποφάσεις και ο αυταρχισμός αυτής της κυβέρνησης. Αν είχαν συμβουλευτεί και τους «ειδικούς» της εκπαίδευσης, τίποτα από όλα αυτά τα δυσάρεστα δεν θα είχε συμβεί.

Σε ό,τι αφορά τις κάμερες, σημειώνουμε ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, κάτι που δείχνει προχειρότητα ή και περίεργες σκοπιμότητες. Οι κάμερες στην τάξη υποβαθμίζουν το μάθημα σε από καθέδρας διδασκαλία και καταργούν τον μαθητοκεντρικό-διαδραστικό χαρακτήρα της μάθησης. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι κάτι διαφορετικό, επιτεύχθηκε χάρη στην υπερπροσπάθεια των εκπαιδευτικών, παρά την έλλειψη επιμόρφωσης και τεχνικών δυνατοτήτων. Το καλοκαίρι πρέπει να προετοιμαστούμε για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Εκκρεμεί πάντα η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μικρών παιδιών και εκπαιδευτικών. Ρωτήσαμε και ακόμη να πάρουμε απάντηση: Υπάρχει γραπτή έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός GDPR;

– Πέρα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιδημία, γιατί αντιδράτε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία;

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ομολογεί ότι θέλει να γυρίσει την εκπαίδευση στα δίσεκτα μνημονιακά χρόνια. Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία εν μέσω πανδημίας. Εκδιώκεται το 40% των μαθητών από τα ΕΠΑΛ. Επανέρχεται η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Σχεδιάζονται σχολεία πολλών ταχυτήτων με την επίκληση της ψευδώνυμης αριστείας. Καθιερώνονται αλλεπάλληλοι εξεταστικοί φραγμοί, επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την Α’ Λυκείου, παρότι όταν εφαρμόστηκε λειτούργησε ως λαιμητόμος για 1 στα 4 παιδιά. Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, το απέρριψε η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση καθώς και όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΚΕ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει ερήμην της κοινωνίας, εις βάρος της δημόσιας παιδείας και υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Να προσέξει η υπουργός γιατί και άλλοτε η σύγκρουση με τη νεολαία και την εκπαίδευση οδήγησε κραταιές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές πανωλεθρίες. Λιγότερη αλαζονεία λοιπόν, γιατί σύντομα μπορεί το Νίκη Κεραμέως να διαβάζεται ως Ηττα Κεραμέως.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινεί σταδιακά το ενδιαφέρον του από τους εργαζομένους στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;

Η κρίση οδήγησε σε βίαιη φτωχοποίηση όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά και μεγάλο τμήμα των αυτοαπασχολούμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Τώρα, με την πανδημία, δοκιμάζονται οι ίδιες κοινωνικές δυνάμεις. Χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία μεταξύ τους προκειμένου να μη γίνει η κρίση μια ακόμη «ευκαιρία» για μια νέα βίαιη αναδιάρθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας με χαρακτηριστικά «ανοσίας της αγέλης». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, με το πρόγραμμά του επιχειρεί μια τέτοια μακρόπνοη συμμαχία και ταυτόχρονα επιδιώκει προγραμματικές πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες. Στόχος, ένα ριζοσπαστικό κοινωνικό συμβόλαιο.

– Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή μια αντιπαράθεση εξουσίας;

Υπάρχουν, όπως και σε κάθε μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Αντιπαράθεση εξουσίας δεν υπάρχει, αφού ουδείς αμφισβητεί την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν αγωνίες για την ταυτότητα, το πρόγραμμα και την αντιπολιτευτική στρατηγική μας, που αντανακλούν τις αγωνίες για το μέλλον της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων. Υπάρχουν, βέβαια, πιέσεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπούν να αφυδατώσουν το κόμμα μας και την προοδευτική συμμαχία γύρω του από τα ζωογόνα συστατικά κάθε αριστερού κόμματος.

Η παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας επιβάλλει στα κόμματα της Αριστεράς, όταν αυτά ασκούν την εξουσία, να αποσπούν από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να αποδίδουν στην κοινωνία όλο και μεγαλύτερα κομμάτια και αγαθά που συνιστούν το «κοινό καλό». Αυτό ισοδυναμεί με μια μάχη ιδεών που θα δίνει βαθύτερο νόημα στο πρόγραμμα και την πολιτική δράση. Με επίκεντρο την εργασία για όλους, δηλαδή, τη μείωση των ωρών εργασίας (πχ: στις 30 εβδομαδιαίως) χωρίς μείωση των μισθών. Την ανάπτυξη του ΕΣΥ και της δημόσιας Παιδείας. Την κατάργηση της «πατέντας» στα φάρμακα και στα εμβόλια. Τον δημόσιο έλεγχο σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις που θα διασωθούν με «ζεστό χρήμα» από το κράτος. Την κατοχύρωση του δικαιώματος στη στέγαση, στην ενέργεια και το νερό. Κι όλα αυτά με σεβασμό στο περιβάλλον, γιατί, διαφορετικά η φύση μάς εκδικείται, όπως φάνηκε και με την πανδημία.

Μια τέτοια προγραμματική παρέμβαση προϋποθέτει συμμαχίες και ρωγμές για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων αδιεξόδων στην Ε.Ε. Οι κυρίαρχες δυνάμεις, όπως η Ν.Δ. στη χώρα μας, είναι μέρος της κρίσης και δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης προς όφελος των κοινωνιών.

– Περίεργο το φαινόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να μη θέλει έκτακτες εκλογές. Τις φοβάστε;

Όχι, βέβαια, αλλά θέλουμε πολύ να είναι ο κ. Μητσοτάκης που θα ασκήσει το δικαίωμά του να προκαλέσει εκλογές κι έτσι να παραδεχτεί ότι είναι αδύναμος και ανίκανος να διαχειριστεί την κρίση έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Θα τον αφήσουμε να εξηγήσει γιατί -λόγω απλής αναλογικής- προτιμά τη σχετική πλειοψηφία ή την ήττα του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι έτσι να πειστεί κι ο τελευταίος πολίτης ότι ο Μητσοτάκης είναι για τα εύκολα και «για να τρώει από τα έτοιμα». Τα δύσκολα θα κληθεί από τον λαό να τα αντιμετωπίσει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Realnews