Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Σημίτης, Καραμανλής και Παπανδρέου έχουν εθνική ευθύνη να μιλήσουν για το Μακεδονικό (βίντεο)

Είναι δεδομένο ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν μπει κομματική πειθαρχία θα υπάρχει ευρύτερη πλειοψηφία,τόνισε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σε μια συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας στην ΕΡΤ1.

«Ο κόσμος ακούει και δεν αφιονίζεται ακόμα και αν έχει αντιρρήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν υπάρξει συμφωνία μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε» τόνισε ο Νίκος Φίλης.

«Το 2001 είχαμε φτάσει κοντά σε Συμφωνία. Είχαν ενημερωθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και υπήρξε μια αρχική συμφωνία με τη γειτονική χώρα που τελικά όμως δεν προχώρησε γιατί έκαναν πίσω».

«Το θέμα της ιθαγένειας δεν δεσμεύει το θέμα της εθνικότητας, εξήγησε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι το θέμα της γλώσσας δεν είχε τεθεί ποτέ, ενώ όπως είπε όλα αυτά αποτελούν προσχήματα για τη Ν.Δ. Ο κ. Σημίτης είχε κλείσει με σύνθετη ονομασία χωρίς το erga omnes και τώρα που έχουμε μια καλύτερη συμφωνία και να μη μιλάει καθόλου ο κ. Σημίτης και η κ. Γεννηματά να λέει όχι;».

«Έχουν χρέος να μιλήσουν σήμερα οι ηγέτες εκείνης της περιόδου, ο κ. Σημίτης, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής» πρόσθεσε. Επίσης πρέπει να τοποθετηθούν όλοι στη Ν.Δ. αν είναι υπέρ της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία.

«Θα μου κάνει εντύπωση αν ψηφίσει όχι στη συμφωνία ο κ. Καραμανλής. όταν είχε συμφωνήσει σε μια όχι τόσο καλή συμφωνία».

«Το 2019 είναι μια προεκλογική χρονιά όποτε και αν γίνουν» υποστήριξε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι «η εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη ήταν μια εκδήλωση επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες». Η πολιτική συγκέντρωση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ ενός πολιτικού κόμματος και όχι παρουσίασης ενός κυβερνητικού προγράμματος, γι’ αυτό ήταν επικίνδυνο που δεν καταδίκασε τις αντισυγκεντρώσεις η Ν.Δ.».

Το δίλημμα των εκλογών: Από τη μια το κοινωνικό κράτος και από την άλλη οι αγορές 

Για την άνοδο της ακροδεξιά στην Ευρώπη ο κ. Φίλης σχολίασε ότι δεν αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο και έφερε το παράδειγμα των Πράσινων στην Γερμανία. Ειδικότερα για τη χώρα μας, «ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ». Ένα κόμμα που έκανε δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα για να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.

Για τα θετικά μέτρα που φέρνει κυβέρνηση με την ψήφιση του Προϋπολογισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν είναι παροχές αλλά μέτρα που τα αντέχει η ελληνική κοινωνία και έχουν εγκριθεί από το Eurogroup. Είναι μέτρα που στηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Η συζήτηση περί παροχών είναι εκτός πραγματικότητας. Κάνει εντύπωση ότι η Ν.Δ., ενώ λέει ότι είναι παροχές, τα ψηφίζει».

Για την ανεργία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε 350.000 νέες θέσεις εργασίας -ενώ με τα προηγούμενα μνημόνια είχαμε 1.5 εκατομμύριο ανέργους επί Ν.Δ.- και εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι.

«Δυο διαφορετικές περιπτώσεις τα εμπάργκο με το ίδιο αποτέλεσμα. Λάθος το εμπάργκο της Ν.Δ. στην ΕΡΤ και λάθος το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ. Η δημοκρατία σημαίνει ενημέρωση και η ενημέρωση αντιπαράθεση» τόνισε.

«Κατάπτωση της πολιτικής λειτουργίας της χώρας. Χρειάζεται σχόλιο η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη ότι η βόμβα μπήκε στο ΣΚΑΪ και όχι στην ΕΡΤ;» είπε.

«Στο ρευστό πολιτικό σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται» είπε, ενώ αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι το λαϊκό στοιχείο δεν έχει μιλήσει ακόμα. «Μνημόνιο εφαρμόσαμε με πυρήνα νεοφιλελεύθερο, αλλά δημιουργήσαμε ρωγμές, όπως με τη μείωση της ανεργίας και με όλα τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης».

«Να επαναδιαπραγματευτούμε ξανά τα πλεονάσματα με δεδομένο τις αλλαγές στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και τη Γαλλία, που οι συμφωνίες με την Ε.Ε. αφορούσαν έλλειμμα» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε το δίλημμα των εκλογών: «Αυτή τη στιγμή ξαναφτιάχνουμε το κοινωνικό κράτος που κατέρρευσε. Ο κόσμος στις εκλογές θα έχει να επιλέξει από τη μια την κοινωνία των πολλών και το κοινωνικό κράτος και από την άλλη τις αγορές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταλλαχθεί, είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Δεν θα παραμείνουμε μια ελπίδα για τον λαό αν γίνουμε σαν κι αυτούς που  χρεοκόπησαν τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Καλούμενος να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου στον Δήμο της Αθήνας εν αναμονή της απόφασης της Ανοιχτής Πόλης, ο κ. Φίλης είπε ότι είναι ένας νέος άνθρωπος εργατικός, αριστερός, με εμπειρία και αποτέλεσμα στη διοίκηση και σημαντικό έργο στην καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας». Μια θετική επιλογή, Αθηναίος και όχι από τα βόρεια προάστια, με γνώση των προβλημάτων της πόλης, που όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, ήταν η μοναδική από την αρχή.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

Πηγή: ΑΥΓΗ από ΕΡΤ1