Ηχητικό

Νίκος Φίλης: Όποιος φέρει τη νεολαία στην κάλπη θα κερδίσει τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ στην πιο ραγδαία ύφεση της κυβερνητικής της τετραετίας. Αυτό όμως που δεν «λένε» τα δημοσκοπικά ποσοστά, είναι ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει εκείνο το κόμμα που θα φέρει τους νέους στην κάλπη.

Και προσδοκούμε βάσιμα, ότι θα το πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γιατί πιστεύω ότι η ψήφος των νέων θα αποδειχθεί καθοριστική;

Για μια δεκαετία η νεολαία μας έχει παγιδευτεί στη μέγγενη των μνημονίων και των συνεπειών τους. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια οικονομία με εθνικό ποσοστό ανεργίας 26% και ειδικά των νέων μέχρι 24 ετών, στο 53%. Με την επινόηση του «υποκατώτατου» μισθού στα 500€, με τους περισσότερους τριαντάχρονους ανασφάλιστους, η μόνη εναλλακτική που έβλεπε ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, με σπουδές και κατάρτιση, ήταν -δυστυχώς- η φυγή στο εξωτερικό. Σε ένα κύμα που θύμιζε Ελλάδα του ‘60.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό, αύξησε τον κατώτατο με τον οποίο αμείβονταν οι περισσότεροι νέοι, παρέδωσε τη χώρα σε ανάπτυξη 1,9% το 2019, την ανεργία εννιά μονάδες κάτω, την ανεργία των νέων δεκάξι μονάδες κάτω. Νομοθέτησε την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το Σύμφωνο Συμβίωσης. Έκανε βήματα για σχολεία της συνεργασίας -αντί του ανταγωνισμού και της αποστήθισης. Θα μπορούσα να επεκταθώ, αλλά το βασικό είναι ότι με την κυβέρνησή μας οι νέοι και οι νέες, πρωτοείδαν φως στο τούνελ.

Τι είδαν από την κυβέρνηση ΝΔ; ανεξέλεγκτη αστυνομική βία στις πλατείες και στις διαδηλώσεις, 20 χιλ. λιγότερες θέσεις στα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δημιουργία ενός επιπλέον αστυνομικού σώματος για τα πανεπιστήμια και πολλά ακόμα που τους αφορούσαν άμεσα. Αλλά επίσης, νέα εκτίναξη του δημόσιου χρέους (ξεπέρασε πρώτη φορά στην ιστορία τα 400 δισ. €), επίθεση στη Δημοκρατία (υποκλοπές), στην Ασφάλεια (Τέμπη), στην Υγεία (4.800 λιγότεροι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, σε μια τετραετία), «ανάπτυξη» με επενδύσεις μόνο σε ακίνητα, τουρισμό, τζόγο. Τα αναφέρω, γιατί πρέπει -πρώτα απ’ όλα η ίδια η νεολαία- να αντιληφθεί ότι αυτά περιγράφουν το μέλλον της χώρας.

Το δικό τους μέλλον.

Αν βέβαια αυτό αφεθεί στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την νεολαία ήταν στον αντίποδα: Το 2016 νομοθέτησε την ψήφο στα 17, ως απόδειξη της εμπιστοσύνης που πρέπει να δείξει η Δημοκρατία μας στην ωριμότητα, το σφρίγος και την πνευματική δύναμη της νεολαίας. Την επιθυμία της να πάρει το μέλλον στα χέρια της.

Στις 21 Μαΐου, περισσότεροι από 100.000 «17άρηδες» έχουν δικαίωμα ψήφου. Και κοντά μισό εκατομμύριο νέες και νέοι θα ψηφίσουν πρώτη φορά.

Είμαι σίγουρος ότι εφόσον ασκήσουν το δικαίωμά τους μαζικά, θα αποτελέσουν δύναμη ανατροπής. Δείχνοντας «πόρτα» σε αυτούς που τους αντιμετώπισαν ως «υπεράριθμους» και παρίες.

Για την ψήφο των νέων μίλησα στο Κόκκινο και τον Γιώργο Μελιγγώνη

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ