Βίντεο

Δημήτρης Βίτσας: Η ΝΔ ευθύνεται για την αποτυχία της εκλογικής διαδικασίας που αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού

« Η ΝΔ ευθύνεται για την αποτυχία της εκλογικής διαδικασίας που αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού »
Συζήτηση στο Debate Podcast με τον Δημήτρη Καιρίδη , σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
– Δεν συζητάμε για τον Ομογενειακό Ελληνισμό , αλλά συζητάμε για εκείνους τους Έλληνες που ούτως ή άλλως έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν και απλά τους παρέχεται η δυνατότητα να ψηφίζουν από τη χώρα που διαμένουν.
– Η Συνταγματική πρόβλεψη για αυτό το θέμα υπήρχε από το Σύνταγμα του 1975. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση ήταν η πρώτη που το έβαλε στη Συνταγματική συζήτηση το 2019.
– Είναι απορίας άξιο στις μέρες μας και ενώ πολλοί Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν και στη χώρα που βρίσκονται, ακόμα να συζητάμε για το ΄΄δίκαιο του αίματος΄΄.
– Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χώριζε την ΄΄παγκοσμιότητα΄΄ σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες και σε κάθε μια από αυτές , σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ψηφίζονταν κάποιος για βουλευτής ή βουλεύτρια για την Ελληνική Βουλή. Η λογική μας είναι να μην αλλοιώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα αυτοί που έχουν το δικαίωμα στην εκλογική διαδικασία, είναι και αυτοί που υφίστανται και τα αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης πολιτικής.
– Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν απόδημοι σε όλο τον πλανήτη και θέλουμε συγχρόνως να διευκολύνουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Αντίθετα η ΝΔ επιδιώκει να διευκολύνει τον επηρεασμό της ψήφου.
– Παρά την τεράστια καμπάνια και τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν γιαυτήν, η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικά ο κος Βορίδης σαν υπεύθυνος υπουργός, απέτυχε να συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό αριθμό εγγεγραμμένων στους καταλόγους.
– Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να διευκολύνουμε όσους έχουν ζήσει τα τελευταία 35 χρόνια για δύο χρόνια στην Ελλάδα, όσους έχουν μια οικονομική σχέση με τη χώρα ( κάποια συγκεκριμένη περιουσία ), και να ψηφίσουν ανά εκλογικό τμήμα που θα φτιαχτεί ανά περιφέρεια.
– Γιατί στις τόσες συνταγματικές αναθεωρήσεις από το 1975 και μετά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν ακούμπησαν το συγκεκριμένο άρθρο; Αποδεικνύεται λοιπόν ότι κυρίως οι κυβερνήσεις της Δεξιάς είναι αυτές που φοβούνται.
– Το λεπτό σημείο που θα πρέπει κάποιος να δώσει βαρύτητα, είναι η πραγματική επαφή των ανθρώπων αυτών με τη χώρα. Σκεφτείτε κάποιος Έλληνας που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, να επηρεάζει το πώς θα είναι η υγεία ή η παιδεία στην Ελλάδα;
– Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιούμε όσο μπορούμε τους ομογενείς μας, στην άσκηση πίεσης προς τις άλλες κυβερνήσεις ,ώστε να κατανοούν καλύτερα και τα δίκαια της χώρας μας.
– Η ΝΔ προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία της να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στην εκλογική διαδικασία σε άλλους . Μπορεί κατ΄αυτήν για όλα να ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε μόλις 4,5 χρόνια στα 200 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους( !!!), αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται και για το γεγονός των συνθηκών που δημιούργησαν τα μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.

Debate Podcast