Macro

Νίκος Φίλης: Να ξηλώσουμε τα θεσμικά αποτυπώματα που άφησε η Χρυσή Αυγή

1. Η καταδίκη των ναζί εγκληματιών αποτελεί μια μεγάλη νίκη σε έναν διαρκή πόλεμο απέναντι στην πιο απεχθή και διεστραμμένη αντίληψη για τον άνθρωπο.

Τα χρόνια της ανόδου της Χρυσής Αυγής διακυβεύτηκαν πολλά.

Η ενίσχυση και οι εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν απάντηση της κοινωνίας ώστε η λαϊκή οργή για τη χρεοκοπία να μην διοχετευτεί προς ακροδεξιές κατευθύνσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και ως αντιμνημονιακός πόλος, και ως αντιφασιστικό ανάχωμα, πρόσφερε ανεκτίμητη υπηρεσία στη δημοκρατία.

2. Η καταδίκη της ηγεσίας της Χ.Α. ξεσήκωσε ένα κύμα χαράς και ελπίδας σε έναν ολόκληρο κόσμο. Η πάνδημη κραυγή «Νικήσαμε!» μόνο προσωρινά καλύφθηκε από τους κρότους των δακρυγόνων που η εξουσία εξαπέλυσε για να σβηστεί αυτό το μήνυμα ανάτασης.

Ο στόχος να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή με τη βούλα της Δικαιοσύνης συνάρθρωσε ένα πλατύ μέτωπο δυνάμεων.

Με τον τρόπο αυτό και με κρίσιμο σταθμό την εκδίωξη των φασιστών από τη Βουλή στις εκλογές του 2019 φτάσαμε προς το τέλος της δίκης, χωρίς τίποτα να έχει κριθεί ακόμη. Στους «αρμούς» της εξουσίας υπήρχαν και άλλες «αναγνώσεις» τού αποδεικτικού υλικού. Πότε με την επανεμφάνιση της θεωρίας των δύο άκρων και πότε με τον ύπουλο ισχυρισμό πως η Χ.Α. υπήρξε πολιτικό κίνημα, γέννημα – θρέμμα του κινήματος των Αγανακτισμένων.  Όλα αυτά, που λειτουργούσαν ως οιονεί ελαφρυντικά, κατέρρευσαν με τη δικαστική απόφαση.

3. Ζούμε μια ανείπωτη χαρά. Τώρα είναι η ώρα να στοχαστούμε τους νέους στόχους αυτού του πλατιού και ορμητικού ποταμιού που από πολλά ρυάκια πότισε το δέντρο της ελπίδας. Το κίνημα «Δεν είναι αθώοι», που ενέπνευσε ξανά τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, και ειδικά των μαθητών, πρέπει να μετατραπεί σε κίνημα διαρκούς εκδημοκρατισμού και ξηλώματος των θεσμικών αποτυπωμάτων που έχει αφήσει η άνοδος της Χ.Α.

Άμεση αιχμή μια τέτοιας δράσης είναι το μεταναστευτικό και η ακροδεξιά πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μια δεύτερη αιχμή είναι η αντιπολεμική – αντιεθνικιστική συγκρότηση όλων των δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στη μάχη εναντίον της Χ.Α. Κεντρικός άμεσος στόχος, η ματαίωση του νέου προγράμματος υπερεξοπλισμών.

Μια τρίτη αιχμή πρέπει να είναι η κατάργηση στην πράξη τού χουντικής εμπνεύσεως Νόμου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις και η αποφασιστική εναντίωση στην αστυνομική βία.

Η νίκη εναντίον της Χρυσής Αυγής μπορεί να τροφοδοτήσει ένα πλατύ μέτωπο για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Μ’ αυτό το μέτωπο πρέπει να αντιστοιχηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τα υλικά της μεγάλης διεύρυνσης, η νέα γενιά αγώνων του μέλλοντος είναι εκεί και όχι στις ξεθυμασμένες ιδέες των παλιών αρχηγικών κομμάτων. Ας τολμήσουμε μ’ αυτά τα φρέσκα υλικά να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, τον ΣΥΡΙΖΑ της νεολαίας.

Ο Νίκος Φίλης είναι βουλευτής Α΄ Αθήνας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Πηγή: Η Αυγή