Macro

Νίκος Φίλης: Να φύγει η κυβέρνηση προτού η αστυνομία ξεπεράσει τα «φοβικά της σύνδρομα»!

O πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε το πρωί ότι «η αστυνομία πρέπει να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο». Αφορμή υπήρξε το διπλό έγκλημα στη Ν. Σμύρνη (όπως και ο τραυματισμός μιας κοπέλας στον ίδιο χώρο), που δείχνει ότι η σοβαρή εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει ξεφύγει, όπως είχε συμβεί την περίοδο των πρώτων μνημονίων, το 2010-2015.

Αντί να αναλάβει την ευθύνη του ο υπουργός, προχώρησε σε μια δήλωση που φοβάμαι, ανοίγει επικίνδυνο δρόμο αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Τι άλλο σημαίνει αυτή η δήλωση δίκην διαταγής, ενώ την ίδια ώρα αποφεύγει να αναφερθεί στη νομιμότητα;
Άλλωστε ο κ. Θεοδωρικάκος μας έχει συνηθίσει σε διαταγές που παράγουν εγκλήματα. Όλοι θυμόμαστε τη δολοφονία Σαμπάνη από την ΕΛΑΣ στο Πέραμα, όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων είχε διατάξει διακοπή της καταδίωξης για να μην κινδυνεύσουν πολίτες (και ορθώς, γιατί οφείλει να ζυγίζει το αδίκημα, που ήταν κλοπή οχήματος, με τους κινδύνους), αλλά ο ίδιος ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «καμιά καταδίωξη δεν θα διακόπτεται». Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μετά το έγκλημα συναντήθηκε με τους δράστες αστυνομικούς, παρέχοντάς τους με τον τρόπο αυτό ανοιχτή κάλυψη. Φτάνοντας κατόπιν στην νέα εκτέλεση 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, ξανά μετά από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη.
Δεν λέει όσα λέει μόνος του, ο Θεοδωρικάκος. Έχει βεβαίως την κάλυψη του Μαξίμου, αφού όπως εγράφη, υπήρξε προστατευόμενος του Δημητριάδη, του πρωταγωνιστή των υποκλοπών. Έχει όμως και ευρύτερη υποστήριξη. Ακολούθησε το δρόμο που είχαν προετοιμάσει από χτες δημοσιογράφοι σε μεγάλα ΜΜΕ, όταν έσπευσαν να συσχετίσουν την απουσία της αστυνομίας από το συγκεκριμένο χώρο του εγκλήματος με τις… διαδηλώσεις στην πλατεία Νέας Σμύρνης κατά του ξυλοδαρμού περαστικού, την περίοδο των λοκντάουν! Αποδίδοντας την αστυνομική αναποτελεσματικότητα στο… φόβο του λαού! Ώστε το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ κατά της Μαφίας είναι το ξύλο στις πλατείες;
Το δρόμο όμως προετοίμασαν και παράγοντες της Δικαιοσύνης, οι οποίοι τόσο στην περίπτωση της δολοφονίας Σαμπάνη, όσο και στην πρόσφατη δολοφονία Φραγκούλη, υιοθέτησαν τη θεωρία σύμφωνα με την οποία όπλο δεν είναι το αστυνομικό πιστόλι που πυροβολεί και σκοτώνει, αλλά το αυτοκίνητο που οδηγούν τα θύματα, ακόμα και όταν δεν έχει χτυπήσει κανέναν αστυνομικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ήταν κλινικά νεκρό το 16χρονο παιδί, βιάστηκαν να του απαγγείλουν κατηγορία για κατά συρροήν απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κάτι που οδηγεί σε ουσιαστική αθώωση του δράστη αστυνομικού, καθώς τον εμφανίζει να βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα.
Το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» δεν αντιμετωπίζει τη βαριά εγκληματικότητα, που στις μέρες μας αυξάνεται. Αντιθέτως, επιδεινώνει την ανασφάλεια των πολιτών και οδηγεί ακόμα και σε εγκληματικές ενέργειες εκ μέρους της αστυνομίας, για τις οποίες συχνά έχει καταδικαστεί η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η αστυνομία ξεπεράσει τα «φοβικά της σύνδρομα».

Νίκος Φίλης

Ανάρτησή του στο Facebook