Βίντεο

Νίκος Φίλης: Λεφτά υπάρχουν για τον πόλεμο και όχι για τους αγρότες

Ο Νίκος Φίλης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Θεσσαλία ΤV” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτo
Λεφτά υπάρχουν για τον πόλεμο και όχι για τους αγρότες οι οποίοι κινδυνεύουν να ξαναγίνουν κολίγοι.
Η καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία, αποτέλεσε για την κυβέρνηση της ΝΔ και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ευκαιρία για νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα παρεμβάσεις. Όπως αυτή που επιχείρησε με τον φορέα που ίδρυσε με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση του νερού. H κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Το είδαμε στην Εύβοια, στη Δαδιά στη Θεσσαλία και αλλού με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τον τυφώνα Daniel.
Λέμε καθαρά ότι με τις πολιτικές που επιλέγει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις καταστροφές που έχουν συμβεί κινδυνεύουν οι αγρότες μας να ξαναγίνουν κολίγοι. Να αρπάξουν τα κτήματά τους μεγάλα funds εκμεταλλευόμενα την ανέχειά τους. Να επιβάλουν αυτά τα προϊόντα και τον τρόπο παραγωγής, εξυπηρετώντας τις παγκόσμιες αλυσίδες διατροφικών προϊόντων. Αυτές οι επιλογές βρίσκονται στην καρδιά της μελέτης των Ολλανδών για τη Θεσσαλία.
Τα αναγκαία μέτρα για την κλιματική κρίση δεν είναι δυνατό να ληφθούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.
Εμείς προτείνουμε μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, των νέων αγροτών με μια νέα ΚΑΠ. Αγωνιζόμαστε για ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο, για καθαρό φαγητό. Για να αποτραπεί η ερημοποίηση της αγροτικής γης και η εγκατάλειψή της από τους ανθρώπους που την καλλιεργούν. Οι αγρότες κινητοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη ζητώντας ενισχύσεις που ήταν ένα ασήμαντο ποσό μπροστά σε αυτά που ξοδεύει η ΕΕ για τον πόλεμο.
Λεφτά υπάρχουν για τον πόλεμο όχι για τους αγρότες. Σε όλες τις αγροτικές περιοχές που επισκέπτομαι οι αγρότες είναι σε απόγνωση για τις τιμές της ενέργειας και των εφοδίων. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την αισχροκέρδεια που έχει γιγαντωθεί, αρκεί να αναλογιστούμε τη διαφορά των τιμών στο χωράφι και στο ράφι. Τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, σημαίνει ότι η απέραντη αυτή χώρα μπορεί να απορροφά ακόμη και το 30% των ενισχύσεων και η Ελλάδα από λήπτρια χώρα των ενισχύσεων να γίνει δότρια.
Γι` αυτό η Νέα Αριστερά βάζει με τόσο έντονο τρόπο στην πολιτική της την υπεράσπιση του αγροτικού χώρου. Ας σταματήσουν να μας λένε ότι δεν υπάρχουν πόροι. Με τρόπο τεκμηριωμένο το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μας λέει ότι 209 επιχειρηματικοί κολοσσοί στην Ευρώπη αποκόμισαν το 2022 το ιλιγγιώδες ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων ως κέρδη, Με μια αύξηση της φορολογίας τους μπορούν να συγκεντρωθούν 100-200 δισεκατομμύρια επιπλέον για την οικολογική και ψηφιακή μετάβαση, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, για την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας και της Παιδείας.
Η Νέα Αριστερά είναι και Αριστερά και Νέα. Εμείς δεν εγκαταλείπουμε το χώρο της Αριστεράς. Δεν μεταλλασσόμαστε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη.
Την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ρίξει ένα μόνο κόμμα. Η δημοκρατική ανατροπή δε γίνεται με πολιτικές παραπλήσιες με αυτές του κ. Μητσοτάκη. Όπως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα ή με την ψήφιση εκ μέρους του των υπερεξοπλισμών.
Το έγκλημα των Τεμπών ετεροχρονισμένα έστω θα το πληρώσει η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις των γονέων απέτρεψαν το δεύτερο έγκλημα, δηλαδή, τη συγκάλυψη.