Macro

Δημήτρης Πετρόπουλος: Απέναντι σε ένα ΤΕΕ παράρτημα της κυβέρνησης

Στις 19 Μαΐου διεξάγονται πανελλαδικά οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Οι μηχανικοί που ζούμε από τη δουλειά μας και που αγωνιούμε για την πορεία του τόπου, πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη γιατί αφορά τις ζωές μας, το επάγγελμα μας, την ευθύνη των επιστημόνων απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
 
Διαχρονικά οι διοικήσεις του ΤΕΕ αποτελούσαν λίγο ή πολύ, εκφραστές των κυρίαρχων πολιτικών ενίοτε και με επιστημονική προβιά. Η παρούσα διοίκηση του όμως σε αγαστή συνεργασία με το σύστημα Μαξίμου, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
 
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το όνομα του ΤΕΕ για να νομιμοποιεί κοινωνικά τις κυβερνητικές πολιτικές και σε αντάλλαγμα το ΤΕΕ έχει αναλάβει ένα τεράστιο μηχανισμό ανάθεσης έργων, αμοιβών, διαδικασιών γραφειοκρατίας και διοικητικής διεκπεραίωσης. Έτσι, το ΤΕΕ έχει μετατραπεί σε υποχείριο της κυβέρνησης και σε μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων και δεν υπερασπίζεται πλέον τα δικαιώματα των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους, ούτε λειτουργεί ως ανεξάρτητος επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας.
 
Οι μηχανικοί ξέρουμε ότι για τα θέματα που μας «καίνε» καθημερινά, το ΤΕΕ είναι άφαντο. Δεν είναι δίπλα μας και δεν μας υποστηρίζει σε θέματα όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις αμοιβές, τα εργασιακά μας δικαιώματα, την ασφάλεια, τα επαγγελματικά δικαιώματα, την τεχνική υποστήριξη και την επιστημονική διαβούλευση. Αντίθετα το ΤΕΕ εδραιώνεται ως οργανισμός που παράγει εξάρτηση και εκβιασμό σε οικονομικό επίπεδο υπέρ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου – φίλων της κυβέρνησης και της διοίκησης – έναντι της πλειοψηφίας των μηχανικών.
 
Είναι εκκωφαντικά απών από όλα τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία, όπως το έγκλημα των Τεμπών, η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, οι «φυσικές» καταστροφές, οι ασυντήρητες υποδομές. Συντάσσεται συχνά με τα κατασκευαστικά – εργολαβικά συμφέροντα σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος (όπως πρόσφατα με το ΝΟΚ). Υποβοηθά την υποκατάσταση του δημόσιου ελέγχου από την «ατομική ευθύνη» του Μηχανικού. Συναινεί ώστε ο κύκλος της οικονομικής ανάπτυξης να γίνεται με όρους βαθιάς ανισότητας και επισφάλειας. Αδιαφορεί για την αναγκαία επαναφορά ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για τις προσλήψεις και την αύξηση αποδοχών στο Δημόσιο. Σιωπά ακόμα και απέναντι στην άλωση της παιδείας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως υλοποιείται επιθετικά από την κυβέρνηση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
 
Οι εργαζόμενοι επιστήμονες μηχανικοί αξίζουμε ένα τελείως διαφορετικό ΤΕΕ, που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον και όχι τα κέρδη των λίγων. Γι’ αυτό πρέπει να συμμετάσχουμε και στις εκλογές του ΤΕΕ, γιατί δια της αποχής διαιωνίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση σε βάρος μας.
 
Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) στήριξε με τη δράση και την παρουσία της τα κινήματα (με εκδηλώσεις σε Εύβοια και Θεσσαλία), πρωτοστάτησε στους αγώνες των κλαδικών σωματείων (ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ), φώτισε με εκδηλώσεις τις πλευρές της συνολικής επίθεσης που βιώνουμε (ελεύθεροι χώροι και καταστολή, ενέργεια, ιδιωτικοποίηση της παιδείας και επαγγελματικά δικαιώματα) και έφερε πλήθος θεμάτων στη Διοικούσα Επιτροπή και την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, παρά τις μικρές σχετικά δυνάμεις μας.
 
Απέναντι σε μια τεχνοκρατική δικαιολόγηση αντικοινωνικών και αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, απέναντι σε μια άνευρη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση των παρατάξεων ΔΗΣΥΜ, Συμμαχία, ΕλΕΜ, ΔΗΠΑΜ κλπ, η ενίσχυση μιας αγωνιστικής φωνής είναι σημαντική πολλαπλά.
 
Με ευρύ, ενωτικό και πανελλαδικό ψηφοδέλτιο στοχεύουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ΤΕΕ για να εκφράσουμε τους μηχανικούς που πορεύονται με αξιοπρέπεια. Τους μισθωτούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς.
 
Στις 19 Μαΐου να δυναμώσουμε την Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.
 
Ο Δημήτρης Πετρόπουλος είναι μέλος Α/ΤΕΕ, Πρόεδρος ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ