Macro

Νίκος Φίλης: Η πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων σφυρηλατεί ισχυρό μέτωπο Εργασίας-Παιδείας

Χαιρετίζουμε τη συμπαράταξη Εργασίας και Παιδείας για να αποτραπεί η “πανεθνική εκπαιδευτική τραγωδία” που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε θέμα πανεθνικής σημασίας προκειμένου να “αποτραπεί μια μεγάλη εκπαιδευτική τραγωδία” μετατρέπει ο κόσμος της εργασίας τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των 41 Εργατικών Κέντρων της χώρας και της ΟΙΕΛΕ και χαιρόμαστε για τη συμπαράταξή τους στο πλευρό του κινήματος των εκπαιδευτικών και της νεολαίας για μόρφωση, δημοκρατία και προκοπή. Το ισχυρό μέτωπο Εργασίας και Παιδείας, που σφυρηλατεί αυτή η πρωτοβουλία, θα έχει καταλυτικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον. Ειδικά, όταν αυτή η σημαντική παρέμβαση είναι ακομμάτιστη και έχει διαπαραταξιακό χαρακτήρα.

Πλέον κάθε εργαζόμενος, κάθε νέος, κάθε φοιτητής και μαθητής ξέρει: Η ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής του αυταρχισμού, της βίας, των ανισοτήτων και των αποκλεισμών γίνεται επιτακτικό καθήκον για να αναπνεύσει η κοινωνία και η δημοκρατία. Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα μοντέλο “φτηνιάρικης” ανάπτυξης με υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, με ευέλικτες μορφές κακοπληρωμένης απασχόλησης. Γι` αυτό, περικόπτουν δραστικά τον αριθμό των παιδιών, ειδικά, των λαϊκών τάξεων που θέλουν να φοιτήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ευρώπη.

Κεντρικό αίτημα της επόμενης περιόδου, τώρα, που όλοι έχουν αντιληφθεί που οδηγεί το εξεταστικό σύστημα-λαιμητόμος του κ. Μητσοτάκη και της κυρίας Κεραμέως, είναι η μη εφαρμογή του. Όπως, επίσης, η ματαίωση της χουντικής εμπνεύσεως ρύθμισης για Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, που αμετανόητα και προκλητικά επανέφερε σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, προκειμένου, να εξαπατήσει τους πολίτες έχει αναγγείλει 77.415 θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, έχοντας, ταυτόχρονα. ψηφίσει ένα εξεταστικό σύστημα που θα αφήσει απ` έξω 30.000 υποψήφιους, ό,τι βαθμολογία και αν επιτύχουν! Ακόμη και με μέσο όρο 12 ή 13, θα υπάρξουν χιλιάδες υποψήφιοι που θα δουν κλειστές τις πόρτες των ΑΕΙ. Αυτό το αίσχος είναι κάτι που δεν αποτόλμησε ποτέ κανένα από τα προταθέντα εξεταστικά συστήματα, διαφόρων κυβερνήσεων.

Γι` αυτό, απολύτως δικαιολογημένα και με επίγνωση των λεγομένων τους, τα 41 Εργατικά Κέντρα κάνουν λόγο για επαπειλούμενη “πανεθνική εκπαιδευτική τραγωδία”. Την αποκάλυψη αυτής της αλήθειας φοβάται ο πρωθυπουργός και προτιμά να εξευτελίζεται αρνούμενος να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η συμμαχία των δυνάμεων της Εργασίας και της Παιδείας είναι κρίσιμη συνιστώσα για την οικοδόμηση του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και το άνοιγμα του δρόμου για τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή που πλησιάζει.

Στόχοι της επόμενης περιόδου, είναι η κατάργηση στην πράξη όλων των αντιδημοκρατικών – αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων. Η απόκρουση του αυταρχικού κρεσέντο της κυβέρνησης με την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Ο αγώνας πριν και μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, να κατεδαφιστεί το εξεταστικό “σφαγείο” Κεραμέως, ώστε, να καλυφθεί το σύνολο των 77.415 θέσεων που διατίθενται στα Πανεπιστήμια.

Νίκος Φίλης

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών