Macro

Νίκος Φίλης: Η Ευρώπη θα ξυπνήσει αργά, απότομα και πολύ τρομαγμένη

Οι εικόνες τουλάχιστον 6.000 μεταναστών και προσφύγων να κολυμπούν (!) προς το θύλακα Ceuta της Ισπανίας προκειμένου να παρακάμψουν το συνοριακό φράκτη, αποκαλύπτουν την πραγματική και ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας ανισότητας που γεννά τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.
Δεν έχει δυστυχώς γίνει αντιληπτό ότι το μέλλον του πλανήτη -και μαζί του ανθρώπινου πολιτισμού- κρέμονται από μια κλωστή. Η κλιματική κρίση μετατρέπει ολόκληρες περιοχές σε ερήμους ή τις βυθίζει κάτω από νερό. Οι οικονομικές ανισότητες παντού διευρύνονται. Ολόκληρες κοινότητες εξαρθρώνονται από την ακραία φτώχεια και την έλλειψη ακόμα και των πιο ζωτικών. Άλλες εξανδραποδίζονται από δικτατορίες και αιματηρούς εμφυλίους, υπό την αφωνία της Δύσης. Ακόμα και μπροστά στην πανδημία απέτυχε η πλούσια και δημοκρατική Δύση να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο. Βουλιμία έδειξε στην εξασφάλιση δόσεων εμβολίου, όταν σε άλλες χώρες δεν είναι διαθέσιμες ούτε για τα πιο ευπρόσβλητα μέλη τους. Αυτές είναι οι συνθήκες που γεννούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Αν κάποιοι πιστεύουν, ότι η απάντηση για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, δεν είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά να ορθώνουν περισσότερους φράκτες και να αγοράζουν πού και πού κανένα τετράδιο για τα παιδιά της Αφρικής, τότε κοιμούνται μακάριο ύπνο και θα ξυπνήσουν πολύ αργά, πολύ απότομα και πολύ τρομαγμένοι. Το δείχνει η ισπανική Θέουτα, όπου μαζί με τους γονείς τους κολύμπησαν 1.500 μικρά παιδιά! Λέει αυτό τίποτα στους νεοφιλελεύθερους σχολιαστές και υπερασπιστές του φράχτη στον Έβρο, για την ανθρώπινη φύση; Για το πάθος του γονιού να ζήσει καλύτερα, ακόμα και αν για να το πετύχει πρέπει να πηδήξει φράχτες, να σκάψει τούνελ, να μπει σε επικίνδυνες βάρκες, να περάσει ναρκοπέδια ή να κολυμπήσει στη Μεσόγειο, μαζί με τα παιδιά του;
Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει ολότελα το απελπισμένο ανθρώπινο ποτάμι. Μπορεί μόνο προσωρινά να το εκτρέψει αλλού, ίσως με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Αλλά όταν έρχονται οι ειδήσεις των πνιγμών, θα ανακαλούν στη μνήμη τους τις απόψεις τους οι υποστηρικτές κάθε φράχτη;
Το να γίνει η Ευρώπη «Φρούριο» δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά, και δεν είναι ούτε σήμερα, η λύση στις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, να παρέχει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να υποβάλλουν αίτημα ασύλου (όπως υπενθύμισε πρόσφατα, σε άλλη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ενώ η χώρα μας έχει στη συνέχεια δικαίωμα να το εξετάζει, σε ατομική βάση.
Το κυριότερο: η Ευρώπη να πάψει να συμπεριφέρεται ως ιμπεριαλιστική δύναμη σε παρακμή και να εργαστεί στα αλήθεια για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στις φτωχότερες γωνιές του πλανήτη.

Νίκος Φίλης

Ανάρτησή του στο Facebook