Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Η ελληνογαλλική συμφωνία εμπλέκει τη χώρα σε νέο γύρο υπερεξοπλισμών που δεν αντέχει η οικονομία

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία» Μητσοτάκη – Μακρόν. Ποια η θέση σας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι;

Η ελληνογαλλική συμφωνία συνεργασίας εμπλέκει τη χώρα μας σε ένα νέο γύρο υπερεξοπλισμών συνολικής αξίας πάνω από 10 δισ. που δεν αντέχει η οικονομία. Στο διπλωματικό πεδίο έχει σχετική σημασία αφού πρόκειται για μια διμερή συμφωνία που απλώς επαναλαμβάνει τις εγγυήσεις της Συνθήκης της Ε.Ε. της Λισαβόνας. Είναι κάτι σαν το γαλλικό ροκφόρ που μας χώνει πιο βαθιά στη φάκα των εξοπλισμών και της ανέμελης (για μια ακόμη φορά ) υπερχρέωσης. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Στην περιοχή μας υπάρχουν άλλοι πολύ πιο ισχυροί διεθνείς «παίκτες» από τον ταπεινωμένο, λόγω της συμφωνίας ΑUKUS, Μακρόν. Κρατούν τον βασικό ρόλο, μετρώντας τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και τις ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις. Δείτε για παράδειγμα πως πήγε άπατη η άλλη μεγάλη ιδέα του East Med την οποία ενταφίασε οριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την προμήθεια των συγκεκριμένων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των F 16. Αυτά ήταν αρκετά για μια χώρα σε βαριά οικονομική κρίση που είναι δεύτερη στο ΝΑΤΟ σε εξοπλιστικές δαπάνες. Οι εθνικιστικές φαντασιώσεις ισχύος της ΝΔ πρόσθεσαν σε αυτό το πρόγραμμα τα Rafale και τα F35 εκτοξεύοντας σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος και -όπως δείχνει η εμπειρία- τις μίζες. Αντί για μεγάλες και ιστορικά διορατικές διπλωματικές πρωτοβουλίες αντίστοιχες με τις Πρέσπες, για να οδηγηθούν στη Χάγη οι διαφορές μας με την Τουρκία, αδιέξοδοι υπερεξοπλισμοί και νέοι γύροι έντασης με τη γειτονική χώρα, όπου το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν προβάλλει τις δικές του μικροϊμπεριαλιστικές – μεγαλοτουρκικές φιλοδοξίες. Στα τετελεσμένα των ημερών, προστίθεται και η επ’ αόριστον ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, που συνιστά ξεπούλημα κυριαρχίας στους Αμερικανούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν θα επιτρέψετε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ… Πώς ακριβώς θα το πετύχετε αυτό;

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τώρα της ΔΕΗ, δηλαδή η παράδοση του εθνικού ενεργειακού φορέα της χώρας στα μεγάλα συμφέροντα, υποθηκεύει την ανάπτυξη της χώρας. Υλοποιεί τις πιέσεις των δανειστών και τα σχέδια Σαμαρά – Βενιζέλου του 2014, απέναντι στα οποία αντιτάχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε ανάπτυξη υπέρ των πολλών ή υπέρ των μεγάλων συμφερόντων; Σε μια περίοδο μάλιστα που αυξάνονται τα τιμολόγια της ενέργειας, το κράτος παραιτείται από μηχανισμούς ρύθμισης του κόστους. Η ΔΕΗ χτίστηκε από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη και στήριξε τη μεταπολεμική ανάπτυξη, που δεν μπορούσε να στηριχθεί στους μέχρι τότε ιδιωτικούς φορείς ενέργειας. Βέβαια, αδηφάγα συμφέροντα προμηθευτών αλλά και νοοτροπίες κρατικού παλαιοκομματικού συντεχνιασμού υπονόμευσαν την εταιρία και την κράτησαν επί δεκαετίες έξω από την προοπτική των ΑΠΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, και εν μέρει πέτυχε, να την ανατάξει. Μείωσε τα χρέη της χωρίς να αυξήσει τα τιμολόγια ούτε ένα ευρώ για 4,5 χρόνια. Η ματαίωση της εκποίησης της ΔΕΗ θα αποτελέσει κεντρική πολιτική μάχη, με μαζικούς αγώνες σε αυτή τη φάση, με σφυροκόπημα μέσα κι έξω από τη βουλή, και, αναλόγως των αντιφάσεων που θα προκύψουν στη διαδικασία του ξεπουλήματος, η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις συμβάσεις, που προμηνύονται ήδη ύποπτες με το χρηματιστηριακό παιχνίδι των ημερών, στο οποίο παρενέβη η Εισαγγελία.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για μεγάλη διασπορά του ιού στα σχολεία. Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ήδη ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ένα στα τρία κρούσματα που καταγράφει αφορά παιδιά και εφήβους. Παρόλα αυτά, τα σχολεία παραμένουν ανοχύρωτα, χωρίς αραίωση του μαθητικού πληθυσμού όπως για δεύτερη χρονιά φέτος ζητάει η επιτροπή εμπειρογνωμώνων, χωρίς τέσσερα rapid test εβδομαδιαίως στα σχολεία που καταγράφονται κρούσματα, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των καθαριστών και των ωρών καθαριότητας, χωρίς αναδιάρθρωση και μείωση της ύλης. Η κυβέρνηση πορεύεται μόνο με το όπλο του εμβολίου, όπου κι εκεί υστερεί, σαν να πρόκειται η πανδημία να είναι μια σύντομη παρένθεση. Αυτήν την εγκληματική αντίληψη την πληρώσαμε δυο χρόνια τώρα. Με κοντά 15.000 νεκρούς συνανθρώπους μας και σε ό, τι αφορά στην εκπαίδευση με αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ στα κλειστά σχολεία.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ συχνά πυκνά φαίνεται πως επικεντρώνει την κριτική του σε εσάς, παρά στη ΝΔ… Εσείς επιμένετε να μιλάτε για προοδευτική συγκυβέρνηση;

Η βάση της αναγκαίας σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο να αποκρουστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική και να φύγει η δεξιά κυβέρνηση, είναι καταρχήν η συμφωνία σε προγραμματικούς στόχους. Δεν χρειάζονται λοιπόν, δογματισμοί, απολυτότητες, ναρκισισμοί, μικροκομματικοί ηγεμονισμοί. Είναι επείγον κοινωνικό αίτημα να δημιουργηθούν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λαός έχει κρίση, και όλοι δίνουμε εξετάσεις. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξαν αφορμές για κοινή δράση των δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, όπως πέρσι στην πορεία του Πολυτεχνείου και στις κινητοποιήσεις κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και με την καταψήφιση πολλών κρίσιμων νομοσχεδίων. Τώρα έρχεται η ώρα για το δεύτερο και αποφασιστικό βήμα της πολιτικής συνεννόησης για να φύγει η δεξιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαινε ποτέ σε διαδικασία να συζητήσει για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, από την πρώτη Κυριακή που θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική. Αυτή είναι για εμάς η «μητέρα των μαχών» για να ακυρώσουμε το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για νέα προσφυγή στις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική. Επαναλαμβάνω ότι το κρίσιμο θέμα είναι η προγραμματική συνεννόηση. Σε αυτή την προσπάθεια κρίνεται και η αξιοπιστία της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Πώς θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά; Σας προβληματίζουν τα χαμηλά δημοσκοπικά σας νούμερα;

Μας προβληματίζουν. Σημειώνουμε ωστόσο ότι οι βασικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση έχουν πλειοψηφική αποδοχή σ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις που αναφέρατε. Μετά το καλοκαίρι εξάλλου έχει αρχίσει μια πορεία μείωσης των ποσοστών της ΝΔ. Τη λαϊκή δυσαρέσκεια διαδέχεται η οργή, για την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική. Ο Μητσοτάκης ψηφοθηρεί στα βρόμικα νερά της ακροδεξιάς, έφτασε μάλιστα στο σημείο, να μην καταδικάζει τις νεοφασιστικές συμμορίες στη Θεσσαλονίκη και υπουργοί του να επιρρίπτουν την ευθύνη για τα επεισόδια στους φοιτητές και μαθητές που διαδήλωναν κατά των φασιστικών προκλήσεων. Το παιχνίδι των εκλογών, μπορεί να γυρίσει. Χρειάζεται όμως, τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σταθερό μήνυμα, με ρεαλιστικές ριζοσπαστικές προγραμματικές προτάσεις και αξίες που θα δίδουν προοπτική ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Με ικανότητα αναστοχασμού για πλευρές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για απομάκρυνση από από μνημονιακές πολιτικές, κάτι που διευκολύνεται από τη νέα διεθνή συγκυρία. Μια πολιτική δύναμη της Αριστεράς μπορεί να κερδίσει ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, να επαναφέρει στην κάλπη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που απέχουν και να κινητοποιήσει τη νεολαία χωρίς να παραιτηθεί από την ιστορικότητα και τις αξίες της. Άλλωστε και ο Μητσοτάκης κέρδισε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου ως καθαρόαιμη Δεξιά και με μια άκρως επιθετική νεοφιλελεύθερη ατζέντα.