Macro

Νίκος Φίλης: Η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία

Το νομοσχέδιο έπρεπε να έχει τίτλο «η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία». Γιατί επιχειρεί τη νομιμοποίηση μιας τεράστιας αρχαιοκαπηλίας. Είναι γνωστό ότι τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια των τριών χιλιάδων χρόνων προ Χριστού βρίσκονται μόνο στον ελληνικό χώρο. Είναι δεδομένο ότι από εκεί προέρχονται.

Είναι παραπλανητικά και ψευδή τα περί «επιστροφής». Αυτή, μετά από 50 χρόνια και αν! Στο μεταξύ, μια χρυσοφόρα μπίζνα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, με τον άγνωστο Χ ως ενδιάμεσο… Δεν πρόκειται για καμιά «πολιτιστική διπλωματία». Για αρχαιοκαπηλία πρόκειται. Που συνιστά ένα από τα σημαντικότερα διεθνή εγκλήματα, όπως το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, όπως η διακίνηση ανθρώπων.

Τα αρχαία συνιστούν εθνική κυριαρχία. Κι ενώ ορθώς εξεγειρόμεθα όλοι για μια γυμνή βραχονησίδα στο Αιγαίο, δεν βλέπω την ίδια ιερά οργή εκ μέρους της ΝΔ σήμερα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Περίεργος πατριωτισμός… Άλλες χώρες όπως η Ιταλία με κάθε τρόπο δικαστικό, εξωδικαστικό και διπλωματικό καταδιώκουν τους αρχαιοκάπηλους και κερδίζουν επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων. Είμαστε σε μια περίοδο που οι αρχαιοκάπηλοι στριμώχνονται…

Κι έρχεται η κα Μενδώνη να τους διευκολύνει. Νωρίτερα έχουν γίνει προσπάθειες με επιτυχία, αλλά τώρα επιστρέφουμε στην αναγνώριση της κατοχής των αρχαιοτήτων από αρχαιοκάπηλους.

Ίδρυμα Ντελάγουερ: Μόλις σήμερα καταθέσατε το καταστατικό του. Κανένα στοιχείο για τη διοίκησή του. Πρόκειται ουσιαστικά για μια off shore εταιρία σε ένα φορολογικό παράδεισο των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για διακονία του ελληνικού πνεύματος, αλλά για εξυπηρέτηση της τσέπης εκείνων που βρίσκονται πίσω από το ίδρυμα. Υποκρύπτονται ελληνικά συμφέροντα; Άκουσα τον κ. Διγαλάκη προηγουμένως, να λέει ότι το ίδρυμα αυτό συνδέεται με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ανοίγει λοιπόν μπίζνα το Μουσείο και στο εξωτερικό… Πόσα χρήματα θα κερδίσει το ίδρυμα από την εμπορική εκμετάλλευση των 161 κυκλαδικών ειδωλίων σε 50 χρόνια;

Συχνά οι αρχαιοκάπηλοι είναι πρόσωπα υπεράνω υποψίας, που διαθέτουν χρήμα και πολιτική ισχύ. Είναι εγκληματίες με λευκό κολάρο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την υπόθεση που συζητούμε σήμερα στη Βουλή. Η κυβέρνηση νομοθετεί, μετατρέποντας τον αρχαιοκάπηλο Στερν, σε χορηγό. Μήπως τον παρασημοφορήσει κιόλας η κα πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ακόμα και μεγάλα μουσεία είναι εκτεθειμένα σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Και το συγκεκριμένο Μουσείο. Μόλις πριν έξι μέρες ανακοινώθηκε από τον εισαγγελέα του Μανχάταν η κατάσχεση 27 παράνομων αρχαιοτήτων. Το Μουσείο σε δεινή θέση, αλλά εσείς το διευκολύνετε.

Τελικά περνάτε την ιδιωτική σύμβαση με τη διαδικασία νόμου. Γιατί το σκεφτήκατε αυτό; Επειδή ομολογήσατε στην εισηγητική έκθεση, ότι με την ιδιωτική σύμβαση παρακάμπτεται ο αρχαιολογικός νόμος; Ή γιατί φοβάστε ότι οι ποινικές ευθύνες που θα προκύψουν -και θα προκύψουν!- δίπλα στις πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν στη δίωξη τη δική σας κα υπουργέ; Θέλετε να μετατρέψετε τη βουλή σε πλυντήριο της αρχαιοκαπηλίας για να αποφύγετε τη διερεύνηση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών σας. Όποιος ψηφίζει αυτό το νόμο είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος; Αφήστε το θέατρο με τα συγχαρητήρια.

Για την κυβερνητική πρωτοβουλία νομιμοποίησης των αρχαιοκαπήλων, επιχειρείται η αποδιάρθρωση της κοινωνίας και η διαστροφή της συνείδησης των πολιτών. Επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα συνενοχής στην κοινωνία. Ψευδείς προσδοκίες. Υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις. Όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων. Επί 200 χρόνια οι Έλληνες αρχαιολόγοι συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της νέας εθνικής συνείδησης. Από τους πολλούς, θυμάμαι αυτή τη στιγμή τον Χρήστο και τη Σέμνη Καρούζου που έδωσαν μάχη κατά των Ναζί για να μη χαθούν εκθέματα των μουσείων και κατά της δικτατορίας. Δίνουν μάχη ενάντια στα μεγάλα και τα μικρά συμφέροντα που προσβάλλουν το πολιτιστικό περιβάλλον, το είδαμε στα ολυμπιακά έργα και στο Ελληνικό. Καταθέτω ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχαιολόγων, όπως και τη δήλωση Καραμανώφ, πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Τονίζει ότι η σύμβαση είναι επωφελής για τον κάτοχο της συλλογής, απαξιωτική για το ελληνικό δημόσιο.  Και ενεργοί πολίτες στη Νάξο και τις Κυκλάδες, που συγκεντρώνουν υπογραφές.

Η Ελλάδα που αντιστέκεται στην καπηλεία που προσλαμβάνει νέες και επικίνδυνες μορφές. Με την ψήφιση του νόμου δεν τελειώνει η υπόθεση. Ο αγώνας θα συνεχιστεί εδώ και στο εξωτερικό. Με κάθε τρόπο.

Ζούμε ένα περιβάλλον κάμψης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, που σφραγίζεται από τις υποκλοπές. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι μια ακόμα κάμψη της Δημοκρατίας, μια ακόμα υποκλοπή.

Νίκος Φίλης