Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Για την αποχή από τις ψηφοφορίες και το κατά Μητσοτάκη «πεζοδρόμιο»

Η αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είναι μια συνηθισμένη κοινοβουλευτική πρακτική. Με την απόφασή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στέλνει ένα συμβολικό μήνυμα ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία, ο αγώνας για την αποκάλυψη του καθεστώτος των υποκλοπών, συνεχίζεται και μετά την ψήφο δυσπιστίας στη Βουλή. Μέσα κι έξω από αυτή: στους χώρους εργασίας, στους δρόμους, με την απαραίτητη κινητοποίηση του λαού.

Το αίτημα είναι να προκηρυχθούν εκλογές, το συντομότερο δυνατό. Ενδεικτικό του πόσο ενόχλησε, ή μάλλον τρόμαξε, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι ότι από προχτές ΝΔ και ΜΜΕ επιχειρούν να τη διαστρεβλώσουν με κάθε τρόπο: μιλάνε για «αποχή από τη Βουλή», «αποχή από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», ωρύονται «φεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή» κλπ. Δυστυχώς, ακόμα και στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά διάβασα ανάλογες δηλώσεις. Σε ποιο κοινό στοχεύουν όταν είναι σαφές ότι η συμβολική αποχή αφορά μόνο την πεντάλεπτη συνήθως ψηφοφορία, στο τέλος μιας κοινοβουλευτικής μάχης;

Το σημαντικό είναι άλλο: Ο Μητσοτάκης επιστράτευσε την τετριμμένη αντιδραστική ρητορική, σύμφωνα με την οποία κάθε κινητοποίηση του λαού συνιστά… «πεζοδρομιακή δημοκρατία». Για τους αντιδραστικούς όλων των εποχών είναι ανεκτό ο λαός το πολύ πολύ να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια. Και να εκχωρεί κατόπιν την ψήφο του σε αυτούς, παρέχοντάς τους κάτι σαν λευκή επιταγή διακυβέρνησης. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί μιλάει με τόση απέχθεια για «πεζοδρόμιο» ο Μητσοτάκης, τοποθετώντας το δήθεν κόντρα και απέναντι στη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία όμως, δεν ταυτίζεται με το Κοινοβούλιο και δεν ολοκληρώνεται στους διαδρόμους του. Υπηρετείται από αυτό. Άλλωστε και το Κοινοβούλιο υπήρξε καρπός μεγάλων αγώνων στους δρόμους. Στο… κατά Μητσοτάκη «πεζοδρόμιο»!

Η ρητορική Μητσοτάκη συνιστά άλλη μία εκδοχή αντιδημοκρατικής παρεκτροπής. Και όπως γνωρίζουμε, η κυβέρνησή τους δεν περιορίστηκε στη ρητορική: η ΝΔ νομοθέτησε τον περιορισμό των κινητοποιήσεων. Κρίμα για αυτούς που ο νόμος Χρυσοχοΐδη κουρελιάστηκε στην πράξη.

Ο Νίκος Φίλης στην τηλεόραση του Σκάι με τους δημοσιογράφους Οικονόμου – Παυλόπουλο και έτερο καλεσμένο τον υπουργό Κ. Καραμανλή: