Συζητήθηκαν σήμερα στη Βουλή τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.
Στην ομιλία μου αναφέρθηκα στους λόγους που η Θράκη είναι η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας και από τις φτωχότερες στην Ευρώπη. Μίλησα επίσης για την ανάγκη σεβασμού της αρχής του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας, με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ακόμα: για την ανάγκη ισότιμης εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας, για τη Σαρία, για το δυϊσμό των μουφτήδων, για τα βακούφια και για άλλα πολλά, σχετικά πάντα με την κατάσταση στη Θράκη.
Τι έφταιξε και έχουμε μια Θράκη με μεγάλες ανισότητες; Ανισότητες οι οποίες αναδείχθηκαν και πρόσφατα με την πανδημία, με το χαμηλό αριθμό εμβολιασμών, με την κατάσταση του συστήματος υγείας στην περιοχή. Αλλά και το φαινόμενο της σχολικής διαρροής μαστίζει τη νεολαία στη Θράκη: Σύμφωνα με την απογραφή, ο μέσος όρος των ετών σχολικής φοίτησης σε πολλές περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης είναι 4 με 5 χρόνια. Δηλαδή, τα παιδιά δεν τελειώνουν ούτε καν το Δημοτικό, όταν η υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα μας είναι 9 έτη. Ο αντίστοιχος μέσος όρος χρόνων εκπαίδευσης στην Αττική είναι 13 χρόνια.
Τη Θράκη διατρέχουν αγωγοί ενέργειας αλλά οι κάτοικοι δεν θερμαίνονται εγκαταλελειμμένοι στην ενεργειακή φτώχεια… Στη Θράκη επιχορηγήθηκαν επιχειρηματίες με εκατομμύρια ευρώ αλλά τα χρήματα κατέληξαν σε κουφάρια, σε επιχειρήσεις επιτηδείων πολιτικών φίλων του αμαρτωλού δικομματισμού ή στις γειτονικές χώρες.
Η Θράκη δεν αντιμετωπίστηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως ισότιμο μέρος της χώρας. Επιβίωσε εκεί, και επιβιώνει και σήμερα, το βαθύ κράτος που προσομοιάζει με παρακράτος. Το βαθύ κράτος το οποίο δεν λογοδοτεί πουθενά.
Ξεκίνησα όμως με αναφορά στη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων κατά της ακρίβειας και υπέρ μιας ανάπτυξης χωρίς διακρίσεις, αλλά με δουλειά, αξιοπρεπή μισθό και δημοκρατικά εργασιακά δικαιώματα. Μια κινητοποίηση όμως που έγινε και για την ειρήνη, εναντίον της ρωσικής εισβολής και κατά της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο, και μάλιστα μέσα από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ
Ανάρτησή του στο Facebook