Ως γνωστό, κυβερνητική διάταξη προβλέπει ποινή φυλάκισης για τους λιγοστούς εκείνους γονείς-αρνητές που δεν δέχονται τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους υγειονομικούς κανόνες φοίτησης, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το μάθημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την οποία βέβαια η υπουργός, όπως εκ συστήματος πράττει, παρέκαμψε. Η διάταξη ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια.
Να τονίσω: η υποχρεωτικότητα της φοίτησης είναι αδιαμφισβήτητη και είναι λογικό να συνδέεται με κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης εκ μέρους του γονιού. Ωστόσο η άκριτη αυστηροποίηση οδηγεί περισσότερο σε όξυνση του προβλήματος παρά σε επίλυσή του. Δεν υπάρχει ούτε λογική, ούτε αναλογικότητα στην ποινή δύο χρόνων φυλάκισης! Δεν πρόκειται για μαζικό φαινόμενο, ώστε να λαμβάνονται τόσο ακραία μέτρα. Θεσπίζεται «ιδιώνυμο» για μερικές δεκάδες γονέων, με το βλέμμα στραμμένο στην επικοινωνία και την πολιτική εκμετάλλευση κι όχι στην ουσία. Λανθασμένη αντιμετώπιση, που μπορεί να στραφεί ακόμη πιο έντονα εναντίον των συγκεκριμένων παιδιών, σε περίπτωση φυλάκισης των γονέων τους.
Στην Επιτροπή ταχθήκαμε υπέρ της επαναφοράς του άρθρου του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα: η παράλειψη εγγραφής και εποπτείας του μαθητή χαρακτηριζόταν πταίσμα που επέφερε χρηματικό πρόστιμο. Τη μετατρέπει τώρα η κυβέρνηση σε πλημμέλημα, με μια προβληματική διάταξη μάλιστα, διατυπωμένη με ασάφεια, με κίνδυνο να συμπεριλάβει και άσχετες, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ. τους Ρομά.
Ταυτόχρονα προτείναμε την ακόμη πιο έντονη κινητοποίηση υπέρ των εμβολιασμών, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, όλων των κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των αρνητών, όταν μάλιστα η άρνησή τους καταπατά το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Πριν φτάσουμε σε παρόμοιες ποινές, το μόνιμο καταφύγιο της κυβέρνησης, ας δούμε αν η Πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα. Έστω και καθυστερημένα, οι πάντες να μπουν στη μάχη: γιατροί, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί… Να πεισθούν οι λίγοι γονείς που εκθέτουν σε τέτοια κατάσταση τα παιδιά τους. Όχι να μοιράζουμε φυλακίσεις.
Ακόμα μια φορά επίσης, ζητήσαμε να συζητηθεί η υγειονομική κατάσταση στα σχολεία, σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής. Κάτι που η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά, από την αρχή της πανδημίας.
Νίκος Φίλης
Ανάρτησή του στο Facebook