Macro

Νίκος Φίλης: Άρχισαν τα όργανα για την κυβέρνηση…

Γιατί χρειάστηκε ορυμαγδός κυβερνητικών δηλώσεων για να απαντήσουν στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο παγώνει η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας «για να εξασφαλιστεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων»; Αν δεν υπήρχε πρόβλημα θα ήταν περιττές αυτές οι δηλώσεις. Η κυβερνητική αποσταθεροποίηση δεν κρύβεται. Η μάχη φατριών στο εσωτερικό της ΝΔ για την ταυτότητα του κόμματος (δηλαδή, πόσο ακροδεξιό, δεξιό και “αγοραίο” θα είναι), οδηγεί σε όξυνση του αυταρχισμού και προκαλεί κοινωνικό αναβρασμό, ειδικά στο χώρο της νεολαίας.
Για αυτή την αποσταθεροποίηση μας είχε προϊδεάσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν μετά το αστυνομικό πογκρόμ κατά των νέων στη Ν. Σμύρνη και στις πλατείες, αναγκάστηκε να τραβήξει προσωρινά χειρόφρενο. Xθες ο κ. Μητσοτάκης, αμαύρωσε την εκδήλωση για την 40η επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, με τη διχαστική επίθεσή του στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κυρία Πελώνη φτάνει στο σημείο να αιτιάται τον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα των Νέων! Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά καταφεύγει στην εύκολη λύση, στην συκοφάντηση και στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά της.
Όταν η ογκούμενη δυσαρέσκεια της νεολαίας γίνεται διαδήλωση αλλά και τραγούδι τότε αρχίζουν να ακούγονται πιο δυνατά τα όργανα της αμφισβήτησης και της απόρριψης για την κυβέρνηση. Οι ήχοι και οι στίχοι από τη μουσική δημιουργία του ράπερ Μιθριδάτη, ακούγονται παντού. Τον ακούει άραγε η κυβέρνηση; Ή, αυταπατάται, ότι, η αντικοινωνική πολιτική της είναι ένα πρόβλημα “επικοινωνίας”, που διορθώνεται με ομοβροντία υπουργικών δηλώσεων; Έτσι, νομίζουν πώς θα δικαιολογήσουν το ξύλο στις πλατείες; Τον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν; Τον αποκλεισμό 30.000 υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια;
Για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, η κυρία Πελώνη, σήμερα, κάνει λόγο για “προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ”. Δηλαδή, ειδικοί φρουροί…ειδικών προσόντων! Λες και το πτυχίο αλλάζει τον αυταρχικό χαρακτήρα της ίδρυσης αστυνομικών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια. Άλλο ένα επικοινωνιακό τρυκ! Η απόφαση για την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στις 2/4, αναφέρει ως πρώτο κριτήριο για την επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) τον γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ; Πώς, λοιπόν, προεξοφλεί, ότι, θα πρόκειται μόνο για αποφοίτους ΑΕΙ; Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι η κυρία Πελώνη δεν λέει τίποτα για το χρόνο εγκατάστασης των Ο.Π.Π.Ι στα πανεπιστήμια, αποφεύγοντας, έτσι, να διαψεύσει το δημοσίευμα.
Καθηγητές, εξοπλισμό, εργαστήρια και φοιτητικές εστίες κι όχι αστυφύλακες με… πανεπιστημιακό πτυχίο (!) έχουν ανάγκη τα Πανεπιστήμια που για έναν χρόνο τα έχει κλείσει η κυβέρνηση, αποτυγχάνοντας οικτρά να αντιμετωπίσει την πανδημία. Τα Πανεπιστήμια που “άνοιξαν” μόνο για τα ΜΑΤ, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Για πόσο ακόμη θα τα κρατάει κλειστά η κυβέρνηση από επιλογή ή ανικανότητα; Για πόσο ακόμη νομίζει πως θα αποφεύγει την οργή των νέων για τους σχεδιασμούς της για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Για πόσο ακόμη καιρό θα κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης και δεν θα προσέρχεται στη Βουλή να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τη “σφαγή” των υποψηφίων- παιδιών της πανδημίας.
Το μαχητικό κίνημα της νεολαίας και των φοιτητών, με τη συμπαράσταση πλήθους πανεπιστημιακών δασκάλων, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αποτέλεσε σημείο καμπής στις πολιτικές εξελίξεις και έσπασε τον αυταρχισμό και το κυβερνητικό αήττητο. Δεν ήταν μια φωτοβολίδα της στιγμής, αλλά, μια διαρκής παρουσία υπεράσπισης της κοινωνίας, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, όπως φάνηκε πρόσφατα στην επανακατάληψη του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ. Είναι ένα μήνυμα για όλη την κοινωνία. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να εγκαταστήσει στα Πανεπιστήμια, τον μισητό θεσμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Να μην πράξει κάτι που ούτε η χούντα δεν διανοήθηκε να το κάνει ανοιχτά. Αν, παρ` όλα αυτά τολμήσει να προκαλέσει ξανά τη νεολαία με τον αυταρχισμό, τη βία και την καταστολή, θα πάρει σκληρή απάντηση.
Νίκος Φίλης
Ανάρτησή του στο Facebook