* Πώς είδατε τη σύνοδο κορυφής;
Ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Μπροστά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρειάζονται μέτρα έκτακτης ανάγκης. Το να ανοίγεις τη συζήτηση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανασυγκρότησης (Recovery Found) και να αφήνεις ανοιχτό πώς θα το χρηματοδοτήσεις αποτελεί ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί στο επόμενο διάστημα. Έγινε πάντως το πρώτο βήμα και τώρα θα πρέπει να πιέσουμε για χρηματοδότηση με επιχορηγήσεις που δεν θα αυξήσουν το χρέος των χωρών – μελών και να συνεχίσουμε τις πιέσεις και στο θέμα των ευρωομολόγων. Πρέπει να βρεθεί μια λύση από την Ε.Ε. για τα εθνικά χρέη με κατάλληλα εργαλεία που να εγγυηθούν μια κοινονικοποίηση των χρεών, για να αποτρέψουμε την αύξησή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.
Οι δαπάνες που θα γίνουν σ’ αυτή τη φάση για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία δεν μπορούν να γίνουν διά μέσου της αύξησης του χρέους. Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα.
Τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα μπορούσαμε να τη φανταστούμε προηγουμένως. Είναι σημαντικό που είδαμε το πρώτο βήμα.
* Ο χρόνος πιέζει όμως…
Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχει το πρόβλημα του χρόνου πάνω στο τραπέζι, γιατί από την ταχύτητα θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα. Χρειαζόμαστε μεγάλα κεφάλαια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί η πανδημία πλήττει σκληρά όλη την Ευρώπη και χρειαζόμαστε άμεσες απαντήσεις. Σ’ αυτό το σημείο ορισμένα θέματα παραμένουν ανοιχτά.
Είδαμε ότι στη σύνοδο παρέμεναν ορισμένα θέματα ανοιχτά με τις διαφοροποιήσεις των κυβερνήσεων, αλλά μπορούμε να πούμε ότι το πρώτο αποτέλεσμα ήταν θετικό.
* Πώς διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία μετά τη σύνοδο κορυφής;
Αυτή τη στιγμή έχουμε διακόψει κάθε εσωτερική συζήτηση στο πλαίσιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κυρίως για ορισμένα βασικά θέματα για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης ανάγκης. Είναι όμως φυσικό να παραμένουν πολύ σημαντικές διαφορές και κυρίως με τη Ζωντανή Ιταλία, το κόμμα του Ρέντζι.
Υπάρχουν διαφορές τόσο στα θέματα της ευρωπαϊκής όσο και στα θέματα εθνικής πολιτικής. Εμείς ως ιταλική Αριστερά νομίζω πως έχουμε έναν άξονα τόσο με το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και με το Κίνημα Πέντε Αστέρων για να οικοδομήσουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, παρεμβάσεις για να στηρίξουμε τα πλέον ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας, την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων με την απόλυτη ασφάλεια των εργαζομένων.
Σε αρκετά θέματα υπάρχουν διαφοροποιήσεις και δεν είναι μυστικό ότι ακόμη και μέσα από τα κόμματα της πλειοψηφίας έχουν στόχο να φθάσουν γρήγορα σε μια άλλη κυβέρνηση, πιθανώς μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως υποστηρίζει και η Ζωντανή Ιταλία. Επίσης, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης το ζητούν εδώ και καιρό.
Η πολιτική αντιπαράθεση θα αυξηθεί πιθανώς όταν θα τελειώσει η έκτακτη κατάσταση ανάγκης.
* Ο Ντράγκι φαίνεται ο επικρατέστερος για να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο;
Ο Ντράγκι αποτελεί ένα από τα ονόματα που ακούγονται. Ο Ντράγκι πάντως στο θέμα του χρέους πήρε μια καλή θέση. Το θέμα είναι ποια θα είναι τα κόμματα που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Εκτιμώ ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί μια λανθασμένη απάντηση στις ανάγκες που θα έχουμε, γιατί θα κινδυνεύουμε να έχουμε μια πλειοψηφία πολιτικών δυνάμεων εντελώς ακατάλληλων να διαχειριστούν τις προκλήσεις.
* Μπορεί κανείς σήμερα να αποδώσει ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας στην Ιταλία;
Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να κάνεις αξιολόγηση ενός τόσο πολύπλοκου θέματος που βασανίζει όλο τον κόσμο και όχι μόνο μία χώρα. Εάν όμως πρέπει να πούμε κάτι, αφορά όλο αυτόν τον χρόνο που αφήσαμε πίσω μας, με την εξασθένιση του δημοσίου συστήματος Υγείας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, τις αποεπενδύσεις στον τομέα της πρόληψης. Όλα αυτά εξασθένισαν τις αντιστάσεις του ιταλικού συστήματος Υγείας και επέτρεψε στον ιό μια ευκολότερη και μεγαλύτερη διασπορά.
* Ο μπερλουσκονισμός και ο σαλβινισμός έκαναν κακό στην Υγεία; Ή υπάρχει και κάτι άλλο;
Ασφαλώς και οι δεξιές δυνάμεις ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι έχουμε ένα σύστημα Υγείας που βασίζεται στις περιφέρειες. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι υπεύθυνοι, γιατί τα τελευταία είκοσι χρόνια η ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων είχε φτάσει και σε άλλους χώρους.
Δυστυχώς, η ιδέα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλύτερες από τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών αποτελεί μια πολιτική θεωρία που έχει διαγωνίως πολλούς υποστηρικτές. Δεν ήταν λοιπόν μόνο η Δεξιά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη κατάσταση ανάγκης με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, γιατί σήμερα πρέπει να καταπολεμήσουμε την επιδημία και να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων και τη χώρα στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει κυρίως να ξεκινήσουμε από αυτή την εμπειρία και να έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε πορεία, να επενδύσουμε στο μέλλον στηρίζοντας τα βασικά δικαιώματα, όπως η Υγεία, τα νοσοκομεία και όλα αυτά που για χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στις αγορές.
O Nicola Fratoianni είναι βουλευτής της Sinistra Italiana
Πηγή: Η Αυγή