Macro

«Νερό δημόσιο αγαθό»: Ένα κίνημα γιγαντώνεται

Την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του νερού, ένα κομβικής σημασίας για το κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα, παρουσίασαν οι εκπρόσωποί της σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε με σκοπό την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και την προστασία της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού από την εμπορευματοποίησή του. Οι 70 φορείς που συμμετέχουν -μέχρι σήμερα- στην Πρωτοβουλία, μεταξύ των οποίων ΑΔΕΔΥ, ΠΟΘΑ, Σωματεία της ΕΥΔΑΠ (Μηχανικών, Επιστημονικού Προσωπικού, Αποχέτευσης), Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων, παρατάξεων και οργανώσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών, καταναλωτικών και λοιπών κινήσεων πολιτών που συνειδητοποιούν ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για διεύρυνση του μετώπου για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού και την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησής του, καθώς και την αισιοδοξία τους για τη θετική έκβαση της προσφυγής στο ΣτΕ στις 10 Μαΐου των τριών Συλλόγων της ΕΥΔΑΠ και πολιτών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.
Tην Πρωτοβουλία εκπροσώπησαν οι Χρήστος Ρουμπάνης (Περιβαλλοντικό Δίκτυο), Ηλίας Κορλός (πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ), Γιώργος Δήμτσας (πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ) και Γιώργος Ραντίτσας (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ). Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας Περικλής Ζήκας.
Στόχος η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, ο Χρήστος Ρουμπάνης, μέλος του συντονιστικού οργάνου του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε ότι «ανακοινώνουμε ένα ιστορικής, κατά τη γνώμη μας, σημασίας για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα. Για πρώτη φορά συναντώνται στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων δεκάδες συλλογικότητες από το συνδικαλιστικό, τον περιβαλλοντικό χώρο, το καταναλωτικό κίνημα. Από την τοπική αυτοδιοίκηση, το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων στο χώρο της εκπαίδευσης».
«Μας ένωσε και μας ενώνει η κοινή μας πίστη στο Σύνταγμα της χώρας μας να προασπίσουμε το κοινωνικό αγαθό του νερού. Να μην επιτρέψουμε ούτε την πώληση ούτε το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ. Του δικτύου διανομής του νερού στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και τη διαχείριση (στο διηνεκές;) των λιμνών της Υλίκης, του Μόρνου, του Μαραθώνα και του Εύηνου» τόνισε και έκανε αναφορά στον κοινό στόχο για άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ύστερα από προσφυγή των σωματείων εργαζομένων της ΕΥΠΑΠ μηχανικών, επιστημόνων και εργαζομένων στην αποχέτευση), η οποία εκδόθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου φέτος και ορίζει ότι είναι αντισυνταγματική η πώληση της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες.
Ο Χρ. Ρουμπάνης εξήγησε ότι: «Τα τρία σωματεία που μαζί με το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, που εκφράζει 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία αυτή που γίνεται τσουνάμι. Μεγαλώνει με όλο και περισσότερες συλλογικότητες και οργανώσεις από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι παρόμοια θα είναι και η απόφαση για το μη ξεπούλημα των λιμνών από τις οποίες υδρεύεται η Αττική, που θα εκδικαστεί στις 10 Μαΐου 2022. Όλοι και όλες μαζί που συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία θα σας συναντήσουμε στους δρόμους του αγώνα ασκώντας πλήρως τα συνταγματικά μας δικαιώματα, αλλά και τη συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπίζουμε τα δημόσια αγαθά».Κατέληξε με την εξής χαρακτηριστική φράση: «Εμείς σήμερα ξέρουμε: Η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος ανήκει στη γη…» και παρουσίασε τα βασικά συνθήματα της Πρωτοβουλίας που είναι: «Νερό – νερό δημόσιο αγαθό. Δεν θα γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό».
Διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού
Ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το παραδώσει μέσω ΣΔΙΤ στους ιδιώτες. Όπως ανέφερε ο Ηλίας Κορλός, «Το ΕΥΣ αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της χώρας και ένα από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα υδροδοτικά συστήματα της Ευρώπης, εκτείνεται σε μήκος 495 χλμ. και εξυπηρετεί περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες, ήτοι τον μισό πληθυσμό της χώρας. Το ΕΥΣ μέχρι το 1999 ανήκε στην ΕΥΔΑΠ και από τότε μέχρι και σήμερα το διαχειρίζεται και το συντηρεί σύμφωνα με σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με την ΕΥΔΑΠ. Το 2020, η κυβέρνηση εντελώς ξαφνικά και αναίτια ξεκίνησε τη διαδικασία για τη δημιουργία ΣΔΙΤ στη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ. Υπήρξε αντίδραση από τους εργαζόμενους και ενημέρωση της κοινωνίας και των κομμάτων της βουλής. Αποτέλεσμα ήταν η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων αλλά και δεκάδες άλλοι δήμοι να δηλώσουν την κάθετη διαφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ. Παρ’ όλα αυτά, και μετά από ένα διάστημα αναμονής, η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις συνέχισε τη διαδικασία». «Η διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού, όποια μορφή κι αν αυτή παίρνει (άμεση, έμμεση, με συμβάσεις παραχώρησης), τόνισε ο Ηλίας Κορλός, «δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια να ξεγελάσει την κοινωνία ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται. Η παγκόσμια εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του νερού δείχνει ότι θα ισχύσουν και εδώ όλες οι άσχημες επιπτώσεις κακής διαχείρισης και υπερτιμολόγησης που ίσχυσαν όπου εφαρμόστηκε, αλλά και η μείωση των θέσεων εργασίας η και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Ουσιαστικά θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες ο έλεγχος της υδροδότησης της Αττικής και θα κινδυνεύσει η απρόσκοπτη καθολική προσβασιμότητα σε καθαρό πόσιμο νερό. Είναι φυσικό ότι η ιδιωτικοποίηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των πολιτών, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης». Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ επιχειρείται κάτι παρόμοιο με αυτά που συνέβησαν με τη ΔΕΗ, που «έσπασε» σε ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Κλείνοντας, ο Ηλίας Κορλός αναφέρθηκε στις ιστορικές αποφάσεις 190-191/2022 του ΣτΕ που απαγορεύουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και την προσφυγή στο ΣτΕ των τριών σωματείων της ΕΥΔΑΠ (Επιστημονικού, Μηχανικών, Αποχέτευσης) και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και νομικά την εμμονή της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί στις 10/5. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή πέραν της κοινωνίας» τόνισε, ζητώντας τη συμπαράσταση στον αγώνα.
Συμπαράσταση
Για την προσφυγή των σωματείων στο ΣτΕ ενημέρωσαν ο νομικός Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Μέρα25, Πράσινοι), αυτοδιοικητικών κινήσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, περιβαλλοντικών, καταναλωτικών κινημάτων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους δήλωσαν τη συμπαράσταση και την υποστήριξή τους στην Πρωτοβουλία και στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και τόνισαν τη δυναμική που δύναται να αποκτήσει η Πρωτοβουλία και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει αν όλοι ενωμένοι δώσουν αυτόν τον αγώνα.
Μαρία Λυκούρα