Συνεντεύξεις

Νάσος Ηλιόπουλος: Την πρώτη ανατροπή την έχουμε κάνει ήδη – δίνουμε τη μάχη για την Αθήνα με αισιοδοξία

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη Νάσος Ηλιόπουλος, ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα.

«Ο πρώτος γύρος είχε, ειδικά για την Αθήνα, μία νίκη για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Και αυτή η νίκη αφορά στα σαφέστατα μειωμένα ποσοστά των νεοναζί δολοφόνων της Χ.Α.», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να τονίζεται διότι αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει η θέληση να αντιμετωπιστούν τέτοια πολιτικά φαινόμενα, υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη επισήμανε ωστόσο ότι το δεύτερο στοιχείο που είναι ανησυχητικό για όλους τους υποψηφίους ήταν η χαμηλή συμμετοχή και συνέχισε λέγοντας ότι «όλη αυτήν την εβδομάδα που συνεχίζουμε κανονικά την καμπάνια μας και την επαφή μας με τον κόσμο στις γειτονιές, το πρώτο που λέμε είναι ότι, ανεξαρτήτως άποψης, ανεξαρτήτως προτίμησης, ο κόσμος πρέπει να κατέβει και να ψηφίσει. Και το επισημαίνω αυτό διότι για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η Αθήνα είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει ότι όποιος και να είναι ο δήμαρχος πολλά προβλήματα δεν θα λυθούν, που πιστεύει ότι αυτή η πόλη είναι μία χαμένη υπόθεση».

Ο Ν. Ηλιόπουλος είπε ότι, για τον ίδιο προσωπικά και για τον συνδυασμό, δεν πρόκειται για μία μάχη μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά για μία μάχη για τα επόμενα 4 χρόνια «ώστε να δείξουμε ότι η Αθήνα μπορεί να αλλάξει. Από εκεί και πέρα ο δεύτερος γύρος κρύβει πάντα εκπλήξεις, πάντα μπορεί να βγάλει διαφορετικές δυναμικές και με αισιοδοξία δίνουμε αυτή τη μάχη», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι έχει συναίσθηση πως πρόκειται για μία δύσκολη μάχη, αλλά ήδη η πρώτη ανατροπή έχει ήδη γίνει, καθώς κάποιοι δεν τον έβλεπαν καν στον δεύτερο γύρο.

Ερωτηθείς σε ποια θέματα θα επικεντρώσει την πολιτική επιχειρηματολογία του λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το δεύτερο γύρο, απάντησε λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή επέλεξε συνειδητά να δοθεί βαρύτητα στις γειτονιές της πόλης, διότι η λέξη «εγκατάλειψη» ήταν η λέξη που ακουγόταν στις περιοχές της Αθήνας όπου επισκεπτόταν. «Ο κόσμος ένοιωθε ότι οι δημοτικές αρχές ασχολούνταν με αυτό που αποκαλούμε ζητήματα “βιτρίνας” της πόλης και όχι με ζητήματα των γειτονιών. Ακριβώς για αυτό έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα με 21 έργα προτεραιότητας, 3 για κάθε δημοτική κοινότητα», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πολίτες ψηφίζουν για δήμαρχο, με υπαρκτό το δίλημμα ανάμεσα σε δύο υποψηφίους και κάλεσε τους κατοίκους της Αθήνας να πάρουν θέση σε ένα απλό ερώτημα το οποίο θέτει και ο ίδιος σε πολλές δημόσιες συζητήσεις, λαμβάνοντας την ίδια απάντηση: «Αν κάποιος είχε ένα αντιδήμαρχο που είχε 40 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τεχνικά έργα και από αυτά είχε καταφέρει να χρησιμοποιήσει μόνο τα 2 εκατομμύρια και να αφήσει και την πόλη σκοτεινή, θα τον επιβράβευε; Νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος σε αυτήν την πόλη δεν θα τον επιβράβευε». Και συνέχισε λέγοντας ότι το γεγονός ότι ο κ. Μπακογιάννης έχει επιλέξει να επιβραβεύσει και να εκλέξει τέτοιους ανθρώπους μέσα στο συνδυασμό του, ανθρώπους που ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα της Αθήνας, δείχνει ότι στην πραγματικότητα έχει συμβιβαστεί με αυτά τα προβλήματα. Ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται ρήξεις και συγκρούσεις για να επιλυθούν κάποια ζητήματα και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν «την επιλογή που σπάει την παράδοση της εγκατάλειψης, σπάει την παράδοση του να συνεχίσουν ως έχουν τα πράγματα, να κάνουν την επιλογή ενός ανθρώπου από την πόλη που μπορεί να δουλέψει για αυτήν».

Σε σχέση με το κατά πόσο επηρέασε και τη δική του υποψηφιότητα το βαρύ κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι μία επιλογή που επηρεάζεται από τα κεντρικο-πολιτικά ζητήματα και συνέχισε: «σε κάθε περίπτωση μακριά από μένα, φράσεις του στυλ “Δευτέρα – Τετάρτη -Παρασκευή ανήκω σε έναν πολιτικό χώρο και Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο είμαι αυτοδιοικητικός και δεν με νοιάζει. Το λέω αυτό διότι βλέπουμε πολλά αυτήν περίοδο.» Αναφερόμενος στην κριτική που και ο ίδιος έχει ακούσει όλο αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών, καθώς «οι πολίτες αδιαμεσολάβητα και χωρίς φίλτρο του μιλούν», ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι αυτή (η κριτική) αφορά στο ότι θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει περισσότερα και θεωρεί ότι «αυτό το μήνυμα στάλθηκε σε αυτές τις εκλογές.»

Τέλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη είπε ότι εκείνο που διαπιστώνει αυτές τις μέρες που βρίσκεται στους δρόμους και σε επαφή με τους κατοίκους της πόλης, είναι προβληματισμός ακόμα και από πολίτες που μπορεί να επέλεξαν να ψηφίσουν Ν.Δ. «Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Βρούτση για τις 120 δόσεις, μετά από όσα βγήκε και είπε η κ. Ξαφά ότι ήταν λάθος που δεν κόπηκαν οι συντάξεις και όλοι ξέρουν ότι είναι βασικός σύμβουλος στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αυτό δεν έχει διαψευστεί, νομίζω ότι υπάρχει ένα κλίμα προβληματισμού το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, αν μιλήσει συγκεκριμένα και προγραμματικά να καταφέρει να ανατρέψει αυτό το κλίμα. Εμείς πάντως δίνουμε τη μάχη για την Αθήνα, τη μάχη της αυτοδιοίκησης με αισιοδοξία. Και σε κάθε περίπτωση έχουμε 4 χρόνια μπροστά μας για να πείσουμε ότι η Αθήνα μπορεί να αλλάξει» κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Πηγή: Η Αυγή