Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια καταστροφική παρέμβαση στην Χίο. Η εξόρυξη αντιμονίου θα έχει ένα βαρύτατο αρνητικό αποτύπωμα στους φυσικούς πόρους, στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην παραγωγή μαστίχας.
Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά 117 φορείς του νησιού ανάμεσα στους οποίους ο ιατρικός σύλλογος, το τοπικό παράρτημα του ΤΕΕ και η ένωση μαστιχοπαραγωγών είναι αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη.
Μέχρι σήμερα ούτε ένας φορέας ή σύλλογος δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου της εξόρυξης.
Ποιος λέει ψέματα από την κυβέρνηση;
Μπροστά σε αυτή την καθολική αντίσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τακτική. Ο υφυπουργός κ. Τσάφος υποστηρίζει ότι ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα και πρέπει να γίνουν πρώτα οι έρευνες για να ξέρει η πολιτεία αν και πως θα προχωρήσει.
Βέβαια πριν γίνουν οι κινητοποιήσεις η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δήλωνε ότι έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις. Μάλιστα σε γραπτή ερώτηση που είχαμε καταθέσει κατηγορηματικά δήλωνε το υπουργείο ότι από την εξόρυξη «μόνο θετικές μπορούν να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις» και ότι στα ζητήματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος “δεν αποδεικνύεται καμία σοβαρή απειλή”.
Στρατιωτική βιομηχανία και αποικιοκρατικές πρακτικές
Το αντιμόνιο αποτελεί μία κρίσιμη πρώτη ύλη για την πολεμική βιομηχανία. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να “θυσιάσει” το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων για τα κέρδη των εμπόρων του πολέμου. Το κάνει με μία καθαρά αποικιοκρατική πρακτική αδιαφορώντας εντελώς για την γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Το μέγεθος όμως των κινητοποιήσεων είναι μία ανάσα οξυγόνου και αισιοδοξίας ότι τα κυβερνητικά σχέδια δεν θα υλοποιηθούν!