Συνεντεύξεις

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο κ. Πέτσας θα μείνει στην Ιστορία ως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έβαλε στην ίδια πρόταση «ΜΕΘ» και «πεταμένα λεφτά»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για την προστασία της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής. Όμως, ενότητα από την πλευρά του πολιτικού συστήματος σημαίνει ενίσχυση του ΕΣΥ, απόσυρση του πτωχευτικού νόμου και μη κατάθεση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Αυτό σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε», δίνοντας το στίγμα της αντιπολίτευσης που ασκεί το κόμμα, διότι, όπως είπε, «εμείς δεν θα γίνουμε Κυρανάκηδες».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τη στιγμή που όλη η κοινωνία δίνει τη μάχη η κυβέρνηση είναι φυγόπονη και ανεύθυνη, αλλά πλέον δεν έχουμε άλλο χρόνο. «Ο κ.Πέτσας είναι ο άνθρωπος που θα μείνει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία ως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος κατάφερε να βάλει στην ίδια πρόταση τον όρο «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» με τη φράση «πεταμένα λεφτά», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ.Ηλιόπουλου:

Αυτό που έχει αλλάξει με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη είναι ότι η χώρα έχει μείνει χωρίς ΜΕΘ. Η κοινωνία, με πολύ μεγάλη πειθαρχία και αίσθημα όχι ατομικής αλλά κοινωνικής αλληλεγγύης, ακολούθησε πιστά τα μέτρα στη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Η κυβέρνηση είχε δύο βασικές δουλειές να κάνει: Να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να πάρει όλα τα αναγκαία οικονομικά μέτρα για να στηρίξει την κοινωνία που χτυπήθηκε βίαια από το πρώτο lockdown.

Δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ακυρώνεται το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων (κι αυτή ήταν η πρώτη, μεγάλη, απόδειξη αποτυχίας) κάνοντας «νοσοκομεία μίας νόσου», θαρρείς και δεν υπάρχει κανένα άλλο ιατρικό πρόβλημα παρά μόνο ο κορωνοϊός. Άρα, όποιος έχει λεφτά να πηγαίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία και όποιος δεν έχει να κρατάει την αναπνοή του και να περιμένει.

Από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Θεσσαλονίκη έγινε φανερό ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στα όριά του, όχι μόνο από πλευράς υλικοτεχνικών υποδομών αλλά και υγειονομικού προσωπικού. Μπορεί ο πρωθυπουργός για λόγους επικοινωνίας να λέει «είμαστε σε πόλεμο» αλλά κάποιοι δίνουν αυτό τον πόλεμο. Και οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή του πολέμου δεν έχουν το ηθικό που είχαν τις πρώτες ημέρες της μάχης διότι η Πολιτεία, με κυβερνητική ευθύνη, δεν τους έχει δώσει τη στήριξη που χρειαζόταν.

Διότι εν μέσω πανδημίας, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται 5.000 λιγότεροι. Είμαστε η μοναδική χώρα που σχεδιάζουμε προϋπολογισμό για το 2021 με λιγότερες δαπάνες για την Υγεία από το 2020 κι έχουμε βγάλει την πανδημία χωρίς ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι που ξέρουν ότι η σύμβασή τους λήγει τα Χριστούγεννα, μέσα στην καρδιά της μάχης.

Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, άρα, στην ενίσχυσή του. Δεν εκμεταλλεύθηκε την απόφαση της ΕΕ ότι δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός περιορισμός σε δαπάνες για την Υγεία. Συν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναξιοποίητα περισσότερα από 4,5 δις ευρώ στο ΕΣΠΑ, όπου ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην δημόσια Υγεία.

Τη στιγμή που όλη η κοινωνία δίνει τη μάχη η κυβέρνηση είναι φυγόπονη και ανεύθυνη, αλλά πλέον δεν έχουμε άλλο χρόνο.

Ο κ.Πέτσας είναι ο άνθρωπος που θα μείνει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία ως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος κατάφερε να βάλει στην ίδια πρόταση τον όρο «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» με τη φράση «πεταμένα λεφτά».

Στις 25 Σεπτεμβρίου δήλωνε πως αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις ΜΕΘ. Το στρατηγικό βάθος αυτής της σκέψης και αυτής της επιλογής το ζούμε σήμερα.

Η κυβέρνηση κάνει δωράκια στον ιδιωτικό τομέα. Όταν λες ότι σε μία ιδιωτική κλινική μπορούν να ανοίξουν συν 40% κρεββάτια ΜΕΘ με τον ίδιο αριθμό προσωπικού, είσαι επικίνδυνος. Παίζεις με την υγεία των ανθρώπων που έχουν ένα σοβαρό νόσημα και χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό. Κάνεις την πανδημία ευκαιρία για τα κέρδη των λίγων όταν ανεβάζεις την ημερήσια αποζημίωση (των ιδιωτικών ΜΕΘ)  από τα 800 ευρώ στα 1.600 και μετά στα 1.700 ευρώ.

Εν μέσω πανδημίας ζητάς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι, ζητάς από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν χωρίς να πάρουν ενίσχυση αλλά μόνο επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή δάνεια, αλλά σε κάποιους δίνεις δώρα.

Δεν κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση επειδή ήρθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Να είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς δεν θα γίνουμε Κυρανάκηδες να κουνάμε το δάκτυλο στην επιστημονική κοινότητα για το εμβόλιο, οι μικροί Τραμπ είναι στην από κει παράταξη.

Λέμε ότι υπάρχει τεράστια ευθύνη διότι σε μία σειρά μέτωπα η κυβέρνηση δεν έκανε την προετοιμασία που έπρεπε. Ποια είναι η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους; Ακούμε για τις πλατείες αλλά μπορώ να σας πω για εργασιακό χώρο με 190 κρούσματα. Το υπουργείο Εργασία δεν έχει καν στοιχεία για τους ελέγχους διότι έχει σχεδόν ακυρώσει την Επιθεώρηση Εργασίας.

Η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα γι΄αυτά, μιλάει μόνο για ανευθυνότητα των πολιτών και για νεολαία που γλεντάει. Λες και όλοι οι νέοι άνθρωποι σ΄αυτή τη χώρα είναι ΔΑΠίτες, λες και δεν υπάρχουν νέοι  στην πρώτη γραμμή της εστίασης, του ντιλίβερι, των κούριερ, στις αποθήκες, στα σχολεία. Που καλούνται να εργαστούν με διαλυμένες εργασιακές συνθήκες χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εδώ που φτάσαμε δεν αποφεύγουμε πια το lockdown με αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε την κατάρρευση της κοινωνίας. Δεν θα πάμε με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική-κοινωνική χρεοκοπία επειδή η κυβέρνηση επιλέγει να κλείνει κλάδους χωρίς να δίνει την οικονομική στήριξη που πρέπει να δώσει.

Στη Γερμανία όταν έκλεισε η εστίαση δόθηκε επιχορήγηση το 70% του περσινού τζίρου. Εδώ η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη στήριξη της κοινωνίας, δεν πιστεύει στην επένδυση στην Υγεία και στην Παιδεία και διαρκώς υποτιμάει την πανδημία.

Δεν υπάρχει άλλος Ευρωπαίος πρωθυπουργός που σε διάγγελμά του έταξε ότι στις αρχές του χρόνου θα έχουμε εμβόλιο και, άρα, θα λυθούν όλα. Αν αυτός δεν είναι ακραίος και χυδαίος λαϊκισμός, τι είναι;

Όσο για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη συναινετική στάση της πρώτης περιόδου ή εάν έχει αλλάξει στάση, η απάντηση είναι: θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για την προστασία της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής. Όμως, αν θέλεις  ενότητα από την πλευρά του πολιτικού συστήματος σημαίνει ότι:

– Ενισχύεις τώρα το ΕΣΥ και συνταγογραφείς μαζικά τα τεστ.

– Παίρνεις πίσω τον πτωχευτικό νόμο, διότι δεν μπορείς εν μέσω πανδημίας να πετάνε τον κόσμο στο δρόμο.

– Δεν διανοείσαι καν να φέρεις προς ψήφιση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Πηγή: Η Αυγή από Στο Κόκκινο