Συνεντεύξεις

Νάσος Ηλιόπουλος: Από την Αθήνα δεν είμαστε περαστικοί

Η Αθήνα δεν είναι άλλος ένας σταθμός, στην Αθήνα δεν είμαστε περαστικοί, υπογράμμισε μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος. Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» έθεσε πέντε βασικούς άξονες της δημοτικής αρχής που φιλοδοξεί να ηγηθεί: να αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο υλοποίησης κοινωνικής πολιτικής απαντώντας στις πληγές από την κρίση. Να δουλέψει για τα «μικρά» και καθημερινά, που όμως είναι πολύ σημαντικά, όπως οι ελεύθεροι χώροι, η καθαριότητα και ο φωτισμός, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες γειτονιές. Να προχωρήσει το ζήτημα των ουσιαστικών αναπλάσεων που πρέπει να γίνουν στην Αθήνα, όπως αυτές των Προσφυγικών, της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, της ανάπλασης της περιοχής γύρω από το Μουσείο. Να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην κατοικία απέναντι στη γιγάντωση του real estate και του Airbnb και τέλος, να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους νεοναζί.

Ο κ. Ηλιόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα μικρά καθημερινά προβλήματα στις γειτονιές και τόνισε ότι «το να έχεις μεγαλώσει σε μια γειτονιά όπως τα Πατήσια, τα Σεπόλια, ο Κολωνός το πράσινο, η καθαριότητα και οι ελεύθεροι χώροι είναι όροι αξιοπρέπειας δεν είναι κάτι ακαδημαϊκό» και όλα αυτά «είναι ένα από τα βασικά κριτήρια στο τέλος της ημέρας είναι για ποιον δουλεύει ο δήμαρχος. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σου, ποιες οι ιεραρχήσεις σου».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα τεράστια κενά του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού καθώς όπως σημείωσε για το 2018 αν και είχαν προϋπολογιστεί 80 εκατομμύρια ευρώ για τέτοιες δράσεις και τελικά εκτελέστηκαν μόλις τα 40 εκατ. και αυτό είναι για «αδιανόητη υποεκτέλεση».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε απαντώντας στους επικριτές τους ότι «το να εγκαταλείπει κάποιος μια υπουργική θέση για να πάει στον Δήμο δείχνει μια αντίστροφή πορεία από αυτήν που έχουμε μάθει». Ενώ τόνισε πως ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε στην Αθήνα είναι ότι όλα αυτά οι δημοτικές αρχές ήταν πάρα πολύ κοντά στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, πάρα πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και πάρα πολύ μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Για τον Κώστα Μπακογιάννη

Για τον Κώστα Μπακογιάννη τόνισε ότι «πάντα ο καθένας κρίνεται από τις προτεραιότητες που θέτει. Όταν κάποιος σε μια πόλη που έχει περάσει όλα αυτά που έχει περάσει μέσα στην κρίση, που βλέπει τις πληγές της κρίσης, που βλέπει τις τεράστιες ανισότητες  θεωρεί ότι το πρώτο ζήτημα είναι το ζήτημα – ούτε καν της ασφάλειας – είναι της αστυνόμευσης, γιατί η ασφάλεια είναι πολύ ευρύτερη έννοια, αυτομάτως υπάρχει ένα θέμα».

Ενώ εξήγησε: «Δεύτερο ζήτημα, με όποια πλευρά, με όποια ματιά και να δούμε το ζήτημα της ασφάλειας πρέπει να συνεννοηθούμε κάτι, ότι οι νεοναζί και η Ακροδεξιά είναι πρόβλημα για το ζήτημα της ασφάλειας, είναι κομμάτι του προβλήματος δεν είναι κομμάτι της λύσης. Το να επιλέγει ο κ. Μπακογιάννης η πρώτη του εμφάνιση, που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα, να γίνει σε μια γειτονιά, που αποτέλεσε το εργαστήριο για την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα και των νεοναζί, στον Άγιο Παντελεήμονα», είναι «αντικειμενικά μια στρατηγική που δείχνει, κουμπώνει αυτομάτως με την κεντρική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας.
Βλέπουμε μια απότομη στροφή ενός ανθρώπου που είχε οικοδομήσει ένα πιο ήπιο φιλελεύθερο προφίλ πολύ απότομη στροφή στο κομμάτι νόμος και τάξη. Δηλαδή αυτομάτως γίνεται ο υποψήφιος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα και την ίδια στιγμή ανοίγει όλον τον δίαυλο διαλόγου με την άκρα δεξιά».

Πηγή: Στο Κόκκινο